5 sfaturi financiare pentru tineri români în 2022

  • Postat în Profesional
  • la 28-03-2022 10:42
  • 551 vizualizări

Securitatea financiară este importantă la orice vârstă. Indiferent de venitul actual, este bine să te gândești la viitor pe termen scurt, mediu și lung.

Ce s-a întâmplat în ultimii ani, cu pandemia și, acum, războiul, demonstrează cât se poate de clar că viața nu se poate schimba la 180 de grade, și nu neapărat din vina noastră.

Ca să fii pregătit pentru neprevăzut, trebuie să îți gestionezi cu responsabilitate banii începând chiar cu ziua de astăzi.

A acționa responsabil înseamnă, printre altele a ține cont de următoarele cinci sfaturi:

Ține o evidență strictă a cheltuielilor

Dacă ții un jurnal financiar actualizat zilnic, te asiguri că sumele cheltuite nu depășesc bugetul lunar. Poate că vei avea surpriza să constați că unele cheltuieli pe care le consideri mici, dar sunt frecvente, au un impact major asupra finanțelor tale.

De exemplu, dacă plătești zilnic 6 lei pentru o cafea și un croissant, sunt 180 de lei pe lună, la care se pot adăuga alte sute de lei cheltuite pe ziare sau pe biletele de autobuz/metrou.

Ar fi bine să faci o analiză și să vezi cum poți realiza economii. În exemplul dat, ai putea să bei cafeaua acasă și să citești ziarul pe internet.

Strânge bani într-un fond de urgență

Unul dintre cele mai importante principii financiare este „să te plătești pe tine primul”.

Fie că ai un venit mare, fie că ai un venit mic și rate de plătit, ar fi ideal să aloci un procent pentru un fond de urgență, de care să te poți folosi atunci când apar cheltuieli neprevăzute.

Este bine ca banii astfel strânși să fie ținuți într-o formă de depozit cu dobândă. Altfel, ei se pot devaloriza în timp. Important este să poți dispune imediat de ei, la nevoie.

O altă variantă ar fi să ții fondul de urgență într-o valută de circulație internațională.

Învață să îți reprimi dorința de a cheltui

În cazul în care nu ai un autocontrol dezvoltat în ceea ce privește cheltuielile, poate că este momentul să ți-l antrenezi.

Foarte mulți oameni folosesc cardul de credit pentru a cumpăra lucruri de care nu au neapărat nevoie, apoi plătesc un preț mai mare decât cel „de listă”, prin dobânda atașată la fiecare rată.

Învață să îți reprimi obișnuința de a avea ceva imediat cum ți-l dorești și înlocuiește cardul de credit cu cel de debit.

Cheltuiește numai ce ai, cu măsură. Este important să-ți stabilești și un buget lunar pentru distracție. Îți place să mergi la film, la piscină, să joci cărți sau să practici vestitele jocuri Microgaming?

Ei bine, fă-ți un calcul realist și asigură-te că nu depășești bugetul.

Investește în cunoștință de cauză

Dacă ai bani, vei fi înconjurat mereu de oameni care îți vor spune ce să faci cu ei. Unii vor avea intenții bune, alții poate că vor dori doar să profite de tine și să încaseze comisioane, fără ca investițiile tale să aibă rezultatul pe care îl dorești.

Cel mai bine este să te bazezi pe judecata ta și să te dezvolți personal în domeniul financiar citind cât mai multe cărți de specialitate. În felul acesta, vei știi cum să interpretezi fiecare propunere a investi sau de a intra într-o afacere.

Îngrijește-te de sănătatea ta

Se spune că ne cheltuim sănătatea în încercarea de a câștiga cât mai mulți bani și, apoi, cheltuim banii pentru a recupera sănătatea.

Este mult mai ieftin să previi bolile decât să le tratezi, așa că îngrijește-te tot timpul de sănătatea ta: fă analizele medicale periodice, odihnește-te, fă sport, mănâncă sănătos.

Nu în ultimul rând, investește într-o asigurare de sănătate suplimentară, după ce studiezi cu atenție toate ofertele de pe piață. Neprevăzutul poate lovi oricând, sub orice formă.

Nu trebuie să fii stresat din cauza asta, însă ai datoria față de tine și față de familie să fii precaut.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente