Articole postate de Doroftei Marius

 • România va cumpăra 48 de avioane F-35, în două tranșe 4

  România va cumpăra un total de 48 de avioane F-35 Lightning II, în două tranșe, potrivit solicitării oficiale transmisă de Ministerul Apărării către parlament. În prima tranșă vor fi achiziționate 32 de aparate de generația V, al căror cost este estimat la 6,5 miliarde de euro. În cea de-a doua vor fi cumpărate alte 16 […] The post România va cumpăra 48 de avioane F-35, în două tranșe appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • F-16 poloneze au aterizat pe autostradă... 7

  Avioane F-16 poloneze au efectuat în premieră un exercițiu de decolare-aterizare de pe un segment de autostradă. A fost primul astfel de exercițiu organizat de Forțele Aeriene Poloneze în ultimii 20 de ani, în anii 90 astfel de manevre fiind organizate periodic cu avioanele MiG si Suhoi. Pe 25 septembrie, un avion F-16C avându-l la […] The post F-16 poloneze au aterizat pe autostradă appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • HiSky va prelua un avion Airbus A330-200. Urmează zborurile directe spre SUA? 8

  Compania aeriană HiSky a anunțat recent acordul pentru preluarea primului său avion Airbus A330-200. Aparatul, a cărui capacitate nu a fost încă detaliată, va fi livrat companiei în toamna acestui acestui an și cel mai probabil va deschide calea zborurilor transatlantice. Achiziția avionului A330-200 este o etapă importantă în dezvoltarea HiSky, mai ales în contextul […] The post HiSky va prelua un avion Airbus A330-200. Urmează zborurile directe spre SUA? appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • România, locul 3 pe echipe la Europeanul de acrobație aeriană 7

  Echipa României de acrobație aeriană a încheiat pe poziția a treia ediția 2023 a Campionatelor Europene, clasa Unlimited. La această competiție, echipa noastră a fost formată din doi dintre cei mai experimentați piloți acrobați ai Aeroclubului României, este vorba despre Andrei Șerbu și Laszlo Ferencz. Cei doi au evoluat pe un avion de înaltă acrobație, […] The post România, locul 3 pe echipe la Europeanul de acrobație aeriană appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Cum au ”pierdut” americanii un avion F-35?... 7

  United States Marine Corps a ”pierdut” un avion F-35B Lightning II după ce pilotul aflat la bord s-a catapultat. Accidentul neobișnuit a avut loc luni, în Carolina de Sud, și a fost provocat de o defecțiune rămasă neidentificată. O formație de două aparate F-35B evolua în apropierea Joint-Base Charleston, în momentul în care unul dintre […] The post Cum au ”pierdut” americanii un avion F-35? appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Swiss zboară spre Cluj din 28 martie... 11

  Compania elvețiană Swiss International Air Lines va inaugura zborurile între Cluj și Zurich începând cu data de 28 martie 2024. Potrivit unui comunicat de presă, vor fi trei zboruri pe săptămână, în zilele de luni, joi și duminică. ”Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță în premieră absolută noua oportunitate de călătorie a unei noi companii aeriene, Swiss […] The post Swiss zboară spre Cluj din 28 martie appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Schimbări în conducerea principalelor baze aeriene ale României 7

  Principalele baze aeriene ale României, Baza 86 de la Borcea și Baza 71 de la Câmpia Turzii, și-au schimbat comandanții în această perioadă. Astfel, de la Borcea a plecat generalul Cătălin Micloș, care va prelua în scurt timp comanda Bazei 71 Aeriene. Pentru ”Miki” este o revenire ”acasă”, el venind de la Câmpia la Borcea […] The post Schimbări în conducerea principalelor baze aeriene ale României appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Primul F-16 Block 70 pentru Slovacia... 8

  Lockheed Martin a prezentat recent primul avion F-16 în cea mai modernă versiune a sa, Block 70, ce urmează să ajungă în Slovacia. Momentul a fost prilejuit de vizita în Statele Unite a ministrului Apărării de la Bratislava, Martin Sklenar. Acesta a ajuns și la noua linie de asamblare finala a Lockheed din Greenville, Carolina […] The post Primul F-16 Block 70 pentru Slovacia appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Incompetența și autosuficiența sabotează armata română 15

  Cazul dronei rusești care a căzut pe teritoriul României reprezintă definiția perfectă pentru incompetența și autosuficiența care domnesc la vârful armatei și care, în cele din urmă, vor eroda iremediabil imaginea acestei instituții. Îmi este foarte greu să identific un alt moment în istoria modernă a Ministerului Apărării când această instituție să fi fost atât […] The post Incompetența și autosuficiența sabotează armata română appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Cele două ambulanțe aeriene Learjet 75 au ajuns în România 11

  Cele două avioane Learjet 75 echipate pentru serviciul de ambulanță aeriană și cumpărate de Ministerul de Interne în decembrie 2021 au ajuns într-un final în România. Cu o întârziere de peste 8 luni de zile față de estimarea inițială, cele două aparate produse de Bombardier și care poartă încă înmatriculările americane, au aterizat joi pe […] The post Cele două ambulanțe aeriene Learjet 75 au ajuns în România appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Ucraina a distrus parțial un sistem S-400... 13

  Ucraina a distrus parțial un sistem antiaerian S-400 Triumf, bijuteria tehnologică a industriei militare ruse. Potrivit unor clipuri publicate de mediile oficiale de la Kiev, un lansator al sistemului S-400 a fost distrus complet, iar alte componente ale bateriei au fost avariate destul de serios. Sistemul S-400 era amplasat în extremitatea vestică a peninsulei Crimeea, […] The post Ucraina a distrus parțial un sistem S-400 appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • A murit unul dintre cei mai cunoscuți piloți militari ai Ucrainei 14

  Unul dintre cei mai cunoscuți piloți militari ai Ucrainei a murit recent în urma unui tragic accident, o coliziune a două avioane L-39 Albatros în timpul unui zbor efectuat în regiunea Zhytomyr. Alături de acesta, alți doi colegi și-au pierdut viața. Maiorul Andrii Pilshchykov, mult mai cunoscut după callsign-ul său, Juice, se afla într-unul dintre […] The post A murit unul dintre cei mai cunoscuți piloți militari ai Ucrainei appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Două avioane Spartan au transportat răniți din exploziile de la Crevedia în Bruxelles și Milano 13

  Două avioane C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române au efectuat duminică dimineață zboruri medicale către Bruxelles și Milano. Patru răniți în exploziile de la Crevedia cu arsuri grave au fost transferați la unități medicale din Belgia și Italia. Prima aeronavă a plecat spre Bruxelles la ora 05:15, având la bor doi răniți, iar cea de-a […] The post Două avioane Spartan au transportat răniți din exploziile de la Crevedia în Bruxelles și Milano appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • Și a fost BIAS 2023…... 16

  Ediția cu numărul 13 a Bucharest International Air Show s-a desfășurat pe 26 august și a fost, ca de obicei, una cu bune și cu rele. Impresia finală este că airshow-ul a livrat ceea ce a promis, iar publicul larg, căruia i se adresează, a apreciat evenimentul. BIAS 2023 a început încă dinainte să înceapă […] The post Și a fost BIAS 2023… appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe
 • BIAS 2023 – expoziție statică plină de surprize 14

  BIAS 2023 nu înseamnă doar aeronavele care vor evolua în dinamic display, ci și cele ce vor fi doar expuse la sol, în static display. Iar aici lista este surprinzător de lungă și de bogată. “Începând de vineri dimineața, pe Aeroportul Băneasa se deschide expoziţia de aviaţie generală – General Aviation Exhibition, unde producători și […] The post BIAS 2023 – expoziție statică plină de surprize appeared first on Aviatia Magazin.

  Citește mai departe