UE ne dă 1,1 mld. euro pentru regenerabile

  • Postat în Fapt divers
  • la 09-06-2023 08:55
  • 133 vizualizări
UE ne dă 1,1 mld. euro pentru regenerabile
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

UE ne dă 1,1 mld. euro pentru regenerabile

Fondul pentru modernizare al Uniunii Europene a alocat României 1,1 miliarde de euro pentru modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniul energiei, al industriei și al transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice, țara noastră primind cel mai mult dintr-un grup de șapte țări pentru care au fost prevăzute 2,4 miliarde euro. Banii sunt deci exclusiv pentru regenerabile și eficiență energetică.

Aceasta este cea mai mare plată comună de până acum și va impulsiona tranziția verde a Europei. Aceste investiții ajută statele membre respective să reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia, să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 și să contribuie la angajamentul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050” – potrivit Comisiei Europene.

Pe lista investițiilor prioritare confirmate pentru România, se numără:

– 100 milioane de euro pentru o schemă de susținere a firmelor din sectoarele agriculturii și industriei alimentare să creeze capacități noi de producție solară și eoliană de energie din surse regenerabile, cu sau fără baterii de stocare.

– 250 de milioane de euro pentru o schemă de inevstiții în noi capacități de producție a electricității din surse regnerabile – solar, eolian și hidro.

Ce este interesant este că următoarele două proiecte sunt neprioritare , în viziunea Comisiei, însă statul român le propune pentur o finanțare ulterioară:

– Gazoductul Marea Neagră – Podișor; 85.544.422 EURO

– Gazoductul Ghercești-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecția catodică și fibrele optice); 8.038.348 EURO, după cum a anunțat chiar ministrul Energiei Virgil Popescu.

Următoarele termene-limită până la care statele membre beneficiare își pot prezenta propunerile de investiții în vederea obținerii unui sprijin potențial din Fondul pentru modernizare sunt 15 august 2023 pentru propunerile neprioritare și 12 septembrie 2023 pentru propunerile prioritare.

Finanțat din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, Fondul pentru modernizare urmărește să sprijine zece țări din UE cu venituri mai mici în tranziția lor către neutralitatea climatică. Țările beneficiare sunt Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

http://cotidianul.ro/

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente