Pare ireal, dar totuşi adevărat. Anul trecut, Serviciul Judeţean Bihor al DGA a primit mai multe denunţuri cu privire la şpăgile ce se dau de către şoferii de TIR, la trecerea prin Vama Borș. Astfel, imediat a început o anchetă care a dus la descoperirea din interior, a corupției din Poliția de Frontieră, scriu cei de la alegatorul.ro citând ebihoreanul.ro.
Unul dintre ofițerii DGA cu atestat de șofer profesionist a fost autorizat ca investigator sub acoperire şi, sub un nume de cod, a dat examene și a lucrat luni de zile la o firmă de transporturi, ca şofer de TIR, calitate în care, desigur, a fost trimis şi în curse externe.
În urma anchetei începute, s-au adunat informațiile necesare care au declanşat o serie de percheziții. Astfel, pe 7 decembrie, Polițiștii DGA și procurorii au descins la Vama Borș. Șase polițiști de frontieră au fost duși la audieri și reținuți, fiind cercetați pentru luare de mită.
Aceștia ar fi luat sume cuprinse între 50 lei și 100 euro de la șoferii de TIR care intrau ori ieșeau din ţară, ca să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu. Adică să nu le verifice documentele sau să-i ia peste rând, în faţa altor transportatori, ca să le reducă timpii de așteptare, dar și să nu înregistreze eventualii pasageri care ar fi trebuit să intre în carantină.
În data de 10 decembrie 2021, 5 dintre agenții reţinuți au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Bihor, dar după o săptămână Curtea de Apel Oradea a schimbat măsura inițială cu cea a arestului la domiciliu pentru 15 zile. Articolul continuă după reclame …
Pe lângă polițistul care a fost șofer de TIR timp de șase luni, pentru a-i putea „dovedi” pe şpăgari, anchetatorii au autorizat folosirea a doi investigatori şi a unui colaborator sub acoperire.
Investigaţiile din anchetă au demonstrat că anumiţi patroni de firme de transport aveau relaţii directe cu poliţiştii de frontieră, pe care îi sunau înainte ca aceştia să intre în tură, indicându-le maşinile ce urmau să tranziteze PTF Borş, așa încât agenții să-i treacă peste rând, fără să le ceară bani.
În alte situaţii, însă, banii erau pretinşi şi primiţi de lucrătorii de frontieră prin intermediul patronului unui restaurant, care îi prelua chiar în incinta localului.
Pentru dovedirea tuturor neregulilor constatate, investigatorii au avut asupra lor dispozitive audio-video, înregistrând toate incidentele.
Sursă FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul alegatorul.ro