Un reputat cercetător american dă de pământ cu energia verde. Mineritul va crește cu 1.000%

  • Postat în Fapt divers
  • la 11-05-2023 09:03
  • 89 vizualizări

Un reputat cercetător american dă de pământ cu energia verde. Mineritul va crește cu 1.000%

Regenerabilele, un mit. Omenirea nu va putea renunța la combustibilii fosili

Mark Mills, un reputat cercetător american de la Institutul Manhattan, a reușit, în câteva fraze, să desființeze iluzia energiei verzi. Pentru producerea acesteia este nevoie de o creștere a mineritului cu 1.000%, susține omul de știință. Mai mult, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, tehnologiile verzi consumă, de fapt, mai multe materiale decât mixul energetic actual, iar materiile prime reprezintă 50 până la 70% din costurile de fabricație atât a panourilor solare, cât și a bateriilor.

Un clip video incendiar al reputatului cercetător american Mark Mills, de la Institutul Manhattan, a reușit, în doar câteva minute, să desființeze orice iluzie legată de energia verde, panta radicală pe care se rostogolește, cu viteză, Uniunea Europeană.

”Petrolul, gazele naturale și cărbunele furnizează 84% din întreaga energie a lumii. Acestea sunt în scădere cu doar două puncte procentuale față de acum 20 de ani. Și petrolul încă alimentează aproape 97% din toate transporturile globale. Contrar titlurilor care susțin că trecem rapid de la combustibili fosili, la energie verde, acest lucru nu se întâmplă. Două decenii și 5 trilioane de dolari ale guvernelor care au investit în energia verde și abia am mișcat acul. Trebuia să fie ușor. De ce este atât de greu? Într-un cuvânt, rocile”, a spus cercetătorul Mark Mills. Astfel, pentru a obține aceeași cantitate de energie din solar și eolian pe care o obținem acum din combustibili fosili, va trebui să creștem masiv mineritul cu peste 1.000%.

”Aceasta nu este o speculație. Aceasta este fizică. Cupru, fier, siliciu, nichel, crom, zinc, cobalt, litiu, grafit și metale denumite pământuri rare, cum ar fi neodimul, avem nevoie de ele toate. Și apoi acele metale și materiale trebuie transformate în motoare, pale de turbine, panouri solare, baterii și alte sute de componente industriale. Acest lucru necesită, de asemenea, multă energie, ceea ce înseamnă și mai mult minerit”, semnalează cercetătorul.

Subestimarea secolului

Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, tehnologiile verzi consumă, de fapt, mai multe materiale decât mixul energetic actual, iar aceasta poate fi subestimarea secolului, atrage atenția Mark Mills. Materiile prime reprezintă 50 până la 70% din costurile de fabricație atât a panourilor solare, cât și a bateriilor, dar până acum nu a contat atât de mult, deoarece eolianul și solarul reprezintă încă doar câteva puncte procentuale din aprovizionarea globală cu energie.

”De dragul argumentelor, să presupunem că intensificăm exploatarea mineritului. Unde ar fi amplasate aceste noi mine? Ei, bine, în primul rând în China. Această țară este astăzi cea mai mare sursă a majorității materialelor noastre energetice critice. Statele Unite nu sunt doar un jucător minor, ci sunt dependente de importuri pentru 100% din 17 minerale critice. Vrem să oferim Chinei mai multă pârghie politică și economică? În mod ironic, avem toate mineralele de care avem nevoie chiar aici în America de Nord, dar mult noroc în încercarea de a le scoate din pământ! Propunerile de construire de mine în Statele Unite și din ce în ce aproape peste tot în alte părți, se lovesc de o opoziție acerbă, dacă nu chiar și cu interdicții definitive”, afirmă cercetătorul american. Ca exemplu, acesta a amintit anularea, în 2022, de către administrația Biden, a proiectului unei mine de cupru-nichel, propus în nordul Minnesota, după ani de întârzieri în navigarea într-un labirint de reglementări de mediu.

”Și, da, aceiași ecologiști și politicieni înclinați spre verde, care prezintă toate beneficiile mașinilor electrice, sunt aceiași oameni care fac mineritul, materiale centrale pentru a construi acele mașini, cum sunt cuprul și nichelul, aproape imposibil”, a arătat Mark Mills.

Fără verde în viitor

Cercetătorul american susține că, în viitor, cererea de energie va fi mult mai mare decât cea de astăzi și că, pe măsură ce mai mulți oameni devin mai prosperi, își vor dori lucrurile pe care ceilalți le au deja, de la îngrijire medicală mai bună, la vacanțe și mașini. În America există aproximativ 80 de mașini pentru fiecare 100 de cetățeni. În cea mai mare parte a lumii, este de aproximativ 5 mașini la 100 de cetățeni. Peste 80% din călătoriile cu avionul sunt în scopuri personale. Deci 2 miliarde de barili de petrol pe an. Spitalele folosesc cu 250% mai multă energie pe metru pătrat decât o clădire comercială medie.

În infrastructura globală a informațiilor, cloud-ul deja folosește de două ori mai multă energie electrică decât întreaga Japonie, a treia economie din lume. Numai masa centrelor de date din inima cloud-ului consumă aproape de 10 ori mai multă energie electrică decât cele 10 milioane de mașini electrice din lume, mai spune cercetătorul american. ”Comerțul electronic a luat amploare și propulsează o creștere record în depozitele din ce în ce mai umplute cu roboți avizi de energie. Deși nu putem prezice viitorul, putem prevedea că vor exista mai multe inovații în robotică, drone, calcul cuantic, biotehnologie și noi industrii neimaginate încă. Toate acestea vor necesita mai multă energie, mult mai mulți combustibili fosili, energie nucleară și da, vor fi necesare surse regenerabile. Dar dacă credeți că am putea obține totul de la vânt și de la soare, visați în continuare!”, a punctat Mark Mills.

National

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente