Când ești acasă ai de toate la îndemână sau măcar știi de unde să faci rost. Când călătorești lucrurile stau puțin altfel. Nu prea poți să iei multe lucruri cu tine pentru că vrei să ai un bagaj cât mai mic, nu poți nici să prevezi toate situațiile, mai mult sau mai puțin limită, în care vei fi pus și nici nu o să știi mereu de unde să faci rost de lucrurile aparent banale de care o să ai nevoie.
Am călătorit în multe feluri până acum și am realizat că dacă iau câteva lucruri esențiale cu mine o să mă scape de multe bătăi de cap, așa că am zis să fac o lista cu ele să-ți fie și ție de folos.
Nu zic să le iei pe toate cu tine și sigur unele o să ți se pară dubioase. Lista este orientativă și poate servi ca inspirație atunci când pleci într-o călătorie, de preferat, mai lungă.
Iată ce încerc să iau eu cu mine (îndeosebi atunci când plec cu lunile):
- Un stick USB - Este bun ca să îți faci back-up la datele de pe laptop atunci când este nevoie, să pui documentele pe care trebuie să le printezi (bilete de avion sau tren, vouchere, etc.) și să iei muzica sau filmele recomandate de la oamenii pe care îi cunoști pe drum.
- Un sac de dormit subțire – Dacă vei călători în stilul backpacker o să ajungi și prin hosteluri sau hoteluri în care lenjeria este mai dubioasă. Alteori vei merge în autobuze în care AC-ul este dat la maxim sau în trenuri, la cușetă. În cazurile astea este bine să ai la tine un sac de dormit foarte subțire, de vară, în care să dormi. În lipsa unuia, în India, am improvizat. Am cumpărat cam 5 metri de material subțire și am mers la o croitorie unde o indiancă mi l-a cusut într-un fel de sac de dormit. Acum îl iau cu mine peste tot și este util de multe ori.
- Un prosop din microfibră – Aceste prosoape sunt mult mai mici decât prosoapele de bumbac, absorb mai multă apă și se usucă mai repede. Sunt extrem de practice când călătorești. Găsești astfel de prosoape la Decathlon, de exemplu.
- Un smartphone sau o tabletă – Sigur, pare evident pentru cei care nu se despart de smartphone, dar am întâlnit multă lume care călătorea fără unul. Chiar și eu am făcut-o mult timp, dar acum am realizat cât de folositor este să ai un dispozitiv mobil cu Wi-Fi și GPS. Dacă nu ai încă unul cu tine, fă-ți rost. Îl vei putea folosi să cauți informații, să accesezi Google Maps sau Google Translate, să cauți cazare, bilete de avion și să vorbești cu cei de acasă. Și să pierzi vremea pe Facebook…
- O frontală sau o lanternă mică – Vor veni și situațiile în care nu ai lumină în cameră, când vrei să citești în tren sau când te întorci pe întuneric de la plajă și atunci o lanternă cât de mică va fi extrem de utilă. În plus, nu ocupă foarte mult loc în bagaj.
- Scotch și un tub de Picătura (sau alt lipici de încredere) – Pentru momentele în care trebuie să repari ceva pe drum. Pe astea le găsești la magazine oriunde în lume, dar în momentele critice este bine să le ai la tine.
- Ac și ață – Pe astea pot să recunosc că nu le car după mine, dar mă bucur foarte mult că alți călători le iau cu sfințenie la ei pentru că am putut să le împrumut când a fost nevoie.
- Un prelungitor – Ăsta este folositor mai ales dacă ai un laptop la tine și vrei să și lucrezi când călătorești. De multe ori priza aia din cafenea sau aeroport este ocupată deja de cineva, situație din care ieși rapid dacă ai un prelungitor la tine. Iarăși, nu de puține ori, mi s-a întâmplat ca în camera de hotel să am o singură priză sau doar două.
- Ață dentară – Pe lângă faptul că este extrem de bună pentru sănătatea dinților, o poți folosi să improvizezi o sârmă de rufe sau să legi ceva cu ea (există role de 50 de metri).
- Pix și un carnețel – Utile în foarte multe situații: atunci când trebuie să notezi ceva, când vrei să explici cuiva ceva, să desenzi ceea ce vrei să comanzi de mâncare sau să dai direcții și să ceri direcții.
- Căști in-ear sau noise-cancelling – Pentru că cele normale pur și simplu nu fac față copiilor care plâng în avion, filmelor date la maxim în autobuze și clubului de lângă hotel.
- O carte (sau un Kindle) -Deși citesc multe cărți electronice, prefer în călătorie să am o carte fizică în limba engleză cu mine. Este bună în orice situație și nu am nevoie de priză ca să o reîncarc. Pot să o las liniștit pe scaun când merg la toaletă pentru că nu o fură nimeni și după ce o termin pot să o schimb cu alta la hoteluri, hosteluri sau librării fără cost sau pentru un cost minim.
- Un lăcățel – Încerc pe cât posibil să încui bagajele cu un lăcățel. Uneori acesta se dovedește util pentru a încuia ușa hotelului sau a îți asigura bagajul în tren sau autobuz.
- Un briceag – Nu trebuie să fie unul extrem de complicat cu clește și mai știu eu ce. Unul mic care să aibă cuțit, desfăcător și eventual o foarfecă se dovedește foarte util în multe situații.
- Un modulator FM și un încărcător auto – Pentru momentele când închiriez o mașină și realizez că la radio nu am ce asculta și că telefonul se descarcă pentru că folosesc intens GPS-ul și 3G-ul.
Dacă ar mai rămâne loc în bagaj aș mai adăuga și un săculeț impermeabil (dacă mergi cu barca sau plouă îl poți folosi pentru a proteja electronicele și pașaportul), o pelerină de ploaie, un splitter pentru căști (ca sa poți conecta două perechi de căști la același dispozitiv) și ceva medicamente esențiale, dar acestea se pot cumpăra și la destinație.
Tu ce altceva mai iei cu tine în călătorie ca să-ți faci viață mai ușoară când călătorești?
*Dacă vrei să primeşti ultimele articole publicate de noi plus alte ştiri şi informaţii interesante urmăreşte-ne pe Facebook şi abonează-te la newsletter.