TEHNOLOGIA GUSTĂRILOR

Gustările sunt preparate culinare prezentate în forme variate, cu aspect atrăgător şi volum mic. Se servesc laînceputul mesei sau între mesele principale, în cantităţi mici, având rol de a influenţa apetitul consumatorilor, atât pringustul picant pe care-l au, cât şi prin modul variat de prezentare. Se obţin din alimente de origine vegetală şi animală :produse de panificaţie, legume, ouă, brânzeturi, carne şi preparate din carne, organe.70Gustările sunt uşor digestibile. Digestibilitatea este favorizată de faptul că multe din componente sunt sub formăde pastă.Substanţele extractive din unele materii prime, precum şi condimentele adăugate conferă preparatelor aromespecifice şi gust picant, favorizând digestia.Clasificarea gustărilor în funcţie de modul de servire şi procesul tehnologic aplicat la obţinerea lor esteurmătoarea :- gustări reci :- obişnuite : sandvişuri, legume umplute, ouă umplute ;- speciale : tartine (cu roastbeef, cu br. Roqu...