UE se gândește să plafoneze preţul gazelor

  • Postat în Fapt divers
  • la 19-10-2022 08:14
  • 175 vizualizări
UE se gândește să plafoneze preţul gazelor
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

UE se gândește să plafoneze preţul gazelor. Bruxelles-ul analizează un mecanism de urgență menit să limiteze prețul gazelor naturale prin stabilirea unui plafon pentru tranzacțiile din cadrul mecanismului olandez de transfer al titlurilor, a relatat Bloomberg, citând un proiect de propunere al Comisiei Europene.

Potrivit raportului, UE intenționează să stabilească un „preț dinamic” maxim la care pot avea loc tranzacțiile cu gaze pe hub. Indicele principal al acestuia, TTF, este un punct de referință pentru toate gazele tranzacționate în bloc.

Măsura ar permite Bruxelles-ului să intervină în cazurile în care prețurile la gaze ajung la niveluri extreme, fără a afecta în același timp oferta, se arată în document. Se așteaptă ca plafonarea de urgență a prețurilor să nu dureze mai mult de trei luni.

„Acest lucru va contribui la evitarea volatilității extreme și a creșterilor de prețuri, precum și a speculațiilor care ar putea duce la dificultăți în aprovizionarea cu gaze naturale a unor state membre”, se arată în document. Lista de măsuri urmează să includă, de asemenea, o opțiune temporară de plafonare a prețurilor pe parcursul unei zile pentru a „asigura o formare mai solidă a prețurilor” și pentru a apăra companiile energetice din regiune de creșteri mari de prețuri.

Se pare că adoptarea proiectului de propunere este programată pentru marți, 18 octombrie. Cu toate acestea, Reuters a relatat ulterior că ambasadorii UE îl vor discuta în cadrul unei reuniuni extraordinare care va avea loc la Luxemburg în cursul zilei de luni.

Vestea propunerii vine înaintea unui summit UE de la Bruxelles, programat pentru 21-22 octombrie, în cadrul căruia statele membre vor discuta soluții pentru criza energetică. Prețul gazelor a crescut vertiginos în Europa după ce livrările rusești au scăzut dramatic în ultimele luni, pe fondul sancțiunilor și al problemelor tehnice. Țările UE au fost în dezacord cu privire la modul în care să țină prețurile sub control, iar propunerea de plafonare a prețului gazelor a fost cea mai controversată.

„Nerăbdarea crește în rândul statelor membre… Așa că am schimbat viteza și am pus pe masă tot ceea ce se vehiculează… pe masă. Este o modalitate de a pune presiune asupra Comisiei pentru a veni cu cele mai concrete propuneri posibile”, a declarat un diplomat UE pentru Reuters.

Cotidianul RO