Zelenski, pus la respect în timpul Summitului NATO
”Cel mai important, Germania și SUA au insistat pentru reducerea angajamentului privind primirea Ucrainei în NATO. Variantele inițiale ale comunicatului Summitului NATO ofereau o cale mai limpede pentru aderarea Ucrainei, însă Biden și cancelarul Olaf Scholz au avut grijă să nu meargă prea departe”, a relatat agenția americană Bloomberg, marți în ultima zi a Summitului NATO de la Vilnius.
”Echipele germană și americană au cerut să se opereze modificări în ultimele zile de dinaintea summitului, ceea ce a nemulțumit multe state europene, precum și pe ucraineni”, mai scrie Bloomberg.
Ceea ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise a fost reflectat de președintele Joe Biden, într-un interviu pentru CNN, înaintea Summitului din Lituania, când a spus că aderarea Ucrainei la NATO în acest moment, cu un război în desfășurare, ar duce la un război între puteri nucleare.
Modificările de ultim moment făcute la presiunea Washingtonului și a Berlinului par să fi fost motivul nemulțumirii președintelui Volodimir Zelenski, care, în drum spre Lituania, a declarat că limbajul comunicatului NATO este ”absurd” și că aliații sunt lipsiți de ”voință”. Nu putini comentatori din Occident ii dau dreptate presedintelui de la Kiev, aratand ca rezultatul Summitului de la Kiev este cel mai prst cu putinta pentru Ucraina: nu aduce ceva substantia in plus fata de summitul de la Bucuresti din 2008, considerat declansatorul razboiului prin procura dintre Rusia si Occident, ba chiar ofera Moscovei un motiv in plus pentru a prelungi sine die razboiul, astfel incat Uctaina sa nu indeplineasca niciodta ”conditiile” despre care vorbeste comunicatul summitului de la Vilnius.
Bloomberg face niște dezvăluiri din culise: Zelenski a fost apostrofat pentru afirmațiile sale dure în timpul cinei oficiale de la Vilnius, după ce președintele Joe Biden s-a retras la hotel. Potrivit Bloomberg, se pare ca niciun stat NATO nu a fost avertizat că Zelenski urma să se dezlănțuie împotriva rezultatului Summitului de la Vilnius.
Mesajul postat pe Twitter de președintele Zelenski a nemultumit cel mai mult Marea Britanie, statul occidental care a adoptat cea mai dură linie împotriva Rusiei, de la începutul războiului din Ucraina. Marea Britanie pare să fi fost mai dură chiar decât țara invadată. Amintim că fostul premier israelian Naftali Bennett, care a încercat să intermedieze negocieri de pace între Rusia și Ucraina, a declarat că, în martie 2022, la o lună de la invazia rusă, Moscova și Kievul erau aproape de o înțelegere, însă președintele Zelenski a abandonat negocierile după o vizită la Kiev a premierului britanic de atunci, Boris Johnson. Din acel moment, războiul a crescut constant în intensitate, iar acum președintele Zelenski este apostrofat, tot de la Londra, pentru lipsa de recunoștință.
Ministrul britanic al Apărării l-a admonestat pe președintele Zelenski și l-a acuzat de ”lipsă de recunoștință” pentru ajutorul oferit de aliați vreme de mai bine de un an, mai cu seamă că Ucraina a obținut la Vilnius garanții de securitate din partea G7 și reafirmarea promisiunii NATO de a primi Ucraina în rândurile sale. ”Va place sau nu, oamenii vor să vadă recunoștință”, a spus ministrul britanic, potrivit Evening Standard. ”Sfatul meu pentru ucraineni este că uneori încercați să convingeți alte țări să renunțe la propriile arsenale. Da, războiul vostru este nobil și purtați acest război nu numai pentru voi, ci și pentru libertățile noastre. Însă uneori mai trebui să-i convingeți și pe congresmenii de la Washington. Trebuie să convingeți politicieni din alte țări că ajutorul oferit merită și că vor primi ceva în schimbul acestui ajutor. Vă place sau nu, aceasta este realitatea”, a spus ministrul britanic al Apărării, vizibil deranjat de remarcile lui Volodimir Zelenski
Remarcile acestea si au fost relatate presei de mai mulți oficiali care au participat la discuții, oficiali care au dorit să rămână anonimi.
În contextul acestei reacții a ministrului britanic al Apărării, pe internet a devenit virală o fotografie în care președintele Zelenski pare ignorat de liderii statelor NATO. Uriașa majoritate a fotografiilor de la Summitul NATO îl prezintă pe Zelenski îmbrățișându-se cu toți liderii NATO, însă nemulțumirea sa evidentă privind rezultatul întâlnirii la vârf de la Vilnius face mult mai relevanta această fotografie, care amintește de ipostazele în care apărea președintele Traian Băsescu la Consiliile Europene de la Bruxelles. Publicația satirică Babylon Bee a venit cu următoarea explicație pentru fotografia de mai sus: ”Un participant ucrainean la summitul NATO din acest an se simte jenat când își dă seama că, de fapt, întâlnirea nu este un bal mascat. Până la momentul publicării, ucraineanul umilit a redevenit oaspete de onoare, după ce a fost de acord să spele câteva miliarde de dolari pentru oamenii în costum”.
Miercuri, în ultima zi a summitului NATO, după ce a fost apostrofat, președintele Zelenski s-a domolit. În timpul conferinței de presă cu secretarul general NATO, Zelenski a declarat că Ucraina a devenit interoperabilă cu Alianța și a lăudat decizia NATO de a renunța în cazul Ucrainei la etapa Planului de Acțiuni pentru Aderare, obligatorie pentru aderarea la NATO.
Apoi Zelenski a fost ținta sarcasmului unor ziariști, în timpul conferinței de presa la care a participat alături de președitele SUA. Jurnaliștii l-au întrebat pe președintele ucrainean cât de repede va adera Ucraina la NATO, după încheierea războiului. ”După o oră și 20 de minute”, a răspuns ironic Joe Biden. ”Puneți întrebări delicate”, a mai spus președintele SUA.
Tot miercuri, după apariția detaliilor despre presiunea SUA și a Germanei pentru modificarea comunicatului Summitului NATO, șeful spionajului rus (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că ultima sa discuție cu omologul american, directorul CIA William Burns (fost ambasador la Moscova la momentul Summitului NATO de la București, 2008), a deschis calea spre negocierile legate de Ucraina. Narîșkin a discutat cu șeful CIA la scurt timp după rebeliunea Grupului Wagner, varianta oficială oferită de SUA fiind aceea că Washingtonul a transmis pe această cale că nu a avut nimic de-a face cu revolta lui Evgheni Prigojin și a mercenarilor săi. Serghei Narîșkin a declarat însă că acesta a fost doar ”un pretext” pentru convorbirea cu șeful CIA. ”Cred că a fost mai mult un pretext, pentru că principala parte a conversației s-a axat pe chestiunile și evenimentele legate de Ucraina. Ne-am gândit, am discutat despre ce să facem în privința Ucrainei”, a spus șeful spionajului rus.
Declarațiile lui Serghei Narîșkin vin la o săptămână după ce presa americană a relatat despre discuțiile avute de Rchard Haas (președintele think tankului Council on Foreign Relations) cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în luna aprilie, niște negocieri informale care semnalează că Washingtonul ia în calcul înghețarea conflictului din Ucraina într-un mod cât mai favorabil intereselor americane, în special în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024. Într-o postare legată de aceste negocieri informale, Olexander Scherba, fost ambasador al Ucrainei la Viena, a fost mai dur decât președitele Zelenski la Summitul NATO: ”Așadar, un grup de ONG-iști anonimi din SUA discută despre Ucraina cu Rusia, în spatele ușilor închise. Exista și alt mod de a descrie situația: trădare, înșelare, imperialism pur”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.