Tragedia din Gorj s-ar putea repeta oricând
Prăbușirea camionului care a dus la moartea a trei mineri de la cariera Jilț și la rănirea altor 13 a fost cauzată de neatenția șoferului dar și de starea proastă a drumurilor și a ploilor, susține șeful CE Oltenia, Daniel Burlan. Vocile din Gorj spun că aceste cauze sunt mult mai complexe, și că un eveniment similar s-ar produce oricând. Lipsa drumurilor de acces care să aibă spărturi de piatră de munte, mai ales la podurile de traversare și pantele carierelor ce duc la utilaje, este una dintre cauze. Apoi, mașinile au mari probleme tehnice, iar cauciucurile sunt într-l stare de uzură maximă. O mare problemă o constituie cablurile electrice pentru că aceste sunt prin ape atunci când plouă. Mufele pe cablurile de 6 KW sunt adevărate capcane, mai ales că sunt greu de observat. O altă mare problemă o constituie motorina, căci fără drumuri bune aceasta se risipește și șefii companiei nu fac nimic pentru îmbunătățirea căilor de acces, măcar cu zgură. O ultimă chestiune ar fi drenarea apelor, care trebuie făcută cu maximă responsabilitate.
Angajații CEO sunt tratați ca vitele
Camionul care s-a prăbușit nu era destinat transportului de oameni ci de mărfuri, dar avea scaune, nu 25 câți erau în vehicul la momentul tragediei, ci 9. Despre condițiile inumane de transport ale angajaților de la UMC Jilț se știe încă din primăvara anului 2022, dar liderii de sindicat se pare că nu au luat nicio atitudine. Pentru că președintele Sindicatului Mine Energie Jilț, Adrian Marciuc, este chiar nașul directorului Unității Miniere de Cariere Jilț, Doru Dancău, conform unui text Gorjeanul de acum un an. În acel text s-a atras atenția că muncitorii sunt cărați ca vitele, în condiții insalubre, și oricând s-ar putea întâmpla un accident. Care s-a și întâmplat! ”Angajații Complexului Energetic Oltenia sunt transportați în cele două cariere din zona Jilț în condiții inumane, în remorcile tractoarelor sau cu mașini destinate transportului de marfă, neomologate pentru transportul de persoane. Contractul de închiriere a unor autovehicule pentru transportul salariaților de la sediul carierelor până la locul de muncă al acestora s-a finalizat, iar șeful UMC Jilț, Doru Dancău, a ținut să fie impuse, prin caietul de sarcini, în procedura de atribuire a noului contract, autovehicule cu tracțiune 6×6. Acest detaliu tehnic a scos din competiție firmele care au asigurat transportul minerilor în ultimii opt ani, iar la ultimele două proceduri organizate de CEO nu s-a prezentat niciun ofertant. Interesul, după cum susțin surse din companie, este ca o firmă din Motru, de care nu e străină liderul sindical din zona Jilț, Adrian Marciuc, angajat inspector social al companiei, și nici finul acestuia, Doru Dancău, șeful UMC Jilț”, a scris Gorjeanul, în 30 martie 2022. Tot în martie, când s-au dus să documenteze acest subiect la fața locului, jurnaliștii Claudiu Matei și Narcis Daju au fost ținuți la poartă de către directorul UMC Jilț.
Doar șoferul e de vină?
După producerea tragediei, jurnalistul Narcis Daju a acuzat IPJ
Gorj că l-au luat în vizor doar pe șoferul camionului prăbușit, în
loc să îi verifice și pe șefii CE Oltenia. ”E oficial: IPJ Gorj l-a
luat în vizor pe șoferul mașinii de transport marfă care a cărat
azi (ieri, n.r.), din ordinul șefilor, oameni în carieră.
Polițiștii se pregătesc să-l scoată vinovat!!!” Daju spune că
Poliția a reacționat la 8 ore după producerea tragediei de la Jilț.
”În acel comunicat e vorba doar despre testarea alcoolemiei
șoferului. Că și cum omul ăla a venit cu dărăpănătura aia, cu care
își căra colegii, de-acasă de la el. În urmă restructurărilor
făcute de partidele politice la CE Oltenia, pe bază de liste, un
sfert din angajații CE Oltenia, cei mai piloși, au rămas în
birouri, departe de nămolul de o juma de metru și mai mult din
cariere. Ăia 25% aveau obligația să facă tot ce e legal că restul
de 75 % să nu fie cărați că vitele în cariere. Dar tot ce a reușit
personalul TESA, în frunte cu conducerea CE Oltenia, a fost să
asigure niște mașini de cărat vite. Una dintre acele mașini s-a
răsturnat și au murit trei oameni. După ora 18, asta-seară (ieri
seară, n.r.), când era deja mai BEZNĂ că în Parcul Coloanei lui
Brâncuși, George Romanescu, șeful ITM Gorj, s-a lăudat la Antena 3
că are el doi colegi la față locului care fac poze. Poze cu morți,
cel mai probabil. Bine, se laudă fiecare cu ce-l duce mintea. Voi,
dac-ați fi șefi la ITM, ați dormi noaptea știind că șefii CEO cară
angajații că pe vite? Sunt convins că nu. Romanescu, însă, doarme.
Dă câte-o amendă, când și când, și în rest, doarme.
Era normal să aflăm din comunicatul IPJ nu că șoferul a fost băut
sau nu, ci dacă acea carieră avea sau nu un contract legal prin
care să transporte legal oamenii în cariere. Sau măcar dacă mașină
care s-a răsturnat, ucigând oameni, a fost conformă sau nu.
Dar, nu. Polițiștii se concentrează pe șofer. Ăștia slujesc Mafia
și când mor oameni. Dacă nu fac asta, Mafia găsește repede alte
târâturi să-i pună șefi peste polițiști, peste procurori, peste CE
Oltenia și peste ITM”, a spus Daju.
Camion neomologat pentru transportul de persoane
Directorul Complexului Energetic (CE) Oltenia, Daniel Burlan, confirmat marți seară că autoutilitara implicată în accidentul de la Cariera Jilţ Sud nu era omologată pentru transportul persoanelor, ci era destinată transportului de marfă. Acesta susține că transportul în cariere se face cu astfel de autovehicule care au o capacitate de 9 persoane. El a adăugat că şoferul nu era angajat al companiei, ci al unei firme prestatoare.
Întrebat de jurnaliști despre de măsurile anunțate de ministrul Virgil Popescu iată ce a răspuns directorul Complexului Energetic (CE) Oltenia, Daniel Burlan: „Am înțeles că a cerut demiterea sucursalei celor care conduc în lanț această activitate minieră. Probabil că în urma cercetării de către Inspecția Muncii am înțeles că va veni și Corpul de control al ministrului. În urma acestei cercetări probabil că se vor stabili și alte persoane vinovate, deficiențe constatate.”
În data de 17.01.2023, in jurul orei 13:00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehicolul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numară 14 salariați ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.
Cotidianul RO