Sublimul gradinilor naturaliste in lunile Mai si Iunie

  • Postat în Life
  • la 08-07-2018 09:36
  • 349 vizualizări
Sublimul gradinilor naturaliste in lunile Mai si Iunie
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Amenajari Gradini

Nu doar ca arhitect peisagist dar si in calitate de consumator de gradini impresioniste cu design modern si plantari naturaliste pot spune ca ma regasesc in mare parte din principiile pe care sunt bazate astfel de gradini. Prin urmare nu ramane decat sa profit de imensa diversitate florala disponibila la noi si noile cultivaruri aduse din vest, si sa propun beneficiarilor sau colaboratorilor, o abordare naturalista.
Designul plantarilor, amplasarea subtila a mixului de flori perene, anuale, graminee si poate chiar arbusti, arbori... totul converge spre bucuria de a fi in natura si de a incuraja biodiversitatea, ce in functioneaza tot in beneficiul nostru.
Gradina Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Poteca Studio - Bucuresti
Indiferent de stilul gradinii, fie ca vorbim de gradina mediteraneana, gradina minimalista sau chiar gradina clasica/romantica, sistemul de asociere a perenelor cu arbusti, graminee, liane si elemente arhitecturale sau mobilier, poate fi aplicat sau modelat pentru a obtine o gradina sanatoasa, sustenabila, adica usor de intretinut si ce nu doar consuma resurse dar si produce.
Lunile Mai si Iunie sunt campioane la capitolul flori si explozia vegetatiei aproape epica si sublima. Nu de putine ori regret cand lipsesc 4-5 zile din gradina si ratez evolutia spectaculoasa a unor perene sau arbusti, atat de dinamica poate fi o gradina echilibrata ce se mentine singura (nu are nevoie de atentie saptamanala).

Gradina naturalista - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Poteca Studio - Bucuresti
Zona surprinsa in imaginea de sus, este intr-o gradina unde am decis sa obtin schimbar realmente dramatice in cromatica gradinii. Asocieri puternice cum vedeti in imagine, fluctueaza in intensitate de la saptamana la saptamana si lasa loc dezvoltarii altor plante ce in lunile urmatoare vor aduce un alb galbui , galben intens si oranj ale speciilor ce urmeaza sa infloreasca.
Fiind un sptiu mic repetitia nu este esentiala, asadar am putut opta pentru specii diferite, ajungand la 40 de specii de flori perene si graminee intr-un spatiu de 80 mp. In conditiile in care putem avea intre 4 si 25 de flori perene si graminee pe metru patrat, in functie de caraterul biologic al speciilor utilizate in design.
Tiarella morning Star - utilizata intr-o gradina cu expunere Sud-Vest

Pentru moment Tiarella morning Star este una dintre preferatele mele, in primul rand pentru florile verticale de 20-30 cm ce se mentin destul de bine iar planta acopera solul bine cu foliajul decorativ puternic sectat. Intr-o lumina optima, florile par a fi artificii roz in continua dinamica peste frunzis.
Gradina Naturalista - Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe - Poteca Studio - Bucuresti
Inchei cu imaginea de sus realizata chiar acum cateva saptamani intr-o gradina definitivata anul trecut. Zona este accesul in gradina de legume, trecand prin zona de aromatice unde am ales sa asociez tonuri racoritoare de albastru si roz cu accente puternice de rosu (Weigela floribunda) .
Greu de imaginat ca acum mai putin de 12 luni locul asta era zona de depozitare deseuri a unui santier. Un arbore deosebit in acest cadru, spre care va atrag atentia, este mesteacanul cu frunza rosie (Betula crimson Frost) Foarte postrivit in diferite asocieri decorative si ca accent.
Va invit sa cautati detaliile subtile ale asocierilor vegetale in cadrul acestor gradini naturaliste proiectate si realizate de echipa noastra - Poteca Studio arhitectura | design | creatie

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente