Atunci cand doresti sa inmatriculezi un vehicul nou sau unul second hand, una dintre cerintele principale pe care trebuie sa le indeplinesti este sa iti achizitionezi o polita RCA.
Acest tip de asigurare este obligatorie conform legislatiei in vigoare, avand scopul de a proteja din punct de vedere economic atat soferii, cat si pietonii sau alte vehicule implicate intr-un accident rutier. RCA-ul acopera pagubele materiale si vatamarile corporale cauzate tertilor in cazul unui incident auto, oferind o protectie financiara pentru toate partile implicate.
In procesul de inmatriculare este necesar sa fie prezentata asigurarea RCA valabila pentru a demonstra ca proprietarul vehiculului este responsabil si respecta normele legale. Cu toate acestea, multe persoane se intreaba pe ce perioada este recomandat sa incheie un astfel de document, mai ales in cazul in care actele de inmatriculare vor fi depuse in curand la autoritatile abilitate locale.
Care este valabilitatea asigurarii RCA in vederea inmatricularii
Asigurarea obligatorie poate fi incheiata pe o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni, avand aceeași calitate ca una obisnuita, singura diferenta fiind aceea ca in document nu va fi inscris numarul de inmatriculare. Este bine de stiut faptul ca indiferent de perioada contractata vei putea circula legal datorita faptului ca in document va fi trecuta seria de sasiu si numele proprietarului, putand fi verificata oricand in cazul unui control de rutina.
De ce este important sa inchei o asigurare RCA?
Prezentarea asigurarii RCA la serviciul de inmatriculari este o cerinta obligatorie pentru a putea demara si finaliza procesul, acestia solicitand prezentarea documentului valabil pentru a confirma ca noul proprietar se conformeaza cerintelor legale.
Un alt aspect important pe care trebuie sa il cunosti despre asigurarea RCA este ca o vei putea folosi si in Uniunea Europeana, fiind un avantaj considerabil mai ales atunci cand vei dori sa pleci in vacanta impreuna cu cei dragi.
Controalele organelor de politie au devenit din ce in ce mai dese pentru a depista soferii care nu poseda acest document, fiind de fiecare data in pericolul de a primi o amenda ce iti poate pune in dificultate bugetul lunar.
Sistemul bonus-malus este un sistem flexibil ce recompenseaza si pedepseste toti soferii in functie de comportamentul pe care l-au avut in trafic. Astfel, daca proprietarul masinii a provocat incidente rutiere sau a generat daune altor soferi, asigurarea acestuia se va mari proportional atunci cand va veni timpul de a-si reinnoi polita, prezentand un risc mult mai mare de a produce in viitor un alt eveniment nefericit.
Acte necesare in vederea inmatricularii
- cerere inmatriculare auto (se poate descarca si online pentru a fi completata de acasa);
- fisa de inmatriculare (completata cu datele proprietarului, aprobata de ANAF);
- dovada taxei pentru certificatul de inmatriculare 49 de lei;
- cartea de identitate;
- copia asigurarii RCA;
- actul de proprietate (factura sau contract de vanzare- cumparare);
- cartea masinii;
- chitanta contravalorii placutelor de inmatriculare;
- extras din contractul de leasing (in cazul in care masina a fost achizitionata in sistem leasing), fiind necesar sa contina obiectul, datele de identificare ale masinii si durata de contractare (copie si original).
Daca masina este achizitonata din spatiul european vor mai trebui aduse suplimentar urmatoarele documente:
- certificatul de autenticitate eliberat de RAR;
- documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, fiind necesar sa fie prezentate in original si placutele cu numarul de inmatriculare.
Dupa cum se observa, asigurarea RCA are un rol important in tot procesul de inmatriculare, fiind nevoie sa fie achizitionata inainte de a depune dosarul la centrul de inmatriculari de pe raza localitatii.
Aici pe blogul Romasig vei gasi de fiecare data cele mai noi si utile informatii care te pot ajuta de fiecare data pentru a putea rezolva mai usor anumite probleme ce tin de masina si de conduita in trafic. Nu uita ca asigurarea trebuie achizitionata nu doar datorita faptului ca este o obligatie legala, ci si pentru ca este un act responsabil prin care iti poti proteja mult mai bine economiile si veniturile, putand fi linistit de fiecare data cand vei pleca la drum intr-o noua aventura.