10 lei ora, taxă de parcare la Spitalul Județean Neamț. Primele 10 minute sunt gratis!

  • Postat în Mass Media
  • la 20-01-2025 13:28
  • 5 vizualizări
10 lei ora, taxă de parcare la Spitalul Județean Neamț. Primele 10 minute sunt gratis!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe vestea.net

Spitalul Județean Neamț revine la taxa de parcare pentru curtea unității, prețul fiind de 10 lei pe oră, cu taxare pe diviziuni de 30 minute și cu primele 15 minute gratuite, informează un comunicat remis de Radu nastasă, purtătorul de cuvânt al celei mai mari unități sanitare din județ.

Comunicatul, integral:

La nivelul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamt se află în derulare mai multe lucrări de reamenajare și modernizare a unor sectoare de activitate (ambulatoriul de specialitate, secții și compartiment, etc), motiv pentru care unele căi de acces din curtea spitalului sunt temporar blocate. Aceste aspecte au dus la situații frecvente în care accesul ambulanțelor s-a desfășurat cu  dificultate iar unele circuite interne, specifice spitalelor pavilionare, au fost blocate de mașini parcate în afara marcajelor specifice. De asemenea, mașinile de aprovizionare dar și cisternele de oxigen au întâmpinat dificultăți în a tranzita curtea spitalului din cauz aglomerației și a blocării căilor de acces.
Având în vedere această situație Spitalul Judetean de Urgentă Piatra-Neamt a efectuat lucrări de amenajare și marcare a circuitelor și parcărilor, cu  repoziționarea și modernizarea sistemul de bariere și contorizare a timpului de staționare în conformitate cu structura disponibilă în prezent. Începând cu luni, 20 ianuarie, va intra in vigoare taxarea autovehiculelor proporțional cu durata de parcare.
Va fi reintrodus tariful orar de parcare, cu valoarea de 10 lei ora, cu diviziuni de 30 minute.
Având in vedere specificul parcării, primele 15 minute nu sunt taxabile iar pentru persoanele cu handicap, parcarea este gratuită în baza legitimației aferente. Alte situații speciale care pot să intervină vor fi discutate de la caz la caz.
Toate zonele destinate parcării au fost marcate corespunzător. De asemenea au fost marcate zonele unde parcarea este interzisă, utilizatorii parcărilor fiind rugați să respecte marcajele respective pentru a evita îngreunarea accesului ambulanțelor, mașinilor de aprovizionare sau a circuitelor spitalului”.

Nimeni nu poate să nu recunoască utilitatea celor 15 minute dar, pe de altă parte, intervalul „de grație” se dovedește insuficient în anumite cazuri. de exemplu, dacă aduci cu mașina personală pe cineva la UPU și vrei să te asiguri că respectiva persoană a ajuns pe mâna unui medic.
Procedura actuală presupune luarea în evidență în zona de triaj și efectuarea unor teste minime tot acolo, cum ar fi luarea tensiunii arteriale.
Dar poate dura o oră și chiar mai bine, în foarte multe cazuri, până când pacientul chiar ajunge să fie consultat de un medic.

O altă problemă sesizată de-a lungul timpului de contribuabili e și faptul că fiind foarte puține locuri de parcare și foarte mulți angajați care vin cu mașina personală la serviciu (aceștia din urmă beneficiind și de gratuitate), este foarte greu ca cineva din afara spitalului să găsească un loc de parcare, cu atât mai mult în cona pavilionului în care are treabă (spitalul respectiv fiind unul multipavilionar).

„Dacă, de exemplu, vrei să ajungi la UPU și nu găsești loc în proximitate, dai ture prin curtea spitalului. Practic, cu plimbarea asta și cu mersul pe jos pânî la ușa UPU toci cam jumătate din acel interval de 15 minute. Mai pierzi câteva minute și când revii la mașina pe care ai parcat-o unde ai găsit loc”, spun oamenii.

O soluție propusă frecvent de cetățeni dar mereu ignorată de cei care au fost în conducerea spitalului, ar fi delimitarea zonelor de parcare, în „pentru salariați” și „pentru vizitatori” (cu plată). Au fost voci care au mers pe ideea că nu se dorește o astfel de soluție pentru că așa s-ar vedea că peste 3/4 din mașinile din parcare sunt ale angajaților, deci criza locurilor de parcare nu e datorată cetățenilor ci propriilor salariați.

D.V.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente