Sări la conținut
MA

Maya M

Între 24.10.2025 și 30.10.2025, a publicat 50 articole, citite de 18.952 ori, cele mai multe scrise în categoria Life (50 articole) .

Cele mai recente

Life

Supa de linte

Am făcut supa asta în urmă cu vreo trei luni, dar din lipsă de timp și alte priorități nu a ajuns pînă acum pe blog. O supă delicioasă, plină de arome, sățioasă, se prepară rapid și bucură sufletul. O voi face din nou, că zile friguroase vom mai avea cu siguranță. Singura schimbare pe care o voi face - voi adăuga mai puțină linte. În rest, nu are rost să vă povestesc prea multe, mai bine vizitați pagina lui Costin, Rețete și povești, și savurați rețeta cu tot cu povestioara din dotare, care e minunată. Cum altfel? Că să vă fac poftă: "Scumpă doamnă, M-ai întrebat deunăzi cum izbutesc de fac supa ceea groasă de linte de place Domniei tale când e vreme potrivnică. Iaca, îţi dau mai jos indicaţiile de preparaţiune, onorat fiind de pofta ce ţi-a trezit-o, cu speranţa că şi

Life

To be or not to be, that is the question...

Ma gîndeam ca-i arde una! Totusi s-a abtinut. Big Boy Mike, este un educat :D . Samulici, e un golan raut si obraznic foc. I-a înhatat coada cu dintii si ghearele, în joaca bineînteles, dar Mike nu prea i-a gustat gluma, iar Sam se facea ca ploua. Adevarul e, ca el nu prea stie sa se joace decît nebuneste si este înca nesigur... fac bine, nu fac?... În mare, îl respecta pe Mike, dar cîteodata îl depasesc hormonii tineri si zburdalnici, si-i mai sare sefului în cap. Din cauza asta, Sam, mai primeste cîte una peste ceafa de la Mike :) "Baaaah! Termina odata!" "Eu? Da' ce-am facut? N-am facut nimic, nici nu am fost aici cînd s-a întîmplat. S-a întîmplat ceva? Nici nu stiu despre ce este vorba, eu sînt un cuminte si jumatate!"

Life

La mulți ani!

Un An Nou cu toate cele bune vă doresc! Sper că ați petrecut sărbătorile cu bine și că v-ați bucurat de timpul liber alături de cei dragi, așa cum am făcut-o și eu. Pentru zilele de Ajun și Crăciun am pregătit una-alta, nu prea multe, pentru că în aceste zile nu mîncăm mai mult decît în altele. Nu îmi place să fac prea multe feluri care ajung să se învechească și să aterizeze în gunoi. Ar fi păcat de mîncare, de muncă și timpul investit. Pe masa noastră a ajuns friptură de rață cu varză roșie și măr, găluște de cartofi și sos, sărmăluțe făcute la cuptor, supă de vită făcută în stilul supei din coadă de bou ( Ochsenschwanzsuppe ), salată de legume și carne pui ( ca salata boeuf ), fursecuri cu lamîie, rețeta Jamilei

Life

The Shepherd

Mike a devenit un mare protector. De exemplu, cînd trec uneori copii vociferînd mai tare, pe cararuia din fata gradinii noastre, amîndoi fug în casa, iar Mike alearga în spatele lui Sam, si în galop întoarce capul sa vada daca nu cumva a luat-o careva pe urmele lor. Desigur asta nu se poate întîmpla, ca ne desparte un gard si-o poarta închisa, de "inamicii" periculosi :D Daca apare vreo pisica/pisoi prin zona, care vrea sa dea buna ziua micutului Sam, Mike imediat intervine cu marimea sa impozanta pentru a impresiona felina straina, ca de fel este un iubaret si de-o calmitate de-a dreptul lenesa. Cu cîteva zile în urma, am avut parte de o furtuna de vara, extrem de vijelioasa, cu tunete si fulgere, cu vînt vîjîitor care îndoia copacii, ploaie cu galeata... Baietii erau în gradina cînd s-a pornit furtuna, asa deodata! S-au speriat si au fugit rapid pe masa de pe terasa, unde le-am "amenajat" printre scaune cîteva perne sa nu îi doara poponetele de la lemn. Î

Life

Sparanghel cu cartofi si sos olandez

Azi, din nou o reteta cu sparanghel, alb de data asta. O combinatie perfecta, spune papila mea. Ingrediente pentru 3 portii: 6 cartofi 1 lingurita sare de mare 12 fire de sparanghel alb 1 lingura arpagic/allium schoenoprasum tocat fin 6 felii de sunca - eu am folo

Life

Salata de sparanghel si oua

Aceasta salata se poate face si cu oua ramase de la Pasti, dar la fel de bine se poate face daca va plac ingredientele... sau pentru ca sezonul sparanghelului e deschis, iar asa gustosi si proapseti nu se gasesc mereu, sau, sau... Mie de exemplu îmi place foarte mult, de aia fac salata asta :DÎn general se face cu maioneza si sparanghel alb. Eu însa ador sparanghelul verde, si cine spune ca doar celui alb îi sta bine într-o salatica de acest gen, sau ca o reteta trebuie batuta-n cui? În afara de asta, oua fierte cu maioneza e prea mult ou pentru gusul meu, asa ca o fac dupa cum îmi dicteaza papila :)

Cele mai citite

Life

Tomino allo speck

Tomini cu speck, mici delicii piemonteze. Într-un fel ma bucur ca nu gasesc Tomini la toate colturile, ca altfel as face prea des. La noi rar întîlnesc, dar cum eu iubesc Italia si încerc sa ajung cît mai des pe acolo, tot ma împiedic de rotitele astea :DTomini este o brînza din lapte de vaca, e moale, cremoasa, maturata scurt, cu o crusta subtire. Nu stiu cu ce alta brînza se aseamana sau cu care s-ar putea înlocui. Banuiesc ca aspectul si efectul s-ar putea foarte bine crea si cu o rotita de Brie, Camembert sau alta brînza cu crusta care prin încalzire devine curgatoare. Bineînteles ca în acest caz ar fi alta mîncare de brînza.Reteta, dupa cum spune si numele, e foarte simpla si necesita doar doua ingrediente. Eu am combinat-o cu pere caramelizate de data asta, deoarece ador combinatia dulce-sarat, iar brînzica + speck si pere e un vis ( cheese + pear + me = love

Life

Crema de zahar ars

Am facut si eu în sfîrsit vestita crema de zahar ars, crème caramel, flan sau cum i-o zice. Textura cremei a iesit perfect, fina si delicioasa, doar aspectul estetic a avut putin de suferit, din cauza de oua batute prea tare. Deci, serios, ouale chiar nu trebuie nici separate - albusuri batute spuma si galbenusuri frecate cu zahar, si nici oua batute spuma teapana, ca pentru un blat, cum am facut eu - inspirata de pe net. Data viitoare bat ouale doar usor, cît sa obtin o spuma lichida, care curge. E suficient. O las mai moale cu inspiratia si ascult de capatîna proprie :DDin cauza spumei, borcanelele mele au avut guleras cu spuma coapta si vanilie separata. Daca as fi copt crema în formele de flan, le-as fi rasturnat si nu se mai vedea gulerasul copt cu picatele, dar m-am hotarît pentru o varianta care e sigura la transport si nu e nevoie nici de farfurioare pentru a fi rasturnate, ci pot fi consumate direct din borcanel.

Life

Lillet Wild Berry Cocktail

Vara asta am descoprit acest cocktail minunat, care, pot spune, a devent preferatul meu. E usor, racoritor, aromat si parfumat, de vara! Acest cocktail poate fi facut cu un amestec de fructe de padure (zmeura, mure, afine...) sau doar cu un singur fel. Preferatul meu e cu zmeura, dar si doua trei mure sau orice alte coacaze ar putea înota prin aceasta bautura. Totusi nu exagerati amestecînd prea multe feluri. Reteta o gasiti mai jos, iar pe lînga, va scriu cîte ceva despre vinurile din casa Lillet.Lillet este un vin apéritif care a fost creat în Podensac, un sat mititel la sud de Bordeaux. Este compus dintr-o combinatie de vinuri atent selectionate si lichioruri de fructe naturale produse în Maison Lillet, cum spuneam, în Podensac. Sortimentul este compus din trei vinuri clasice si trei produse premium.Clasicele:- Lillet Blanc, produs din soiul de strguri Semilon care îi da o structura completa, aroma proaspta, fructata.- Lillet Ro

Life

Struguri murați, degustare!

Vă mai amintiți de strugurii murați? Aici se pregăteau pentru odihna de patru săptămîni, în cămară. I-am dus în beci, pentru că acolo era răcoare. Am avut o toamnă călduroasă, iar cămara fiind în casă...mă gîndeam să nu le fie strugurilor prea cald, plus că, așa la vedere, ar fi tras cu ochiu' și poate i-aș fi eliberat prea repede din borcane. Așa, deci azi, am desfăcut ambele borcane - după cîteva zile am pus și un borcan cu alt fel de struguri de care nu am pomenit aici, pe blog, doar pe pagina mea personală de facebook. În plus față de cei albi, strugurii ăștia s-au aflat în compania unui bețișor de scorțișoară rupt în două. Nici nu știu care mi-au plăcut mai mult! Așa mult mi-au plăcut! Cei albi au fost foarte buni în stare crudă. Aromați, parfumați

Life

Struguri murați

Din nou de la Costin, din cămară de data asta, o rețetă de struguri murați. Deși nu am avut ocazia să-i gust vreodată, nici măcar nu auzisem pînă acum de struguri murați, sînt convinsă că-mi vor satisface papila. Am pus numai un borcan, dar mărișor. Cel tîrziu mîine-poimîine însă, voi pregăti încă un borcan, cu alt fel de struguri. Costin îi recomandă pe cei fără sîmburi. Pe mine nu mă deranjează deloc sîmburii, în plus, strugurii fără, nu mi se par așa aromați ca cei cu. Dar asta nu are importanță, e doar chestie de gust. Singura problemă e că trebuie să aștept 4 săptămîni! Asta este, mă conformez! Rețetea o găsiți scrisă pe pagina lui Adrian Hadean, v-o scriu și aici, dar o să vă scriu mai jos cum am procedat eu cu borcanul meu. Ingrediente: 2-3

Life

Gazpacho de piersici cu migdale rumenite

Am descoperit reteta datorita lui Cornel Mitrut/The Wandering Oltean. Multumesc. Un gazpacho minunat!. O reteta de sezon, plina de arome si savoare, nu necesita prea multa munca, deci e simpla si delicioasa. Reteta provine din bucataria lui Daniel Humm. Daniel Humm este un chef de cuisine elvetian, co-proprietar al restaurantului Eleven Madison Park din Manhattan, New York - care se afla pe al patrulea loc în topul celor mai apreciate restaurante din lume ( The World’s 50 Best Restaurants ), si totodata cel mai bine pozitionat restaurant din USA. Humm conduce, de asemenea, hotelul The NoMad din New York. Tînarul chef este axat pe ingrediente locale, pune accent pe simplitate si arome de sezon. Am facut aproximativ 2-3 portii.