Sări la conținut
RA

Raicu Elena

Între 17.10.2025 și 28.10.2025, a publicat 16 articole, citite de 7.160 ori, cele mai multe scrise în categoria Life (13 articole) .

Cele mai recente

Life

Piernik

Anul trecut am descoperit Polonia în multe feluri. Încă mai am multe de învăţat despre această ţară minunată, dar din punct de vedere gastronomic, încet încet fac progrese importante. Nu am reuşit să fac prăjitura lor tradiţională de Crăciun, un fel de plăcintă cu mac – makowiec – ,dar am făcut în schimb turtă dulce, în două variante: fursecuri (pierniczcki) şi prăjitură (piernik). Compoziţia

Edu

Hai intr-o calatorie in Universul Tau Interior!

Va invit sa-mi raspundeti in comentarii sau prin intermediul adresei de e-mail lenutzyk18@yahoo.com la cateva dintre urmatoarele intrebari. Care este povestea ta? De unde vii? Unde te afli in prezent? Incotro mergi? Te invit sa te gandești la viata ta acum ca și cand ai scrie o carte. Ce capitole ar avea cartea? Ce povești ar […]

Life

Christstollen

Cele mai mari emoţii legate de prăjiturile pentru sărbători le-am avut pentru Christstollen, cozonacul german (originar din Dresda, unde există şi un festival anual) cu stafide, fructe confiate, migdale şi, în unele variante, marţipan. Dar sunt foarte foarte mulţumită de rezultat. Am urmat o reţetă de pe un site german şi am obţinut un stollen care aproape nu se deosebeşte de cel original, pe

Life

Madlene cu portocale roşii, fistic şi cardamom / Blood Orange Madeleines with Pistachios and Cardamom

O să încerc să fac o introducere mai scurtă decât data trecută. Aşa că vă voi spune doar că aceste madlene sunt obligatorii pentru un iubitor de madlene şi nu numai. Sunt moi şi aromate şi ce vi se va părea cel mai greu va fi să staţi departe de ele. Aluatul ajunge pentru 2-3 duzini, depinde de dimensiunea formelor. Voi mai face doar o observaţie, apoi vă las cu reţeta. În reţeta originală se

Life

Blat ciocolatos alb / White Chocolate Sponge Cake

Vă mai amintiţi blatul ciocolatos pe care l-am tot folosit la torturi? Pentru că am început să folosesc tot mai mult şi varianta albă, m-am gândit că ar fi bine să scriu reţeta într-un post separat, ca să o găsiţi mai uşor când aveţi nevoie. Mie îmi plac ambele versiuni şi un plus este că îţi lasă multă libertate de joacă cu aromele. O să revin curând şi cu o reţetă de tort cu acest blat. BLAT

Life

Tort cu cireşe şi mascarpone / Cherry-Mascarpone Cake

Nu mă puteam întoarce după atâta vreme pe blog fără o reţetă de excepţie, cum este acest tort. Am combinat câteva elemente deja încercate cu unele noi, improvizate chiar, şi am obţinut în final un tort consistent, dar răcoritor, care poate fi pe placul oricui: ciocolată, fructe, cremă spumoasă. La mulţi ani, tati! (căci el a fost beneficiarul) TORT CU CIREŞE ŞI MASCARPONE 2 x blat

Cele mai citite

Life

Pandorini

Sărbătorile au rămas în urmă... din păcate... dar nu şi dorinţa mea de a face prăjituri tradiţionale de Crăciun. Am găsit atâtea reţete interesante, care s-au dovedit imposibil de făcut în cele câteva zile dinaintea şi din timpul sărbătorilor de iarnă, că m-am gândit că nu ar fi o idee rea să le încerc în timpul anului, până la Crăciunul viitor (care este la 342 zile depărtare). Aşa voi avea,

Life

Piernik

Anul trecut am descoperit Polonia în multe feluri. Încă mai am multe de învăţat despre această ţară minunată, dar din punct de vedere gastronomic, încet încet fac progrese importante. Nu am reuşit să fac prăjitura lor tradiţională de Crăciun, un fel de plăcintă cu mac – makowiec – ,dar am făcut în schimb turtă dulce, în două variante: fursecuri (pierniczcki) şi prăjitură (piernik). Compoziţia

Life

Christstollen

Cele mai mari emoţii legate de prăjiturile pentru sărbători le-am avut pentru Christstollen, cozonacul german (originar din Dresda, unde există şi un festival anual) cu stafide, fructe confiate, migdale şi, în unele variante, marţipan. Dar sunt foarte foarte mulţumită de rezultat. Am urmat o reţetă de pe un site german şi am obţinut un stollen care aproape nu se deosebeşte de cel original, pe

Life

Prăjitură aromată cu făină şi miere de castane / Spiced Chestnut Flour and Honey Cake

De la reţete de Crăciun trec la două reţete mai degrabă tomnatice, datorită ingredientului de bază: făina de castane. Dacă aveţi de unde să luaţi această făină, vă recomand din tot sufletul să o folosiţi. Este într-adevăr cam scumpă, dar oferă prăjiturilor o aromă deosebită. Dacă nu vă e la îndemână, folosiţi făină de grâu. Prima reţetă este o prăjitură simplu de făcut: mixăm ingredientele,

Life

Madlene cu portocale roşii, fistic şi cardamom / Blood Orange Madeleines with Pistachios and Cardamom

O să încerc să fac o introducere mai scurtă decât data trecută. Aşa că vă voi spune doar că aceste madlene sunt obligatorii pentru un iubitor de madlene şi nu numai. Sunt moi şi aromate şi ce vi se va părea cel mai greu va fi să staţi departe de ele. Aluatul ajunge pentru 2-3 duzini, depinde de dimensiunea formelor. Voi mai face doar o observaţie, apoi vă las cu reţeta. În reţeta originală se

Life

Pierniczki Bark

Acesta este desertul perfect dacă vă place ciocolata, vreţi sau aveţi nevoie de un desert rapid şi aveţi în casă "resturi" dulci. Pentru un bark, tot ce trebuie să faceţi este să vă puneţi imaginaţia la contribuţie. Puteţi folosi diverse combinaţii de fructe uscate, nuci, bomboane, biscuiţi dulci sau săraţi, fulgi, arome şi sortimente de ciocolată. Este gata cât ai clipi din ochi şi arată