Un adevăr sumbru ascuns de lupta politică

  • Postat în Fapt divers
  • la 19-06-2023 07:51
  • 129 vizualizări
Un adevăr sumbru ascuns de lupta politică
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Un adevăr sumbru ascuns de lupta politică

După ani de zile în care i-au adus lui Donald Trump niște acuzații trăsnite, de la complicitatea cu Rusia până cumpărarea tăcerii unei starlete porno, democrații l-au prins în sfârșit pe fostul președinte cu o infracțiune gravă.

Documentele pe care Trump le-a depozitat în sala de dans de la Mar-a-Lago, în baie, în duș și în alte locuri sigure conțin informații despre programul nuclear militar al SUA, despre capabilitățile de apărare ale SUA și ale altor state, despre potențiale vulnerabilități ale SUA și ale aliaților în fața unor atacuri militare, despre planurile de ripostă la asemenea atacuri. ”Sunt printre cele mai sensibile secrete ale țării”, a spus William Barr, fost procuror general chiar în timpul administrației Trump.

Trump este înregistrat audio când spune că deține informații ”secrete” și ”confidențiale”, când spune ”că președinte, le-aș fi putut declasifica, dar nu am făcut-o; acum sunt încă informații secrete”. Până la momentul apariției acestor înregistrări, republicanii ar fi jurat că Trump a declasificat toate documentele pe care le-a luat cu el când a părăsit Casa Albă. Și, chiar dacă ar fi făcut asta, Trump trebuia oricum să vină cu documente care să-i dovedească nevinovăția atunci când ar fi fost citat.

Acesta este un principiu fundamental al dreptului anglo-saxon. Altfel, cei vizați de investigații ar da drumul la mașinile de tocat hârtie și probele ar dispărea, iar sistemul juridic s-ar bloca”, scrie Ann Coulter, pentru Takimag, amintind de cazul uni avocat britanic care a fost condamnat la plata unei amenzi de 700.000 de dolari doar pentru că i-a cerut unui manager IT al firmei la care lucra să șteargă o serie de mesaje care nu aveau legătură cu cazul său. ”Pontul pentru avocați este să nu-și sfătuiască clienții să distrugă probe, chiar daca este vorba despre amănunte deranjante”, scrie Ann Coulter.

Ca și Donald Trump, Bill Clinton a spus mereu că procesul său de impeachment a fost motivat politic, iar apoi a mințit sub jurământ de zeci de ori. După ce analiza AND a stabilit că președintele a avut o relație sexuala cu stagiara Monica Lewinski, Clinton a pierdut: i-a fost interzis să practice avocatura vreme de cinci ani, a trebuit să plătească cheltuieli de judecată, a trebuit să-i plătească aproape un milion de dolari Paulei Jones, o altă fostă angajată pe care a hărțuit-o sexual.

Cazul lui Donald Trump s-ar fi putut încheia la fel sau prin simpla înșiruire a infracțiunilor comise, fără însă a mai urma judecarea lor, cum s-a întâmplat în cazul lui Hillary Clinton. Însă nu se va încheia așa, pentru că urmărirea lui Trump în justiție va ajuta la realegerea lui Joe Biden la Casa Albă, în condițiile în care orice om cu mintea la el își dă seama că Joe se descompune în fața ochilor noștri, iar Kamala Harris este redusă și prestația de până acum a celor doi este revoltătoare”, scrie Ann Coulter.

Strategia lui Trump nu este să nege acuzațiile, ci să întoarcă oglinda: Dar Hillary a făcut la fel! Dar Hunter Biden a făcut-o și el! Este dublu standard! Oare Donald Trump nu știa că în America se aplică duble standard. Orice republican care crede că poate scăpa după ce a făcut o ilegalitate doar pentru că și democrații au făcut la fel este prea prost pentru a fi susținut de americani, mai cu seamă dacă el vrea să candideze la președinție. Vreți să scăpăm de dublele standarde? Atunci propuneți pentru Casa Albă pe cineva care să-i învingă pe democrați, nu pe cineva care să creeze mereu scandaluri în justiție de pe urma cărora să beneficieze doar el”, încheie Ann Coulter.

Democrațiile nu pot prospera și nu pot supraviețui când cetățenii își pierd încrederea în instituțiile fundamentale. Or, asta se întâmplă acum în America. Această pierdere a încrederii și scindarea la nivel ideologic sunt cele mai mari provocări la adresa Americii. Acesta este contextul necesar pentru a înțelege controversa inculpării lui Donald Trump”, scrie Charles Lipson, profesor de stiinte politice la University of Chicago, pentru RealClearWire.

”Înainte de a analiza acuzațiile aduse lui Trump, să ne gândim la cadrul politic în care se desfășoară acest proces. Obligațiile fundamentale ale unui guvern democratic sunt menținerea ordinii publice, asigurarea siguaranței cetățenilor, aplicarea corectă a legii. Instituțiile însărcinate cu aceste responsabilități se prăbușesc la nivel local, la nivelul statelor și la nivel federal, iar milioane de alegători din ambele tabere ale spectrului politic știu acest lucru. Toți se acuza reciproc și nu acceptă deloc că au măcar o parte din vină.

Ordinea publică nu mai poate fi menținută, în special în marile orașe, unde infracțiunile violente, furturile organizate din magazine, taberele de oameni ai străzii au devenit noua normalitate. De vină sunt chiar oamenii care respectă legea, pentru că ei au ales procurori care nu vor să-i urmărească pe infractori. Ei au ales primari care spun că mizeria și dezordinea din orașe sunt ”justiție socială”. Ei au stat fără să protesteze atunci când poliția a fost decimată de mișcările pentru reducerea finanțării instituțiilor de forță.

Dezordinea se extinde și la nivel federal. Eșecurile și modul în care administrația Biden a amăgit publicul devin evidente pe măsură ce crește fluxul de imigranți care pun presiune pe serviciile sociale. Degradarea instituțiilor de forță la nivel local și federal a fost însoțită de politizarea principalelor agenții însărcinate cu aplicarea legii: FBI și Departamentul Justiției. Părtinirea și ineficacitatea lor au dus la reducerea încrederii cetățenilor.

Susținătorii lui Trump spun că inculparea lui este nedreaptă, că avem două sisteme de justiție – unul pentru republicani și unul pentru democrați. Oponenții lui Trump spun că fostul președinte a fost acuzat pe bună dreptate. Tragedia este că ambele tabere au absolută dreptate. Puțini americani par să-și dea seama de acest adevăr sumbru. În schimb, este mult mai ușor să arăți cu degetul și să spui că ceilalți sunt singurii responsabili.

Cum au reacționat susținătorii lui Trump la acuzațiile ce i s-au adus? Nu au infirmat acuzațiile specifice ,ci au spus doar că sistemul de justiție este părtinitor. Ei au spus, și au dreptate să facă asta, că și democrații au comis asemenea infracțiuni, însă nu au fost judecați. Ei arată că Hillary Clinton a deținut ilegal mii de documente pe un computer personal, care putea fi accesat de puteri străine. Directorul FBI de la acea vreme a exonerat-o pe Hillary chiar înainte de a fi audiată. Susținătorii lui Trump spun că întreaga familie Biden a luat mita ani de zile, profitând de pozițiile publice, și că investigațiile în acest caz trenează. Oficialii fiscului care cercetau potențialele infracțiuni financiare ale familiei Biden au fost demiși la ordinal Departamentului Justiției. Susținătorii lui Trump spun că acestea sunt semnele unei justiții părtinitoare, și au dreptate.

Mizeria înghite ambele tabere. Țara urlă după o conducere onestă, competentă și hotărâtă să aplice corect legea. Asta înseamnă să curățăm grajdurile lui Augias de la FBI și Departamentul Justiției și să preluăm controlul asupra unei birocrații care acum nu răspunde în fața nimănui, este părtinitoare și lacomă, dar ne conduce viața de zi cu zi. Țara are nevoie de un candidat care să poată câștiga alegerile și să înceapă refacerea stabilității sociale de care avem mare nevoie. Întrebarea este dacă un asemenea candidat ar putea trece de alegerile primare din Partidul Republican, pentru că aceste alegeri sunt pline de activiști al căror scop principal nu este o justiție corectă, ci pedepsirea adversarilor politici.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.