Numarul de soferi care circula fara asigurare de raspundere civila (RCA) valabila se afla intr-un trend ascendent, cei mai multi dintre acestia activand in zona de transport public. Soferii auto care fac acest lucru isi compromit cazierul si totodata siguranta celorlalti participanti la trafic, dintre care multi nu stiu ce trebuie sa faca daca sunt loviti de un sofer fara polita RCA valabila.
Acest fenomen periculos poate aduce pagube considerabile celorlalti soferi, iar la fel de ingrijorator este faptul ca acestia nu pot fi depistati de Politia Romana chiar daca sofeaza in ilegalitate, adica fara o asigurare auto valabila.
Soferii uita sa isi termine ratele la asigurarea auto
Mai multi soferi romani aleg sa isi achite polita RCA in rate. Problemele apar atunci cand o parte dintre acestia uita intentionat sa plateasca ratele. Mai multe companii care furnizeaza asigurari auto se confrunta cu acest fenomen si incearca sa adopte masuri pentru a ii descuraja pe soferi sa omita finalizarea obligatiilor de plata dupa achitarea primei transe.
Soferii care nu isi mai platesc ratele profita de faptul ca prevederile legislative nu ii afecteaza in ceea ce priveste valabilitatea politei. Mai precis, este vorba despre o prevedere din legea 132/2017, conform careia asiguratorii vor pune la dispozitia soferilor varianta de a isi achita polita RCA in rate, fara costuri suplimentare. In cazul in care soferii decid sa nu mai plateasca ratele, asigurarea auto nu isi pierde valabilitatea, adica acestia pot conduce in continuare.
Conform acestei prevederi, soferii beneficiaza de asigurare auto valabila pe toata perioada contractului daca societatea de asigurari nu reziliaza contractul. Important de mentionat este si faptul ca majoritatea politelor achitate in rate au valabilitate de 12 luni. Denuntarea contractului implica o procedura complexa si de lunga durata, intrucat se apeleaza la instante.
In cazul unui accident, soferii pot fi nevoiti sa plateasca daune colosale
Referitor la soferii care aleg sa achite polita RCA in rate, companiile de asigurari au doua variante: fie incearca sa colecteze primele datorate, fie reziliaza contractul de asigurare. In cazul producerii unui accident, acesti soferi se supun riscului de a plati din buzunarul propriu daune a caror valoare se poate ridica pana la 7 milioane de euro.
Cresterea numarului de soferi care circula fara asigurare inseamna automat cresterea sanselor de a te intalni in trafic cu un sofer neasigurat. In situatia nefericita in care un astfel de sofer produce un accident, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule (BAAR) recupereaza daunele de la vinovat, apelandu-se inclusiv la instanta. Daca nu iti duci la capat ratele pentru polita RCA nu numai ca ti se poate rezilia contractul, dar data viitoare va trebui sa scoti din buzunar o suma mai mare pentru reinnoirea asigurarii.
Metoda de fraudare a luat amploare in contextul majorarii tarifelor
Nu putini sunt soferii care si-au dat seama de faptul ca raman cu RCA-ul valabil si daca nu isi duc ratele la capat. Aceasta fenomen a cunoscut o amploare in conditiile majorarii preturilor la RCA dupa falimentul City Insurance, iar o mare parte dintre cei care practica aceasta metoda sunt lucratori sau chiar firme din zona transportului in comun. Firmele de transport (alaturi de soferii tineri) au fost poate cele mai afectate de cresterea tarifelor la RCA, iar acestea au amenintat ca vor organiza proteste in toata tara.
Oamenii legii verifica valabilitatea politei RCA, nu si daca aceasta e platita
Politistii verifica data de expirare a asigurarii auto, insa nu vad si daca ratele sunt achitate. Nu exista o deosebire clara din punct de vedere al aspectului sau modalitatii de inregistrare intre politele care sunt luate in rate si cele platite integral, astfel ca oamenii legii nu ii pot identifica rapid si ulterior amenda pe cei care nu si-au indeplinit obligatiile de plata.
Asiguratorii sunt de parere ca politistii ar putea sa verifice daca polita este platita, prin accesarea bazei de date AIDA, integrata cu baza DRPCIV si aflata in administrarea BAAR, continand informatii despre plata ratelor.
Folosirea acestei baze de date electronice ar putea fi o metoda prin care oamenii legii descurajeaza un astfel de comportament. Deci, in loc de verificarea documentelor de asigurare fizice/electronice puse la dispozitie de sofer, Politia Romana poate sa foloseasca baza de date AIDA.
Intre timp, societatile care furnizeaza polite RCA analizeaza propriile masuri pentru a evita frauda. Se poate lua in calcul si varianta de a renunta la vanzarea asigurarii in rate, dar nu este clar daca o astfel de masura ar fi impotriva legilor si normelor in vigoare, plus ca nu se stie nici care ar fi impactul asupra vanzarilor. Momentan, singura modalitate de a gestiona aceasta problema ar fi o mai mare eficienta din partea asiguratorilor in rezilierea contractelor celor care nu isi platesc ratele.
Polita este valabila conform legii daca asiguratorul nu o denunta
Daca un sofer achita prima rata la polita RCA si nu isi duce la capat obligatiile de plata, asiguratorul poate denunta polita. In caz contrar, aceasta este valabila conform legii si in cazul producerii unui accident, asiguratorul este cel care se face responsabil de plata daunei. Daca firma de asigurare a demarat insa procedurile de denuntare a contractului, dauna revine in sarcina soferului vinovat.
Cu alte cuvinte, daca esti implicat intr-un accident rutier provocat de un sofer care are astfel de probleme, ar putea fi nevoie sa te judeci cu el pentru a recupera dauna, daca acesta este autorul accidentului. Despagubirile sunt platite de BAAR in cazul in care exista raniti sau decese.
Spre deosebire de CASCO, polita RCA este un document obligatoriu pentru persoanele fizice si juridice care detin o masina. Scopul acestui document este de a despagubi tertul pagubit in situatia unui accident, adica asiguratul nu beneficiaza in mod direct de beneficiile politei, dar este scutit de plata daunelor pe cont propriu in cazul in care provoaca un accident.
Daca esti oprit in trafic si ai polita RCA expirata, risti sanctiuni usturatoare. In primul rand, amenda care poate ajunge pana la 2.000 de lei, iar in al doilea rand, exista riscul de a ramane fara certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare. Soferii care sunt prinsi in trafic in aceasta ipostaza au la dispozitie 30 de zile sa faca dovada asigurarii masinii – in caz contrar, aceasta va fi radiata din circulatie.