Un studiu publicat de cercetători chinezi în revista Foods a reușit să modeleze scăderea continutului de pesticide în grâu și făină pe parcursul depozitării. Modelele matematice dezvoltate pentru cinci reziduuri de pesticide (Carbendazim, Bensulfuron metil, Triazofos, Clorpirifos, și Carbosulfan) au reușit să prezică între 80 si 82 % din variația conținutului de pesticide din grâu și faină pe seama unor factori precum: durata de depozitare, temperatura și umiditatea. Ratele cele mai mari de degradare a pesticidelor au fost înregistrate în fazele incipiente de depozitare și la umidități relative și temperaturi mari (80 %, respectiv 50 grade Celsius).
Modul efectiv în care aceste rezultate ar putea fi implementate în practică este însă greu de prevăzut având în vedere că aceste rate de degradare a pesticidelor sunt dependente de doi factori critici pentru conservarea calității grânelor și făinii la depozitare, iar valorile preconizate în studiu sunt incompatibile cu valorile propuse de normative si standarde. În mod normal, grâul trebuie depozitat într-un mediu cu umiditate controlată. O umiditate prea ridicată poate favoriza dezvoltarea mucegaiurilor și a insectelor, precum și germinarea prematură a boabelor. Pe de altă parte, o umiditate prea scăzută poate duce la uscarea excesivă a boabelor și la pierderea valorii nutritive. În general, nivelul recomandat de umiditate pentru depozitarea grâului este de aproximativ 12-14%. Temperatura optimă de depozitare a grâului este în jurul valorii de 15-20°C. Temperaturi prea ridicate pot accelera procesul de degradare și pot favoriza dezvoltarea insectelor și a mucegaiurilor. Temperaturi prea scăzute pot duce la deteriorarea boabelor și la pierderea proprietăților organoleptice. De asemenea, fluctuațiile mari de temperatură în timpul depozitării, pot conduce la condensarea umidității, favorizând dezvoltarea de mucegaiuri sau a insectelor.
Recomandările sunt smilare și în cazul făinii, umiditatea relativă a spațiului de depozitare trebuie să fie suficient de mică pentru a evita absorția apei din aer care poate conduce la aglomerarea și deteriorarea acesteia. La fel, temperatura ideală de depozitare ar fi ndeva la 15°C. Temperaturi ridicate pot accelera degradarea făinii și pot conduce la dezvoltarea insectelor. Temperaturi scăzute pot favoriza formarea gheții și pot afecta calitatea făinii.