Articole postate de Blidaru Madalin

  • Acordurile comerciale ajută sectorul agro-alimentar european 34

    Acordurile comerciale ajută sectorul agro-alimentar european Cercetătorii Comisiei Europene au publicat recent rezultatele unui studiu privind efectele potențiale ale zece acorduri de liber schimb ale Uniunii Europene aflate în negociere sau recent adoptate. Scopul acestora a fost de a vedea impactul acestor acorduri asupra comerțului, producției, cererii și prețurilor.…

    Citește mai departe
  • Reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040 35

    Reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040 În data de 6 februarie, Comisia Europeană a propus reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040, față de nivelul anului 1990, susținând demersul de atingere a neutralității climatice până în 2050, în linie cu restul planetei.…

    Citește mai departe
  • “Incoerențe editoriale” și Pactul Ecologic European 40

    “Incoerențe editoriale” și Pactul Ecologic European Pactul Economic European sau, cum este cunoscut în limba engleză, European Green Deal, dincolo de unele mesaje transmise constant despre ceea ce ar fi, are fundamente științifice, larg recunoscute la nivel internațional, căci altfel nu ar fi mai fi științifice.…

    Citește mai departe
  • Iresponsabilitatea acută a încercării de relaxare a regimului armelor de foc 47

    Iresponsabilitatea acută a încercării de relaxare a regimului armelor de foc Mai mulți deputați PSD, PNL și ai minorităților s-au gândit să simplifice regimul armelor de foc din România. Este vorba de un proiect legislativ care a trecut tacit de Senat și își așteaptă votul în Camera Deputaților.…

    Citește mai departe
  • Limitele anulării și miopia istoriei politice... 55

    Limitele anulării și miopia istoriei politice “Cultura anulării” este subiect de discuții politice fierbinți. În unele locuri, este practicată pentru a menține valorile democratice sau pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate promovării celor „anulați”. În alte locuri, este folosită pentru a șterge memoria și pentru a relativiza.…

    Citește mai departe
  • Alegeri guvernatoriale în SUA în 2024... 54

    Alegeri guvernatoriale în SUA în 2024 Istoric, statele federate din SUA s-au bucurat de o marjă de manevră semnificativă. Și în prezent este exercitată, dar mai puțin față de perioada din timpul Războiului Rece. În ultimii ani, s-au manifestat diferite inițiative de amploare la nivel statal, mai ales în planurile schimbărilor climatice, infrastructurii interstatatele și reacției în criză.…

    Citește mai departe
  • Etiopia, Somalia, Somaliland și mirosul de război 58

    Etiopia, Somalia, Somaliland și mirosul de război Etiopia este o țară săracă, dar cu un potențial ridicat în Africa, fiind unul dintre principalii actori geopolitici de pe continent. Este a cincea cea mai bogată țară africană în funcție de produsul intern brut și a treisprezecea cea mai populată din lume, cu vreo 130 de milioane de locuitori.…

    Citește mai departe
  • Alegerile din SUA rămân principalul eveniment de risc din 2024 57

    Alegerile din SUA rămân principalul eveniment de risc din 2024 Alegerile prezidențile din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, iar principalii competitori, pe datele actuale, sunt președintele în exercițiu Joe Biden și fostul președinte Donald Trump. De departe reprezintă unele dintre cele mai tensionate alegeri americane de ceva timp, având în vedere riscurile globale ale re-alegerii lui Donald Trump, plecând de la accelerarea instabilității politice din SUA.…

    Citește mai departe
  • Strâmtoarea Bab el-Mandeb, libertatea de navigație și comerțul internațional 67

    Strâmtoarea Bab el-Mandeb, libertatea de navigație și comerțul internațional Obstrucția Canalului Suez de un cargobot în 2022 a generat multă panică. Acum, transporturile prin Marea Roșie se confruntă cu o serie de riscuri mai semnificative, în care doar activitățile inginerești nu sunt necesare pentru calmarea situației.…

    Citește mai departe
  • Primul contact cu România, cu aterizare... 65

    Primul contact cu România, cu aterizare Aeroportul Henri Coandă din Otopeni este pentru cei mai mulți turiști care ajung în țară primul contact cu România. Dacă nu ești VIP, ai o primire excepțională, pe care o descriu mai jos, în câteva puncte.…

    Citește mai departe
  • Climă și rachete... 88

    Climă și rachete Întâmplarea face că orice rețea de socializare aș deschide, informațiile pe care le primesc sunt legate de COP28, conferința anuală în care statele lumii decid agenda schimbărilor climatice prin vot. Anul acesta, are loc în Dubai, Emiratele Arabe.…

    Citește mai departe
  • Curiozitatea existenței mișcărilor anti-europene în România 103

    Curiozitatea existenței mișcărilor anti-europene în România Dacă ne gândim la faptul că România este astăzi la un nivel superior așteptărilor din perspectiva dezvoltării economice și sociale, motivul principal este apartenența la Uniunea Europeană. Din această privință, este irațională, chiar și pe baza instrumentalizării unor sentimente în rândul celor uitați, existența unei mișcări coerente, populare anti-europene.…

    Citește mai departe
  • Urgența restructurării mobilității urbane în București 82

    Urgența restructurării mobilității urbane București În afară de achiziția unor autobuze și tramvaie, în ultimii patru ani, în București nu s-a îmbunătățit cu nimic calitatea mobilității publice urbane. Singurele evoluții care s-au remarcat, probabil la fel ca la Teheran, ținând cont de amploarea problemei, au fost legate de îmbunătățirea transportului privat de călători, cu câteva ajustări de infrastructură și o dezbatere de doi ani despre locurile de parcare încheiată aproape la fel.…

    Citește mai departe
  • Anti-meritocrația ca politică publică... 77

    Anti-meritocrația ca politică publică Nivelul injustiției pare să fi depășit deja cotele alarmante la care ajunsese împreună cu vreo 15 ani. Atunci, anticorupția și criza economică au reparat multe nedreptăți rezultate din proastă guvernare. Nu mai este nevoie de deficit acest concept, căci este disponibil în numeroase rapoarte, multe constatând regres în ultimii șase-șapte ani.…

    Citește mai departe
  • Poziția comună a UE și SUA privind conflictul dintre Israel și Hamas 98

    Poziția comună a UE și SUA privind conflictul dintre Israel și Hamas În timp ce goana după senzațional se reflectă în social media și în mass-media locale prin reacții agitate, furioase și gălăgioase, este important de amintit că există un mesaj comun transmis de Statele Unite și Uniunea Europeană cu privire la situația din Orientul Mijlociu.…

    Citește mai departe