Tunelul de sub Olt de la Cozia

  • Postat în Life
  • la 31-07-2013 08:56
  • 250 vizualizări
Tunelul de sub Olt de la Cozia
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe CAZARE SI TURISM
Manastirea Cozia este ctitoria lui Mircea cel Batran, si unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din Sudul tarii. Din hrisovul voevodului Mircea cel Batran reiese faptul ca manastirea a fost inaugurata la 18 mai 1388. In hrisov gasim scris asa:
„...a binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost inainte satul boierului domniei mele Nan Udoba.”
Legenda spune ca o seama de boieri tradatori ar fi planuit asasinarea voievodului si inchinarea Tarii Romanesti sultanului otoman. Astfel intr-o seara cand Mircea se odihnea la manastire, acesti boieri vanduti, au venit cu o ceata de mercenari formata din polonezi si unguri si planuiau sa-l asasineze. Desi exista o garda ce il proteja pe domnitor, ea era putin numeroasa, astfel incat, nu a facut fata atacului, iar Mircea dandu-si seama ca nu ar mai avea scapare, a folosit acest tunel pe sub Olt fugind din calea vrasmasilor si astfel salvandu-se pe el si tara (vezi Pensiuni Nordul Olteniei).
Astazi, cei care au cautat tunelul inca nu l-au gasit, dar preotii fac referire la legenda care spune ca tunelul ar pleca din strana dreaptă a bisericii. Deci dupa cum stim, cum nu iese fum fara foc, legenda, ramane altauri de multe alte legende legate de Cozia, sa-si consume misterul.
De remarcat si faptul ca acum, manastirea este locul ce adaposteste mormantul voievodului, si este unul dintre punctele de atractie turistica al zonei.
In jurul manastirii s-au tesut de-a lungul timpului o seama de legende. Una dintre ele are la baza o poveste bizara ce se refera la faptul ca domnitorul a pus sa se sape pe sub locas un tunel care sa treaca pe sub Oltsi prin care sa scape in caz de primejdie. Tunelul are capatul pe malul stang al Oltului in Poiana Bivolari(vezi Pensiuni Valcea). Acest lucuru atesta faptul ca manastirea nu a fost construita doar ca loc de inchinaciune, ci a fost gandita si ca un avanpost de aparare pentru domnitor sau refugiu in momentele de restiriste.

De același autor