Unirea Principatelor Române, sărbătorită în Piața Unirii de autoritati si sute de romani (Foto)

  • Postat în Mass Media
  • la 24-01-2025 17:16
  • 10 vizualizări
Unirea Principatelor Române, sărbătorită în Piața Unirii de autoritati si sute de romani (Foto)
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Oradea Info - Stiri Oradea, informatii, evenimente din Oradea

Primarul Florin Birta, împreună cu viceprimarul Teofil Filimon, au participat astăzi, 24 ianuarie 2025, la manifestările de la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii prilejuite de aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Evenimentul a început cu salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României, după care a continuat cu o slujbă Te Deum oficiată de preotul militar al Garnizoanei Oradea, Ionuț Jolța.

Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș , a ținut un discurs despre semnificația istorică a Unirii de la 24 ianuarie 1859.

Mica Unire de la 1859 nu a fost doar un act formal, ci începutul unei transformări profunde. Sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza au fost realizate reforme esențiale pentru dezvoltarea statului român modern: reforma agrară, reforma învățământului, trecerea la alfabetul latin. Toate acestea au fost pilonii unei societăți mai echitabile și mai prospere. Unirea principatelor este un simbol al puterii solidarității și al curajului de a privi spre viitor.  Este o lecție care ne amintește că prin colaborare, respect și voință comună putem învinge. Astăzi, poate mai mult ca nicioadată trebuie să rămânem uniți în fața încercărilor și a provocăîrilor care ne stau înainte”, a spus prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș.

În continuare, istoricul Cristian Culiciu, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea a trecut în revistă contextul istoric al momentului de la 24 ianuarie 1859.

În Principate,  dorința de uniune a existat încă din anii 1830, din timpul regulamentelor organice din Moldova și Țara Românească, un fel de constituții ale zilelor noastre. Apoi din 1850 lucrurile au fost într-o dinamică continuă, mai ales după izbucnirea Războiului Crimeii din 1853.  Unirea de la 24 ianuarie 1859 este unirea care a schimbat geografia acestei zone, care a schimbat destine și a adus câtiva zeci de ani de progres și dezvoltare, încununați în 1918 cu formarea României Mari”, a afirmat istoricul  Cristian Culiciu.

Manifestările au continuat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori.

Primarul Florin Birta împreună cu viceprimarul Teofil Filimon au depus în numele Primăriei Oradea o coroană de flori la Statuia Regelui Ferdinand I.

Detașamentul de onoare a defilat în aplauzele publicului.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de solista Antonela Ferche-Buțiu și a grupului instrumental al orchestrei ”Rapsodia Bihoreană” din cadrul Centrului de Cultură al județului Bihor, conduși de către domnul Buțiu Liviu Florin.

Sute de orădeni prezenți azi în Piața Unirii, copii și adulți s-au prins apoi într-o mare și frumoasă Horă a Unirii.

La mulţi ani România, la mulţi ani românilor de pretutindeni!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente