Dacă așa îi spune Vladen, proprietarul rețetei, așa i-am zis
și eu. Nu se știe dacă e cu adevărat o rețetă rusească, dar cum
bine spune și el, pînă nu vine careva să demonstreze că ar fi
altfel...asta este, o varză de vară rusească...gătită toamna.
Rețeta e super simplă, necesită puține ingrediente, nu e
nevoie de iscusință de nici un fel, nici măcar de prea mult timp nu
e nevoie, doar de o oală sub presiune, dacă vreți să preparați
varza cu "viteza luminii".
După ce am citit rețeta, mă gîndeam că e imposibil ca în șapte
minute să iese o varză comestibilă, și, în plus, eram sigură că se
va prinde cel puțin de fundul vasului, ba chiar mă gîndeam că se
arde, datorită cantității reduse de lichid. Ştiam eu că varza
proaspătă lasă ceva zeamă, dar cum nu prea am încă experiență cu
oalele sub presiune, îmi circulau prin materia cenușie diverse
scenarii. Fum, arsuri, incendii... :)) Daaar! A ieșit bună tare,
iar rețeta va intra în patrimoniul familiei! Большое спасибо,
Владен!
Nu am găsit semințe de mărar, doar din alea de semănat, dar nu
sînt comestibile, tratate fiind. Însă între timp am aflat unde le
găsesc, deci data viitoare voi pune și eu semințe cu
nemiluita.
Ingrediente:
- 1 varză proaspătă, mărime medie
- 100 g pastă de roșii + o roșie tocată
- 50 ml apă
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 legătură de mărar sau semințe uscate de mărar
- sare
Am avut o varză cu spiț, așa ca Oblio, cu foile mai grosuțe,
dar deloc îndesată și foarte fragedă. Am tocat-o așa cum a venit la
mînă, adică fîșîi între 3-5 mm grosime.
Am amestecat varza cu sare după gust, am așezat-o frumos în
oală, am turnat apa, uleiul, pasta de roșii și roșia tocată
cubulețe, și bineînțeles mărarul. Fără mărar, varza ar fi
incompletă, fără pereche. Apoi am făcut o poză :D, după care am
amestecat uniform, am închis oala și am pus-o pe foc.
Din momentul în care se închide ventilul începe fierberea sub
presiune. Se lasă exact 7 minute la fiert. Nu mai mult! Dacă o
lăsați prea mult iese prea moale.
Așa arăta după exact 7 minute de fiert. Perfect, după gustul
meu. Dacă vreți varza moale de tot, lăsați-o 2-3 minute în plus,
dar nu mai mult de 10 minute în total, altfel veți obține pireu de
varză :D
Pentru că nu voiam ca varza să se plictisească i-am adus
companie un cîrnăcior prăjit.