Zelenski se agață de o propunere
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă că încă îşi vede ţara pe drumul spre aderarea la NATO.
Săptămâna aceasta s-a văzut o „mişcare bună în direcţia NATO”, prin noul ajutor militar din Occident şi alte manifestări ale sprijinului internaţional, a afimat preşedintele Zelenski în mesajul său video zilnic.
Volodimir Zelenski s-a referit la propunerea Lituaniei de a invita Ucraina să devină membru NATO la summitul alianţei militare care va fi găzduit la Vilnius în luna iulie. Cu acest prilej, el a mulţumit Lituaniei.
Parlamentul ţării baltice a decis săptămâna aceasta să solicite o invitaţie pentru ca Ucraina să se alăture alianţei la summitul ce va avea loc în perioada 11 – 12 iulie.
Aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO este adesea citată de Kremlin drept unul din motivele invaziei sale în februarie anul trecut.
În 2022, preşedintele Zelenski a făcut eforturi pentru o aderare accelerată la NATO sperând ca Ucraina să primească un tratament preferenţial. Statele Unite şi alţi membri NATO, precum Germania, şi-au exprimat însă rezerve cu privire la acest lucru, având în vedere că una din condiţiile prealabile pentru aderare este neimplicarea în conflicte internaţionale.
În mesajul său, Volodimir Zelenski a făcut apel la sprijin din partea ţărilor care încă nu s-au distanţat clar de Rusia, spunând că ucrainenii luptă pentru valori universale care sunt importante pentru toate popoarele.”Toată lumea preţuieşte securitatea şi protecţia împotriva terorismului”, a spus liderul de la Kiev. Rusia reprezintă „lagăre de concentrare, deportarea copiilor, violarea femeilor şi incendierea oraşelor”, a mai spus preşedintele ucrainean.
SUA se împotrivesc eforturilor unor aliaţi europeni de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO la summitul din iulie al Alianţei, ceea ce arată că există diviziuni în Occident cu privire la statutul postbelic al Kievului, a relatat recent „Financial Times”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că aderarea în viitor a Ucrainei la alianța transatlantică trebuie să se bazeze pe faptul că țara este independentă și democratică, ceea ce acum este contestat de invazia Rusiei, relatează Reuters.
Stoltenberg a declarat într-o conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles că forțele ucrainene ar trebui să aibă cel mai înalt nivel posibil de interoperabilitate cu alianța atunci când războiul se va termina.