Toată energia ieftină și subvenționată a plecat la export

  • Postat în Fapt divers
  • la 19-04-2023 09:26
  • 118 vizualizări
Toată energia ieftină și subvenționată a plecat la export
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Toată energia ieftină și subvenționată a plecat la export

Exporturi mari, ca niciodată, de energie electrică de acest Paște. Cantități neverosimil de mari de electricitate au plecat la export, către Ungaria și Bulgaria, cu vârfuri de aproape 4.000 de MW, adică aproape 50% din toată producția internă, au trecut granița. Și, așa cum arată datele Transelectrica, curba exportului o urmează pe cea a producției eoliene. Producția mare de energie eoliană, datorată vântului – exporturi mari. În fapt, la aproape 4.000 de MW export, “bornă” atinsă în după amiaza de Paști, acesta este un record al economiei românești de după Revoluție. Nivelul exportului este chiar mai mare decât întreaga producție a Hidroelectrica, cel mai mare producător din România , după cum se poate vedea în diagrama de mai jos:

Nu înseamnă neapărat că acesta este un lucru bun, pentru că energia ce pleacă este cea ieftină, cu precădere cea eoliană ori fotovoltaică, care este suvenționată de noi toți, populație și firme, prin sistemul certificatelor “verzi”. Practic, de Paști, am exportat masiv subvenție. De câștigat, câștigă traderii care fac comerț cu această energie.

Per total, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica, cu circa 6.500 MW putere instalată. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă. Prin urmare, tot anul acesta, cărbunele a stat pe la 1.000 MW producție, ceea ce arată o subcapacitare cronică.

Cotidianul RO