5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-ți cumpăra prima casă

  • Postat în Profesional
  • la 28-04-2022 08:00
  • 287 vizualizări

Achiziția unei locuințe reprezintă o adevărată provocare pentru majoritatea oamenilor.

Începătorii însă, tind să fie luați de val și să facă anumite greșeli din cauza lipsei de experiență.

Întrucât aproape toate aceste achiziții se realizează prin intermediul creditelor, acesta este unul dintre aspectele la care trebuie să fii foarte atent.

Chiar dacă te afli în această situație, poți face anumite lucruri pentru a-ți mări șansele de a face o afacere bună.

Profită de programele guvernamentale

Pe lângă programul guvernamental „Noua casă”, care facilitează contractarea de credite avantajoase, garantate de stat, există și alte tipuri de programe și subprograme la care ai putea recurge, cum ar fi, spre exemplu, Programul Casa Verde Plus, care facilitează efectuarea unor lucrări destinate sporirii eficienței energetice.

De aceea, este bine să te documentezi și să apelezi la servicii profesionale de consultanță dacă vrei să-ți sporești șansele de a alege cea mai convenabilă variantă imobiliară.

Consultă-te cu un specialist independent

Dacă vei discuta cu direct cu băncile, acestea vor fi mai precaute sau mai dezinvolte, în funcție de strategia de moment care este convenabilă pentru business, dar nu și pentru client. Prin urmare, dacă vrei să afli cât de mult este cazul să te întinzi, ar fi bine să vorbești cu un broker ipotecar independent.

Acesta îți va putea spune care sunt plusurile și minusurile pe care le are fiecare formă de venit (contract de muncă, liber profesionist, venituri variabile, indemnizații etc.), care sunt cei mai favorabili creditori, care sunt clauzele de care trebuie să te ferești și îți va putea face o estimare pertinentă cu privire la finanțele tale din viitor, în funcție de inflație și de ambițiile tale cu privire la cheltuieli.

Ia-ți măsuri dacă nu ești singur în această investiție

Cu siguranță, apropiații îți pot fi de mare ajutor atunci când dorești să-ți cumperi prima ta locuință, atât în ceea ce privește logistica, cât și cu privire la un eventual cadou pe care ți l-ar putea face pentru a te ajuta să iei creditul sau să-ți amenajezi casa.

Cu toate acestea, dacă ai de gând să faci o investiție alături de un partener sau de un frate, cel mai bine este să mergeți la un avocat pentru a realiza un contract, unde să se stabilească procentajul alocat fiecărui participant în momentul vânzării și alte detalii de acest gen.

Nu lăsați aceste lucruri la mica înțelegere.

Gândește pe termen lung

Ratele fixe sunt la modă în zilele noastre, deoarece sunt construite pentru a neutraliza eventualele fluctuații din piață. În plus, ratele fixe sunt ceva mai practice în ceea ce privește realizarea unor bugete și proiecții pe termen lung.

Cu toate acestea, există un dezavantaj în cazul ratelor fixe: va trebui să plătești penalități de rambursare anticipată dacă vei decide să vinzi casa înainte de termen sau pur și simplu să-ți să achiți creditul în avans.

În astfel de momente, este esențial să-ți controlezi emoțiile, să nu te grăbești și să te gândești bine la ceea ce vei dori să faci mai târziu în viață, înainte de a lua o decizie, la fel ca și când ar trebui să răspundeți la o mutare all-in într-un turneu de poker sau dacă ai fi pe cale să alegi o carieră după ce ai terminat liceul. Ideal este să încerci să răspunzi sincer la câteva întrebări de bază.

Vei dori să te muți în viitor?

Cât de atractivă va fi proprietatea peste 10 ani? Ar putea îmbunătățirile și modernizările pe care urmează să le faci să adauge valoare pentru potențialii cumpărători?

Înțelege că agenții imobiliari lucrează pentru proprietari

Oricât de amabil ar putea părea un agent imobiliar, acesta lucrează pentru dezvoltator sau pentru proprietar și nu pentru clientul final. Din acest motiv, trebuie să te asiguri că nu lași niciodată garda jos și că nu spui lucruri care pot face să pari vulnerabil.

Dimpotrivă, trebuie ca ceea ce spui și faci să releve încredere în propriile forțe, seriozitate, stabilitate financiară și un oarecare grad de hotărâre și disponibilitate, dar nicidecum grabă sau disperare.

Totodată, nu ezita să întrebi din prima despre comisioane și să faci o comparație între ofertele mai multor agenții din zonă.