Deputatul PNL de Bihor Dumitru ȚIPLEA consideră că una dintre cauzele actualei crize bugetare o reprezintă toleranța foarte mare pe care au avut-o până astăzi autoritățile cu responsabilități în domeniul fiscal față de fenomenul evaziunii fiscale, iar situația limită în care s-a ajuns în anul 2025 impune măsuri extrem de dure, precum reorganizarea ANAF, eliminarea imixtiunilor politice din activitatea instituțiilor și înăsprirea drastică a pedepselor pentru fraudă:
”Cea mai mare parte a firmelor românești se conformează fiscal voluntar și plătesc la timp impozitele și taxele către bugetul public. Este profund incorect să se spună că antreprenorii români nu ar plăti impozite, în condițiile în care cei mai mulți fac eforturi uriașe pentru a fi la zi cu obligațiile către stat, recurgând chiar și la împrumuturi bancare costisitoare, pentru a nu fi datori la stat.
Cu toate acestea, nu putem să nu fim furioși din cauza faptului că evaziunea fiscală a fost tratată cu foarte mare ”blândețe” în România, chiar de către autoritățile care ar fi trebuit să elimine acest flagel. Digitalizarea autorităților fiscale a fost frânată chiar de către unii decidenți, pentru a-și păstra o marjă de influență asupra autorităților fiscale. În acest mod, nu se mai poate continua!
Este cert că fraudă fiscală nu o să găsim la antreprenorul român cu 5-10 angajați, care face eforturi eroice să reziste de la o lună la alta și să plătească salarii și impozite. În schimb, știe toată lumea că frauda fiscală este din abundență în zona produselor accizabile, în domeniul importurilor de legume, fructe sau cereale, în zona vamală, precum și în ”exportul” mascat al profiturilor marilor companii, prin diferite tertipuri, mai mult sau mai puțin legale. Frauda fiscală face un rău uriaș nu numai bugetului de stat, ci și climatului concurențial din economia națională, pentru că un antreprenor onest, care plătește impozitele la timp, nu va ține niciodată piept celui care profită de slăbiciunea sau complicitatea statului și evită plata obligațiilor fiscale.
Învestirea Guvernului Bolojan ar trebui să-i bucure pe contribuabilii onești și să îi sperie în mod real pe cei care, ani de zile, s-au sustras de la plata impozitelor. Actualul Guvern și-a asumat deja să reorganizeze din temelii ANAF-ul, Autoritatea Vamală Română și alte instituții cu rol de control, dar și să majoreze substanțial sancțiunile pentru fraudă fiscală, astfel încât evazioniștii să se gândească de două ori dacă merită sau nu să prejudicieze bugetul statului român. Salut și inițiativa ministrului finanțelor, care a dispus deja evaluarea performanțelor conducerii autorităților responsabile pentru colectarea impozitelor, iar pasul următor va fi reformarea acestor instituții. Nu mai putem tolera la nesfârșit ca toată povara fiscală din România să fie dusă doar de angajatul și antreprenorul mic și mijlociu! Și, ca să înțelegem cât de mult rău face evaziunea fiscală românilor, trebuie să spunem că, dacă măcar jumătate din fraudă ar fi fost eliminată în ultimii ani, astăzi nu am fi avut un deficit bugetar record, ci am fi putut avea chiar excedent bugetar, fără ca actualul Guvern să fie nevoit să ia măsuri nepopulare de stabilizare a finanțelor publice.
Dumitru ŢIPLEA,
Deputat PNL de Bihor