SUA și G7 trebuie să accepte că nu pot conduce lumea

  • Postat în Fapt divers
  • la 25-05-2023 09:37
  • 100 vizualizări

SUA și G7 trebuie să accepte că nu pot conduce lumea

„La revedere G7, bună ziua G20”. Acesta a fost titlul unui articol din The Economist referitor la primul summit al Grupului celor 20, desfășurat la Washington în 2008, care susținea că acesta a reprezentat „o schimbare decisivă în vechea ordine globală”.

Astăzi, speranțele unei ordini economice cooperative, care au atins apogeul la summitul G20 de la Londra din aprilie 2009, s-au evaporat.

Cu toate acestea, nu este deloc un caz de „Adio G20, bună ziua G7”. Lumea anterioară a dominației G7 este chiar mai îndepărtată decât cea a cooperării G20. Nici cooperarea globală, nici dominația occidentală nu par fezabile, susține în presa americană analistul Martin Wolf.Mai mult, atât momentul „unipolar” al SUA, cât și dominația economică a G7 sunt istorie. China este acum o superputere economică.

Ponderea G7 în producția mondială (la puterea de cumpărare) va scădea de la 44% în 2000 la 30% în acest an. Între timp, ponderea Chinei va crește de la 7% la 19 %.

Prin intermediul Inițiativei „Belt and Road”, China a devenit un investitor uriaș în (și creditor al) țărilor în curs de dezvoltare, deși, în mod previzibil, trebuie să se confrunte cu datoriile neperformante care decurg din aceasta și care sunt atât de familiare țărilor G7.Pentru unele țări emergente și în curs de dezvoltare, China este un partener economic mai important decât G7.

Strategia grupului BRICS(Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) este de a nu depinde de capriciile SUA și ale aliaților săi apropiați, care au dominat lumea în ultimele două secole. Se pare că 19 națiuni vor să se alăture BRICS. Cât timp, la urma urmei, poate G7, cu 10% din populația lumii, să dicteze în continuare?

Lupta pentru „democrație” ascunde alte preocupări și probleme mai presante. Interesele occidentului diferă ce cele ale restului lumii, valabil și pentru economie. Și această lume din ce în ce mai divizată nu va mai accepta FMI și Banca Mondială drept bastioane ale puterii G7.

Geopolitica Americii pare o mașinărie uzată care se luptă să funcționeze într-un context global tensionat: războiul din Ucraina, crizele economice, securitatea energetică, resursele, terorismul, migrația, competiția tehnologică – și câte altele.

Dar cooperarea nu se potrivește cu hegemonia. SUA refuză reactivarea cu Organizația Mondială a Comerțului, în schimbul recunoașterii de către China a faptului că nu se mai poate aștepta să fie tratată ca o țară în curs de dezvoltare.

Atât America, cât și G7 nu vor să înțeleagă o schimbare în atitudinea lor dominantă. Dar trebuie să accepte că nu pot conduce lumea.

http://NATIONAL.RO/

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente