Președinta Comisiei Europene, fost ministru al Apărării în guvernul Merkel, a atacat actualul guvern german condus de social-democrați pentru că ezită să acorde Ucrainei noi ajutoare militare. ”Ucraina trebuie să primească toate materialele militare de care are nevoie”, a spus Ursula von der Leyen, joi, în timpul unei vizite la Kiev. A fost a treia vizită la Kiev a președintei CE și prima asemenea deplasare după ce Ucraina a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE, în luna iunie.
”S-au schimbat atât de multe. Ucraina este acum candidat la aderare”, a scris von der Leyen într-o postare pe o rețea socială. ”Voi discuta cu președintele Zelenski și cu premierul Denis Șmîgal despre cum să continuăm apropierea dintre economiile și popoarele noastre, în timp ce Ucraina avansează pe calea aderării”, a spus von der Leyen.
”Procesul aderării este pe calea cea bună. Este impresionantă viteza, hotărârea și precizia cu care progresați”, a spus von der Leyen. Laudele președintei CE vin la scurt timp după ce Zelenski a deschis, prin teleconferință, o sesiune a bursei de pe Wall Street și a publicat un editorial în The Wall Street Journal, invitându-i pe investitori în Ucraina, pentru a se bucura și ei, prin profiturile ce vor veni, de viitoarea victorie în fața Rusiei. Președintele Zelenski a redus recent dreptul angajaților de a-și negocia salariile pe ramura de activitate și dreptul de a organiza sindicate. Regimul Zelenski a lucrat în ultimele luni împreună cu UE și G7 la reformarea sistemului fiscal – prin reducerea taxelor pentru corporații și pentru cei cu venituri mari – si la reguli pentru protejarea investițiilor străine în Ucraina.
Înaintea vizitei la Kiev, von der Leyen a subliniat, în discursul despre Starea Uniunii Europene, că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare. Ea a mai spus că Vladimir Putin ar trebui adus în fața unui tribunal internațional, pentru crimele de război comise în Ucraina.
În timpul vizitei la Kiev, von der Leyen a criticat voalat guvernul Germaniei pentru că ezită să trimită noi ajutoare militare in Ucraina. Presiuni asupra premierului social-democrat Olaf Scholz vin și de la partenerii de coaliție. Ministrul de Externe, ecologista Annalena Baerbock i-a cerut cancelarului să decidă cât mai repede trimiterea unor tancuri în Ucraina. ”Având în vedere faza decisivă în care se află Ucraina, nu cred că este o decizie pe care să o putem amâna mult”, a spus Baerbock. Regimul de la Kiev a solicitat Germaniei tancuri Leopard-2, însă Berlinul a refuzat și a trimis în schimb alte arme – obuziere, artilerie antiaeriană autopropulsată.
Olaf Scholz a fost criticat de ministrul ucraineana de Externe. ”Semnale dezamăgitoare din Germania, în timp ce noi avem nevoie de tancuri Leopard și transportoare Marder pentru a ne elibera oamenii și a-i salva de la genocid. Nu există niciun argument rațional pentru a nu trimite aceste arme, doar temeri și scuze abstracte. De ce se teme Berlinul de ceea ce Kievului nu îi este teamă?”, a scris ministrul ucrainean, al cărui guvern a primit până acum ajutoare militare de zeci de miliarde de dolari din partea Statelor Unite, care au anunțat recent o nouă tranșă în valoare de circa 600 de milioane de dolari
Cotidianul RO