10 termeni financiari pe care oricine ar trebui sa-i cunoasca în 2024

  • Postat în Profesional
  • la 21-04-2024 10:37
  • 162 vizualizări
10 termeni financiari pe care oricine ar trebui sa-i cunoasca în 2024
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ghidul tau in educatie financiara

Dacă explorezi lumea financiară, întâlnești tot felul de cuvinte care au fost preluate din limba engleză. Ar fi bine să cunoști ce înseamnă fiecare, ca să îți dai seama exact despre ce este vorba și să folosești informațiile în avantajul tău.

Dacă ar fi să fac un top al termenilor financiari pe care ar trebui să îi cunoască toată lumea, cred că din el nu ar trebui să lipsească următorii:

1. Accounts payable și account receivable indică totalitatea facturilor din contabilitate care nu au fost plătite/încasate până în acel moment. Accounts payable desemnează facturile emise de furnizori și care nu au fost încă achitate de companie, iar account receivable se referă la facturile emise de companie, pentru care încă nu s-a făcut plata de către beneficiarii serviciilor.

2. Assets și liabilities reprezintă activele și pasivele unei companii, care se regăsesc în bilanț. Activele aduc bani în conturi, în timp ce pasivele reprezintă datoriile, sursele de cheltuieli. Atât activele cât și pasivele pot fi împărțite în mai multe categorii.

3. Bankroll este denumirea dată bugetului pentru o anumită activitate, cum ar fi pentru distracția pe un site precum MrBit Casino. Dacă cineva are un bankroll de 100 RON, înseamnă că poate plasa mize cu această valoare totală. Bankroll-ul poate să crească sau să scadă, în funcție de norocul jucătorului.

4. Cash basis accounting este o metodă de înregistrare contabilă bazată pe numerar, prin care se recunoaște venitul sau cheltuiala în momentul încasării, respectiv plății propriu zise. Mai există și accrual basis accounting, prin care se consideră că o activitate a adus un venit sau o cheltuială încă din momentul emiterii facturii.

5. Cashflow, adică fluxul de numerar, este un instrument utilizat pentru a evalua veniturile și cheltuielile unui afaceri într-un anumit interval de timp. El reprezintă diferența dintre încasările și plățile în numerar într-o perioadă specifică, cum ar fi o lună, un trimestru sau un an. Este considerat un indicator al lichidității și stabilității financiare pentru un business.

6. Endorsement desemnează veniturile înregistrate de sportivi sau de alte categorii din drepturi comerciale, prin promovarea diverselor branduri. Potrivit Forbes, Cristiano Ronaldo, sportivul cu cei mai mulți urmăritori pe rețelele sociale (peste 900 de milioane), a înregistrat venituri de 90 de milioane de euro din endorsements și investiții în anul 2023.

7. Income reprezintă profitul net înregistrat de o companie (suma de bani cu care rămâne compania după plata tuturor cheltuielilor aferente activității comerciale, inclusiv taxe și impozite). Profitul net este indicatorul care arată cât de bun este managementul companiei, maximizarea lui fiind ținta tuturor agenților economici.

8. Gross profit este profitul brut, care reprezintă diferența dintre venituri și cheltuielile aferente producerii bunurilor și serviciilor, înaintea de plata contribuțiilor către stat. Profitul brut este suma care stă la baza calculului impozitului înainte de plata impozitului pe profit, care în România este de 16%. În contabilitate, „Gross profit” este același lucru cu Earnings Before Taxes (EBT).

9. Revenue se referă la încasările dintr-o anumită perioadă. O companie poate avea încasări din vânzările produselor și serviciilor. De asemenea, un club sportiv poate avea venituri din sponsorizări, ticketing sau merchandising (vânzările articolelor promoționale). Revenue poate fi tradus ca cifră de afaceri, sau venituri din vânzări.

10. Turnover desemnează cifra de afaceri a unui business, însemnând totalitatea veniturilor în încasărilor. Mai întâlnești turnover și ca indicator de eficiență, care definește rata cu care o companie vinde stocurile pe care le deține sau convertește în încasări facturile trimise clienților.

Mult mai multi termeni economici si investimentali vei gasi in dictionarul financiar pe care il gasesti gratuit pe blog.

Sa fie cu folos!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente