Articole postate de Simona Fusaru

  • Haos în formă continuată... 69

      ...

    Citește mai departe
  • Promisiuni... 64

      ...

    Citește mai departe
  • Ipostazele ale verdelui în mai... 69

      ...

    Citește mai departe
  • Vedete de sezon: trandafiri... 76

      ...

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Mici la Dedulești. Acasă... 71

    La întoarcere am cam stat pe Valea Oltului, fusese un accident (timp în care m-am bucurat de peisaj), și-am oprit pentru prima dată la Dedulești, dupa ce-am trecut de nenumărate ori pe-acolo. Două autocare cu turiști care trec ca oile drumul european plin de tiruri, fără să ia în seamă trecerea de pietoni, claxoane binemeritate, nenumărate grătare sfârâind simultan, fum, miroase a foame. Trăim periculos și luăm mici de la Sat Boss (producător - Regis) – buni-buni, cu o textură interesantă, condimentați fix cât trebuie, excelent pregătiți, inedită senzația să mâncăm la un birt pe marginea unui drum circulat. Farfuria - ciobită, scobitori, două șervețele meschine în coșul

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Case și drumuri... 64

    Drumurile au fost bune și deseori incredibil de frumoase, cu accent pe porțiunea Jina-Dobra, unde traseul pare o caligrafie în colțuri a unui medic în timp ce face AVC; am ajuns și-n Sebeș, Agnita și Mediaș, peste tot am găsit băi foarte curate, cu săpun, uscătoare de mâini sau prosoape. E primul concediu din care nu am cumpărat nimic, am luat niște pietre frumușele de pe drum doar. (Știați că în Arpașu de Jos există un sat care se numește Nou Român?)Nu am depășit cei 1000 de km pe care-i făceam de obicei într-un concediu, au rămas nevăzute (pentru moment) multe obiective pe care ni le-am dorit, dar n-au intrat zilele-n sac. 

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Cisnădie... 63

    În Cisnădie, la biserica fortificată (sec. XIII) am prins iarăși concert la orgă și am vorbit cu doi domni simpatici, unul maghiar, unul sas, care ne-au povestit din istoria locului, apoi am mers în piață și am reușit să cumpărăm șuncă și cârnați tradiționali de la o tanti de la munte.

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Sibiu 5. Biserica romano-catolică 72

    Am alternat drumurile prin zonă cu ”gustat” Sibiul istoric, la pas, cu pauze în piețe, urmărind oameni și porumbei, cu mirări – ia uite, nu văzusem asta, deși am mai trecut de câteva ori pe-aici... -, eu – fascinată de ochișorii caselor. Iaca poze și cu Biserica romano-catolică (sec. XVIII, fostă iezuită).

    Citește mai departe
  • Liniște... 47

      ...

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Unora le place fierul :)... 65

      ...

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Biertan... 72

    Hai la Biertan. Biserica fortificată din Biertan (sec. XVI, sit UNESCO), cu faimoasa ei încuietoare în 19 puncte realizată în sec. XV de meșteri locali și premiată la Expoziția Mondială de la Paris în 1900, pe care domnul meu își dorea de multă vreme s-o vadă. Peisaje incredibile, dealuri terasate (de la fostele vii) și multe oi păscând aproape de cer.

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Cârța... 67

    Hai la Cârța. Abația Cisterciană de la Cârța (sec. XIII, stil gotic, rece și fain), o doamnă îndrăgostită de mânăstire ne răspunde la toate întrebările și ne povestește multe, apoi: Mergeți la Biertan, ar fi păcat să nu mergeți.

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Avrig... 72

    Și, unde vreți să mergeți? La Mediaș. Nu prea aveți ce vedea, mai bine mergeți la Avrig. Reconfigurăm traseul, mergem la Avrig. La biserica fortificată, un amestec interesant de romanic, gotic, baroc, o doamnă în vârstă, foarte amabilă, care locuiește acolo, ne-a prezentat frumos istoria locului.

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Cristian, Sibiel... 60

    Am reușit și să bântuim prin zonă, toată Mărginimea are case frumoase altcum, colorate, aliniate la stradă pe lățimea terenului, cu porți faine, multe dintre ele cu blazoane de breaslă, peste tot afișe cu pensiune, cazare, camere de închiriat. (Nu știu de unde e plină Muntenia cu lactate din Mărginime, că n-am văzut stâne sau saivane, oi sau vaci ori garduri electrice, nu, doar cai.) Biserica fortificată de la Cristian (unde aproape fiecare stâlp e prevăzut cu un cuib de barză locuit, iar străzile nu au nume, ci număr, str. XI), Sibiel, cu muzeul icoanelor pe sticlă (cele austriece au fost o mare mirare pentru mine), biserica – frumușică foc, doamna de acolo – o dulceață, ne-a povestit m

    Citește mai departe
  • Fugit de-acasă. Sibiu 4. Pisici, cazare, concluzii 65

    Sibiul e, la propriu, raiul pisicii pe acoperișul fierbinte: casele foarte apropiate le permit pisicilor să treacă nestingherite de pe o culme pe alta, să se odihnească în podurile unde pe vremuri se creșteau porumbei, bine, ele se odihnesc peste tot, în jardiniere și ghivece, pe scaune și bănci, cerșesc dezinvolte la toate terasele. Am văzut într-un singur loc apă și castron pentru mâncare, nicăieri vreo căsuță sau alt adăpost și m-a surprins: sunt pisici comunitare, castrate (aveau câte o ureche ușor decupată). Cazarea. În centrul istoric, la câteva minute de Catedrala evanghelică De fiecare dată când fac rezervare, bifez: wi-fi, parcare, curte/grădină, terasă/balcon, baie proprie etc. Doar că Sibiul are alte standarde, în zona istorică terasă înseamnă 1,5 mp, platforma de s

    Citește mai departe