Articole postate de Ungureanu Octavian

  • Hai la conferința OAR!... 330

    Dintre profesiile reglementate, cea de arhitect face parte, prin lege, dintre atribuțiile Ordinului Arhitecților din România. Arhitectură, construcțiile, cerințele, responsabilitățile, drepturile și obligațiile noastre își au sau își pot avea rezolvarea în buna funcționare a acestei organizații. Ordinul Arhitecților? Ordinul este (sau ar trebui să fie) un partener pentru administrațiile publice locale sau centrale, decidenți… Post-ul Hai la conferința OAR! apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Dezvoltarea orașului, economia, regulamentele și calitatea vieții 293

    Colegul și prietenul meu, Mihai Munteanu, a publicat o scrisoare deschisă adresată Arhitectului-Șef al Capitalei, Domnul Ștefan Dumitrașcu. Îi solicită acestuia să nu avizeze seria de PUZ-uri de sector, aflate acum în dezbatere publică. Vedeți textul petiției aici: https://secure.avaaz.org/ro/community_petitions/arhitectul_sef_al_pmb_puzuri_coordonatoare_de_calitate/?ftuosgb&fbogname=Mihai+M.&fbclid=IwAR2GcSZllBAhRvIDYUmdl_-m44FOXte_ZUrKubQxa5-PktGZbH8Neq9ngUQ Fără a mă transforma în apărătorul acestor PUZ-uri, unele dintre argumentele aduse în acest document mă… Post-ul Dezvoltarea orașului, economia, regulamentele și calitatea vieții apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • In Memoriam Zeno Bogdănescu... 266

    Arhitecții pot fi îndurerați de dispariția dintre noi a Domnului Zeno Bogdănescu, arhitect și profesor, un reper al Arhitecturii românești! Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor, Școlii! Post-ul In Memoriam Zeno Bogdănescu apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Taxe și cotizații pentru arhitecți... 258

    De ce trebuie mărite taxele și cotizațiile OAR, dacă nu se oferă mai multe servicii pentru arhitecți și public? De ce nu poate fi eficientizată activitatea? Iată că Ordinul știe să facă o consultare publică, deși un pic șchioapă. De mulți ani se visează la mărirea sau modificarea cotizațiilor. Această preconizată măsură trebuie însă aprobată de o conferință națională. Dar cum subiectul este nepopular, nu a mai încercat nimeni. Taxele pentru eliberarea dovezilor, filiale mari, filiale mici Taxele pentru eliberarea dovezilor sunt, însă, posibil de majorat până la 50 de lei, direct de către filiale. Așa a făcut, recent, Bucureștiul, revenind la 50 de lei de la taxa redusă de 40 de lei. Pentru cca 12.000 de dovezi, OARB va dispune de încă 120.000 lei. Mai multe filiale doresc mărirea taxei, unele până la 100 de lei. Filialele mici au problemele cele mai mari. Doar cu puțin peste 50 de membri, au bugete de cca 300.000 de lei, la care se adaugă dovezile. Greu de sus

    Citește mai departe
  • Viitorul (apropiat) în construcții... 269

    Am scris un articol, nu de mult, în care arătam că noi tehnologii din construcții pot avea un efect distructiv asupra construcțiilor. Cum în acest articol ating tangențial și chestiunile economice, te invit să citești și articolul „Negocierea lucrărilor la roșu pentru un proiect de casă”. Intră destul de mult în detaliile formării prețurilor din… Post-ul Viitorul (apropiat) în construcții apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Ura de la Colectiv + Documentații de proiectare... 262

    Am scris acum 4 ani despre Colectiv. Am scris, cutremurat de ceea ce s-a întâmplat. Majoritatea cauzelor care au dus la moartea și rănirea atâtor tineri are legătură cu sistemul de avizare, autorizare și control al calității în construcții. Sistemul îmbâcsit, haotic și profund birocratic pe care oricine dorește să construiască sau să intervină asupra… Post-ul Ura de la Colectiv + Documentații de proiectare apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Ușa de la școală... 260

    Ușa de la școală nu a fost o preocupare pentru mine. Irina, fiica mea, a învățat în clasele I-VIII într-una dintre cele mai frumoase școli din țară – Școala 195. Această școală este, probabil, una dintre cele mai frumoase școli din România. Drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Eforturile făcute până acum în… Post-ul Ușa de la școală apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Banii din Timbrul de Arhitectură... 274

    Din 2007, OAR încasează Timbrul de Arhitectură. Sumele încasate prin aplicarea acestui Timbru sunt de aproximativ 48.000.0000 lei. Ordinul a finanțat diverse persoane fizice, societăți comerciale, fundații, ONG-uri șamd. Plățile au fost aprobate de comisii de evaluare a proiectelor, Colegiul Director sau Consiliul Național. Unele finanțări vizează proiecte culturale, altele programe de interes național, ca… Post-ul Banii din Timbrul de Arhitectură apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • „Ghidul arhitecturii pentru calitatea vieții” 259

    Ordinul Arhitecților a publicat pe oar.archi Ghidul arhitecturii în favoarea calității vieții (UIA, 2018). poate fi descărcat de aici. Acesta . Autori sunt arhitecții Vlad Gaivoronschi și Albert Dubler, fost președinte UIA. Arareori am simțit că rezonez atât de mult citind un document programatic. Calitatea vieții depinde de calitatea arhitecturii. Calitatea arhitecturii poate fi apreciată pe baza… Post-ul „Ghidul arhitecturii pentru calitatea vieții” apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Despre Arhitectul Șef... 263

    Proiectul de lege privind Codul Administrativ al României include anumite prevederi despre Arhitectul Șef. Actul este în dezbatere în Parlament. Articolul 626 prevede ca funcțiile de arhitect șef să fie transformate din funcții publice, în funcții contractuale. Aceasta s-ar întâmpla în 150 de zile de la promulgare. Asociația Arhitecților Șefi de Județe a emis un… Post-ul Despre Arhitectul Șef apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Despre Arhitectură @ Ziarul Financiar... 260

    Luni, 4 iunie, am participat la un interviu la Ziarul Financiar, transmis live, apoi preluat în ediția tipărită, a doua zi. Am discutat în principal despre problema regimului autorizațiilor de construire care are un impact negativ puternic asupra mediului economic. La inițiativa realizatorilor, am vorbit destul de mult și despre problemele orașului. Despre rolul arhitectului,… Post-ul Despre Arhitectură @ Ziarul Financiar apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Avizarea, autorizarea și controlul calității în construcții – L50 267

    Astăzi are loc la MDRAP o consultare publică privind o nouă lege privind avizarea, autorizarea și controlul calității în construcții , care va înlocui temporar actuala Lege 50/1991. Am trecut aici și controlul calității construcțiilor, deoarece proiectul promovat include și un capitol privind recepția construcțiilor. Nu este vizat și controlul calității, așa cum este acum definit de… Post-ul Avizarea, autorizarea și controlul calității în construcții – L50 apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Am candidat la Președinția Ordinului Arhitecților din România 256

    1. Sistemul de avizare, autorizare și control al calității construcțiilor trebuie regândit pentru a obține autorizații în doar 3-4 luni. 2. Regulamente de urbanism mai bune 3. Un mediu concurențial onest 4. Cadru (online) de documentare, studiu și perfecționare 5. Dezbateri și vot online OAR 2.0 - Schimbarea de paradigmă Degeaba vorbim despre reforma Ordinului. Dacă nu ne impunem nişte obiective ambițioase care să transforme radical nu doar cadrul în care profesăm, dar modul în care societatea va putea prospera, atunci OAR nu este decât o formă fără fond. Schimbarea trebuie să pornească de la principii, de la obiective. Este mai puțin important ce vom face, cum vom face, decât de ce vom face. În jurul lui „de ce vom face” ne putem aduna majoritatea. Împreună putem apoi vedea cum ne vom atinge obiectivele. Restul, ca regulamentele de funcționare, bugete, organigramă, metodologii, grupuri de lucru, vor fi simple amănunte. Post-ul

    Citește mai departe
  • Sistemul de avizare și autorizare în construcții declasează România în UE 262

    Sistemul de avizare, autorizare și control al calității în construcții este al doilea cel mai birocratic și greoi din Uniunea Europeană. Banca Mondială clasează România pe poziția 150 din 186 de state. Țara noastră este depășită doar de Moldova și Slovacia, în Europa. Studiul descrie modul în care poate obține autorizația de construire pentru un depozit… Post-ul Sistemul de avizare și autorizare în construcții declasează România în UE apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe
  • Carte: „Arhitectură și Urbanism în România anilor 1944-1960: constrângere și experiment” 276

    Arhitectură și Urbanism în România anilor 1944-1960…. a fost o lectură grea. Nu am citit mai mult de 10 pagini de-odată. Am citit-o greu deși adeseori am fost captivat de ceea ce citeam. O carte, două cărți În același timp, nu m-am putut opri să nu o compar cu „Locuirea între proiect și decizie politică. România 1954-1966”… Post-ul Carte: „Arhitectură și Urbanism în România anilor 1944-1960: constrângere și experiment” apare prima dată în Octavian-Ungureanu.Ro /Arhitect.

    Citește mai departe