(VIDEO) Iohannis și Ciolacu, împreună la recepția de Ziua Independenței

  • Postat în Fapt divers
  • la 29-06-2023 08:10
  • 154 vizualizări
(VIDEO) Iohannis și Ciolacu, împreună la recepția de Ziua Independenței
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

(VIDEO) Iohannis și Ciolacu, împreună la recepția de Ziua Independenței

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă şi de securitate a României, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia de Ziua Independenţei.

El a amintit de angajamentul ferm al preşedintelui SUA „de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”.

„Ca manifestare concretă a acestui angajament, mii de militari americani se află astăzi în România, contribuind, alături de camarazii lor români, francezi, olandezi, belgieni şi din alte naţiuni aliate, la asigurarea securităţii noastre şi a spaţiului euroatlantic. Vă asigur de deplina cooperare a autorităţilor române în crearea celor mai bune condiţii pentru o prezenţă persistentă, sperăm chiar permanentă, în România, a forţelor principalului nostru partener strategic”, a punctat el.

Şeful statului a vorbit şi despre decizia Statelor Unite de a elabora o Strategie privind Securitatea Mării Negre, „la care România a contribuit conceptual în mod substanţial”.

„Această strategie este bazată pe o abordare cuprinzătoare în plan politic, în planul securităţii, al cooperării economice, al securităţii energetice şi al rezilienţei democratice. Este viziunea pe care România o împărtăşeşte şi pe care am promovat-o activ în dialogul nostru cu Statele Unite, dar şi la nivelul Uniunii Europene, al NATO şi în dialogul în plan regional”, a arătat preşedintele.

Iohannis a subliniat că „Marea Neagră poate şi trebuie să joace rolul său natural de interconector între Europa şi Asia Centrală, devenind un spaţiu al securităţii şi al prosperităţii pentru statele riverane şi nu numai”.

„În acest context regional şi internaţional complicat, România va continua să fie un factor de stabilitate, un contribuitor la rezilienţa şi securitatea regiunii Mării Negre şi un participant activ la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice. Alături de calitatea ţării noastre de membru al Uniunii Europene şi Aliat în cadrul NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă şi de securitate a României”, a punctat el.

Preşedintele a amintit situaţia actuală de securitate. „Astăzi, în imediata proximitate a României, Rusia acţionează împotriva principiilor fundamentale ale Cartei ONU. Suveranitatea teritorială a Ucrainei, dreptul său la o politică externă independentă şi chiar dreptul său la existenţă sunt negate explicit. Ne confruntăm cu încercări unilaterale de a rescrie, reinterpreta sau aplica selectiv principii de bază ale ordinii internaţionale, în vederea întoarcerii la o epocă a sferelor de influenţă, în care Moscova să poată stabili discreţionar gradul de libertate, de suveranitate şi traseul frontierelor vecinilor săi”, a arătat el.

În consecinţă, Statele Unite ale Americii şi România, alături de partenerii europeni şi aliaţi, „au acţionat şi continuă să acţioneze în sprijinul Ucrainei şi al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre”.

Iohannis a amintit situaţia din Republica Moldova, ţară care „se confruntă cu atacuri hibride fără precedent la adresa stabilităţii şi a rezilienţei sale, atacuri provocate şi susţinute de Federaţia Rusă”.

„Împreună, România şi Statele Unite sprijină Ucraina şi Republica Moldova pentru asigurarea securităţii, a stabilităţii şi a parcursului lor european, ca democraţii şi economii reziliente. Sprijinirea lor înseamnă întărirea securităţii regionale şi transatlantice, a securităţii României şi a cetăţenilor români”, a completat şeful statului.

Klaus Iohannis a spus, în discursul său, faptul că „România va continua colaborarea activă cu partenerii americani în vederea atingerii obiectivului comun de includere a ţării noastre în Programul Visa Waiver”.

La rândul rău, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanţa parteneriatului strategic cu SUA, menţionând că Guvernul doreşte să îl aprofundeze, intensificând cooperarea pe toate palierele, de la zona de apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală.

„Sunt convins că putem dezvolta toate aceste direcţii şi că volumul schimburilor comerciale dintre România şi SUA poate să depăşească rapid pragul de 5 miliarde de dolari, atins anul trecut. Guvernul pe care cu onoare îl conduc va încuraja investiţiile străine americane în România. Avem un amplu program de reforme care va asigura dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv şi creşterea gradului de predictibilitate legislativă, în linie cu eforturile României de aderare la OCDE”, a spus Ciolacu, în cadrul recepţiei oferite de Ambasada SUA cu ocazia celei de-a 247-a aniversări a Zilei Independenţei.

Premierul a mai precizat că România „este decisă să demonstreze capacitatea de a se poziţiona ca membru predictibil şi de încredere” la nivelul comunităţii internaţionale, contribuind la întărirea securităţii regionale şi stabilitatea economică globală.

„Cum Statele Unite este deseori descrisă ca fiind ţara tuturor posibilităţilor, la fel şi eu mă voi lupta pentru a oferi românilor toate oportunităţile pe care apartenenţa la comunitatea euro-atlantică o oferă pentru securitatea şi dezvoltarea României”, a spus premierul.

Ciolacu a salutat rolul „important” al SUA în eforturile de întărire a flancului estic. Potrivit acestuia, creşterea prezenţei militare americane pe teritoriul României reprezintă „o garanţie a angajamentului” Statelor Unite de a proteja „fiecare centimetru” de teritoriu aliat.

„Suntem recunoscători partenerului nostru strategic pentru eforturile făcute şi vă asigurăm că vom lua, la nivelul Guvernului, toate măsurile pentru facilitarea acestei prezenţe atât de necesară ţării noastre. Dincolo de asta, vom pune în continuare accent pe proiectele bilaterale fanion, precum cele din domeniul energiei, care pot asigura României un rol cheie în securitatea energetică a regiunii. Şi aici vorbim de construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, de proiectul primei centrale SMR din lume, pa baza unei tehnologii americane, dar şi despre cooperarea în domeniul energiei regenerabile”, a spus el.

Ciolacu a subliniat şi importanţa colaborării în domeniul educaţiei, cercetării şi culturii, arătând că aceasta reprezintă „o platformă solidă” pentru relaţiile bilaterale.

„Sunt convins că, pe măsură ce eforturile noastre comune pentru ca România să intre în programul Visa Waiver se vor concretiza, această dimensiune fundamentală va cunoaşte o dezvoltare exponenţială”, a adăugat el.

Premierul a apreciat că parteneriatul strategic cu SUA reprezintă „un fundament” al politicii externe a României şi „expresia unui angajament comun” pentru valorile democratice.

„Acum 248 de ani, reprezentanţii a 13 colonii din America au aprobat Declaraţia de Independenţă, prin care şi-au afirmat dorinţa de libertate şi încredere în valorile democratice. În căutarea unei reprezentări corecte, aceştia au decis împreună asupra formei în care au dorit să se organizeze, plecând de la cuvintele pline de semnificaţie ale părinţilor fondatori. Atunci s-a afirmat clar faptul că toţi oamenii sunt creaţi egali şi că fiecare persoană are dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii. Vedem astăzi cât de importante sunt aceste principii, când la frontierele noastre oameni, ca şi noi, se luptă pentru a le păstra, sub ameninţarea unei agresiuni cinice şi ilegale, declanşate de Federaţia Rusă împotriva unui stat independent, Ucraina”, a afirmat Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.