• img
    • Articole
    • Vizualizări

    Ianculescu Razvan

    M-am născut perfect sănătos într-o noapte de martie, cu câteva zeci de luni înainte de revoluție. Am petrecut șapte ani frumoși acasă în Urziceni, ulterior vreo doisprezece la școală. M-am teleportat în Bucuresti unde am jonglat cu economia și cu marketingul trei ani în facultatea de Economie și Comunicare economica la ASE și mi-a plăcut. Am continuat alți doi ani cu Economia europeana, un master care mi-a îmbogățit cultura generală și care m-a ajutat să realizez că sunt un om al cuvintelor, deși aveam impresia că cifrele sunt prietenele mele.

    Profilul de blogger pe toateBlogurile

Articole postate de Ianculescu Razvan

  • Iluzia socială: impactul asupra evoluției... 51

    Ce este și cum se manifestă iluzia? Iluziile, acele percepții care diferă de realitate, reprezintă un fenomen fascinant, care ne arată cât de complexe și uneori înșelătoare, pot fi mințile noastre. Iluziile sunt construcții mentale, rezultatul unei interacțiuni complexe între procesele conștiente și cele neconștiente. Oare ce mecanisme stau la baza acestor distorsiuni ale percepției și la ce ne-ar folosi? Creierul nostru este genetic structurat pentru a căuta modele și a face predicții. Așteptările și Citește mai mult The post Iluzia socială: impactul asupra evoluției appeared first on Călătorii în lumea cunoașterii.

    Citește mai departe
  • A avea: despre avere și legături emoționale... 56

    Conceptul „Eu am” s-a transformat radical de-a lungul istoriei, reflectând activ schimbările sociale, economice și tehnologice. În societățile primitive, posesia era limitată la nevoile de supraviețuire. În lumea modernă a consumerismului –  înțelegerea avuției s-a modificat simțitor și amprentează constant felul nostru de a fi. Deși deținerea oricărui bun este formalizată prin acte și legi, semnificația profundă a posesiei se înrădăcinează adânc în psihologia umană, în relația noastră cu lumea și mai ales cu noi Citește mai mult The post A avea: despre avere și legături emoționale appeared first on Călătorii în lumea cunoașterii.

    Citește mai departe
  • Iubirea: proces de cunoaștere și fenomen social... 69

    Eseul poate fi ascultat integral pe Youtube, aici / IanCunoaștere Ader la ideea că fiecare om are o definiție corectă pentru iubire. De la simplă reacție chimică în creier, la construcție socială, concept idealizat sau poate chiar ceva mult mai profund – iubirea ține oamenii împreună încă de când au început să umble în postură verticală. De-a lungul evoluției, iubirea a fost plasată ca element esențial în majoritatea tradițiilor devenite, mai apoi, religii. La nivel Citește mai mult The post Iubirea: proces de cunoaștere și fenomen social appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Destin și Liber Arbitru: Sufletul Preexistent... 84

    Punere în scenă Au existat niște oameni sănătoși, care în urmă cu mii de ani, au lansat ideea că sufletul, înainte de a se încarna, știe tot ce va urma să se întâmple în viața celui pe care urmează să îl însuflețească. Cunoscând cele mai intime amănunte, dar și traseele sau direcțiile de urmat, sufletul își alege corpul, uitând astfel tot ce știa. Corpul însuflețit va bifa cu succes traseul prestabilit, traseu pe care sufletul Citește mai mult The post Destin și Liber Arbitru: Sufletul Preexistent appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Un minut. Grădina sufletului... 219

    [Ora 7:21] Cu ochii pătrunzători, privirea i se pierde adesea în cerul dimineții, într-o contemplare profundă a măreției cerului, a imensității lui. În liniștea acestei ore matinale, simte că fiecare raza a soarelui care acum răsare, aduce cu sine o poveste, o amintire. Cu fiecare respirație, își recunoaște propriile căderi și succese intr-o înșiruire rapidă de imagini, iar chipul său reflectă o înțelegere adâncă a complexității umane. Aceeași înțelegere ca în fiecare dimineață. În această Citește mai mult The post Un minut. Grădina sufletului appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Țeluri moderne: consum și statut... 242

    Stai. Oprește-te puțin! Nu te-ai săturat să alergi? Ești într-o permanentă stare de alertă, instalată pe nesimțite – atât de fin, încât starea a ajuns să te definească, ți-a devenit normală. Te-ai obișnuit din mers cu ea, s-a înșurubat în mintea ta, acolo unde nu mai e liniște de mult – că-ți dai sau nu seama. Ai observat că nu mai e liniște? Nu mai este, în schimb este această alertă permanentă, manifestată însă la Citește mai mult The post Țeluri moderne: consum și statut appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Eu sunt Rege – Roz... 270

    Mandala Eu sunt Rege proiectează ideea de lipsă totală de griji. Energia propusă este cea ascociată copilăriei și adolescenței – atunci când omul aflat la început de drum simte efectiv că poate muta munții. Visează că fără niciun efort, poate face orice, oricând, oriunde – fără nicio piedică, fără nicio grijă – e regele lumii. Visează la cele mai mărețe idealuri și simte cu toată ființa că poate. Culoare Psihologia culorii ne arată că o Citește mai mult The post Eu sunt Rege – Roz appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Eu sunt Pace – Mov / Violet... 266

    Mandala Eu sunt Pace propune atingerea stării de meditație, de transcendere a tuturor problemelor lumești. Forma și culoarea induc ideea de centru de greutate, de centru al înțelepciunii. Atingerea sentimentului de pace, la nivel de individ, înnobilează – pentru că această stare de pace se însoțește mereu cu ideea de acceptare. Mandala acționează în sensul calmării angoaselor, elimină frica, anihilează agresivitatea și face să dispară gelozia. Ne permite să accesăm cele mai adânci gânduri. Culoare Citește mai mult The post Eu sunt Pace – Mov / Violet appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Eu sunt Apă – Albastru... 265

    Mandala Eu sunt Apă trasează o poveste fără sfârșit, care începe în adâncuri, atinge uscatul și se continuă pe cer. Apa este un element vital, iar traseul omului de-a lungul evoluției se confundă cu prezența apei. Atmosfera este una calmă, la fel ca apa. Mandala propune o energie odihnitoare, capabilă să ajute la reducerea stresului – zona de pacifism și evitare a conflictelor. Culori Psihologia culorii ne arată că o mare parte din comportamentul uman Citește mai mult The post Eu sunt Apă – Albastru appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Eu sunt Natură – Verde... 271

    Mandala Eu sunt Natură propune întoarcerea la rădăcini și comuniunea cu natura. Omul este o ramură a tot ceea ce este viu, iar a fi parte din natură echivalează cu a o proteja. Armonia și echilibrul din natură sunt aspecte pe care oamenii încă ânvață să le dobândească. Suntem parte dintr-un ecosistem planetar care pe uscat, în mod pur natural, ar fi fost verde – plin de viață sălbatică, în toate formele. Culori Psihologia culorii Citește mai mult The post Eu sunt Natură – Verde appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Eu sunt Lumină – Galben... 284

    Mandala Eu sunt Lumină propune ideea profundă de transformare, de evoluție până la strălucire. Exploatând ideea că nimic nu se pierde, totul se transformă, mandala creionează fin un ciclu complet în care transformarea este continuă. Nimeni și nimic nu moare, totul făcând parte dintr-un ciclu cosmic imens – atât de mare încât uneori uităm de el. Culoare Psihologia culorii ne arată că o mare parte din comportamentul uman este dictată de culorile cu care ne Citește mai mult The post Eu sunt Lumină – Galben appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Eu sunt Curaj – Portocaliu... 259

    Mandala Eu sunt curaj ilustreaza lupta cu propriile temeri via curajul de a le infrunta. Cum curajul este o chestiune cat se poate de abstractă, iar accesul la el se face exclusiv din interiorul fiecaruia, elementele prezente aici tin mai degraba de hiberbolizarea fricii, la modul universal. Prin formă, sens și culoare, mandala propune transpunerea energiei cu care individul se transformă din fricos în curajos. Culoare Psihologia culorii ne arată că o mare parte din Citește mai mult The post Eu sunt Curaj – Portocaliu appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Eu sunt Sânge – Mandala Roșu... 253

    Mandala Eu sunt Sânge tapetează o poveste al cărui sens gravitează în jurul conceptului de naștere – viața și propagarea ei în mod natural. Culoarea folosită, elementele prinse și formă efectivă, toate reprezintă aspecte atent alese, capabile să reliefeze complexitatea procesului prin care se creează viață. Culoare Psihologia culorii ne arată că o mare parte din comportamentul uman este dictată de culorile cu care ne înconjurăm. Chiar și la nivel de exercițiu, deschizând  mintea către această posibilitate, începem să înțelegem mai bine sfera percepțiilor noastre. Roșu este o culoare intensă, care radiază energie foarte puternică. Atât de intensă încât poate să determine individul să acționeze – o energie creatoare, spun înțelepții. Culoarea roșie este asociată cu sângele – cu sacrificiul, dar în egală Citește mai mult

    Citește mai departe
  • Ce este Mandala – de unde vine și ce scopuri are? 253

    Se spune că odată ce descoperi perfecțiunea unei Mandale, vei începe să le vezi peste tot. Dar ce este Mandala? Ce reprezintă, de unde vine si ce rol are ea? Să mergem la rădăcină. Mandala este un cuvânt din limba sanscrită, care se traduce vag prin cerc – însă mai degrabă cu semnificația de centru. Sigur că asta nu ne spune mare lucru, dar ne trimite subtil la ideea de esență a lucrurilor – centrul Citește mai mult The post Ce este Mandala – de unde vine și ce scopuri are? appeared first on Libertatea este ceea ce simt atunci când creez.

    Citește mai departe
  • Etica in afaceri. Dorința de îmbogățire și conduita 564

    Etica este un ansamblu de norme în raport cu care un grup uman își reglează comportamentul pentru a deosebi ce este legitim și acceptabil în realizarea scopurilor. Așa scrie în DEX. Proprietatea de a fi sau nu etic are legătură cu natura practicilor pe care oricine le desfășoară. Oamenii au metode și practici care sunt […] The post Etica in afaceri. Dorința de îmbogățire și conduita appeared first on Eu mă gândeam. Tu te gândeai?.

    Citește mai departe