7 Ingrediente pentru a te pensiona RAPID

  • Postat în Profesional
  • la 29-03-2022 07:12
  • 332 vizualizări
7 Ingrediente pentru a te pensiona RAPID
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ghidul tau in educatie financiara

Cuvântul ”pensionare” sună destul de rău pentru mulți tineri, însă cred că acesta ar trebui să fie un obiectiv prioritar pentru mulți dintre noi. Nu mă refer la pensionare ca fiind un lucru în care te vei lăsa de muncă, ci mai mult la o relaxare și la o activitate fără stres și relaxantă.

Pensionarea timpurie nu înseamnă să te oprești total din a face lucruri, ci mai mult să fii împlinit financiar, relaxat și fără stres (dacă putem face asta).

Pentru mine, pensionarea timpurie, este un obiectiv extrem de important pentru care lucrez zi de zi.

”Rețeta”, pe care o voi scrie și mai jos, este una logică, poate ai mai citit-o până acum, însă cred că este foarte greu de urmat.

Este o rețetă logică, pe care 99% dintre oameni o înțeleg, dar 99% dintre oameni nu o pun deloc în practică.

Eu lucrez zi de zi la această rețetă, încerc să o îmbunătățesc, să o dezvolt și să ajung la locul unde îmi doresc.

INDIFERENT DE VENIT, cred că fiecare poate să-și impună acest obiectiv și să-l îndeplinească.

Nu se aplică oamenilor cu venituri foarte mari pentru că mulți dintre ei au și cheltuieli foarte mari. Sunt actori cu milioane de dolari câștigați care au ajuns să locuiască cu părinții și sunt oameni care au început cu venitul minim și sunt liberi financiar la 35-40 de ani.

Nu este vorba de nivelul venitului în momentul în care începi, ci mai mult ține de realizarea unui plan, de consimnțământul tău, de perseverența de a te implica în rezultatele acestui plan și de a vrea mereu mai mult.

Înseamnă muncă, poate chiar mai multe joburi în paralel, sacrificii în anumite momente și moduri diferite de a-ți gestiona banii și de a face tot felul de achiziții.

Dar, ca să nu amânăm, hai să vedem ce înseamnă să te pensionezi și care, cred eu, sunt pașii pentru a obține acest obiectiv.

7 Ingrediente pentru a te pensiona RAPID

1. NU CONTEAZĂ CÂȚI BANI CÂȘTIGI

Din punctul meu de vedere, faptul că tu câștigi puțin sau mult, nu te influentează chiar deloc să ajungi liber financiar. A fi ”pensionar” timpuriu nu înseamnă că ai nevoie de foarte multi bani pentru a face acest lucru.

Poate te întrebi – ”la minimul pe economie ce să economisesc?” – iar aici pot să-ți dau dreptate. Nu accepta minimul pe economie și încearcă să evoluezi.

Dacă vrei un obiectiv măreț, trebuie să lupți pentru el, să-ți dorești mai mult de la tine, să faci o reconversie profesională dacă nu îți place ce faci acum, să-ți mai iei un job.

Dar, trebuie să întelegi că, nu cât de mult câștigi este cel mai important pentru a te pensiona.

Sunt oameni care câștigă mult, dar și cheltuiesc mult. Sunt oameni care câștigă puțin și reușesc să-și gestioneze bine banii încât economisesc și pun bani pentru viitor.

Nu vreau să zic că nu contează cât câștigi (pentru că este un aspect important), vreau doar să înțelegi că nu trebuie să te victimizezi că ai un venit mai mic și că nu poți ajunge la o pensionare timpurie din acest motiv.

2. CEL MAI IMPORTANT LUCRU ESTE CÂȚI BANI POȚI ECONOMISI PE BAZA VENITULUI ȘI CHELTUIELILOR TALE

Din punctul meu de vedere, cel mai important aspect în tot acest plan este CÂT REUȘEȘTI SĂ ECONOMISEȘTI din câștigul tău.

Unii reușesc să economisească 5%, alții 10%, alții 30%, dar sunt și oameni extrem de motivați care economisesc chiar și 70%.

Dacă tu nu ai economisit deloc până acum, să începi cu 50 sau 70% ar fi o nebunie totală.

Ca să ajungi să economisești mult trebuie:

  1. Să începi de undeva – chiar și de la 3% pe lună din venit și după, să-ți impui să crești constant de la trimestru la trimestru sau de la an la an.
  2. Să-ți stabilești un obiectv ”când vreau să mă pensionez timpuriu și de ce am nevoie pentru această acțiune?” – înseamnă să știi de câți bani ai nevoie ca să trăiești linistit lună de lună din venit pasiv, de câți bani ai nevoie să economisești lunar și ce investiții ai nevoie să faci ca să ajungi la acel plan.

Aici sunt lucruri pe care tu trebuie să le stabilești personal. Există un site care te va ajuta să-ți calculezi timpul de care ai nevoie ca să ajungi la pensionare timpuriu.

Calculatorul îl poți găsi aici și îl poți folosi ca model.

Exemplu 1:

Venit 6500 lei lunar

Economii 10% pe lună din venit adica 650 lei pe lună.

Exemplu 2:

Venit 6500 lei lunar

Economii 30% pe lună – adică 1950 lunar.

Exemplu 3:

Venit 10.000 lei lunar

Economii 70% pe lună – adică 7000 lei lunar

După cum observi, rata de economisire este extrem de importantă. Cu cât economisești mai mult și ulterior investești economiile, cu atât reușești să te pensionezi mai repede.

Importante sunt și veniturile care și acolo trebuie să lupți ca să le crești.

3. REDUCEREA CHELTUIELILOR ESTE O PRIORITATE

Următorul pas este să-ți reduci pe cât posibil toate cheltuielile. Poate vei spune că toate cresc în ziua de azi și este adevărat. Situațiile se schimbă de la lună la lună, însă trebuie să fii conștient că acesta este un plan pe mulți ani.

Poate nu vei reuși chiar în 8 ani să te pensionezi timpuriu, dar o vei face poate în 10. Sau poate veniturile tale cresc mai mult și vei ajunge să te pensionezi chiar mai repede.

Important este ca tu să fii conștient că toate cheltuielile trebuie să fie controlate și administrate cât mai bine posibil.

Bugetul personal trebuie să fie prietenul tău cel mai bun. Găsirea de noi metode de cum să economisești ar trebui să fie o prioritate. Gătitul acasă, ieșitul mai rar în oraș, haine nu de la cele mai bune branduri, folosirea de tot felul de carduri de fidelitate care pot să-ți micșoreze cheltuielile zilnice și multe altele.

Nu este ușor să renunți la lucruri pe care ți le dorești, însă acest obiectiv este unul greu pentru care trebuie făcute sacrificii din timp.

Dar să știi că acest comportament se va învăța și se va adapta.

4. EVITĂ SAU SPUNE NU LA TOT CE ÎNSEAMNĂ CREDITE PENTRU PASIVE CU DOBÂNZI MARI

Este de înțeles că, pentru a ajunge să economisești cât mai mult și ulterior să investești trebuie să renunți la tot ce înseamnă credite și datorii pentru pasive: credite pentru mobilă nouă, pentru o mașină nouă sau altele.

Ne putem ajuta de credite dacă vorbim despre o investiție imobiliară sau alte tipuri de investiții care să ne acopere dobânda și să avem un câștig.

5. INVESTIȚIILE SUNT CHEIA ACESTUI JOC

Am ajuns și la un punct important din planul nostru și anume – INVESTIȚIILE.

Putem să economisim cât dorim noi, dar dacă nu ajungem să investim și să ne ajutăm de dobânda capitalizată vom ajunge ca banii noștri să se devalorizeze de la an la an din cauza inflației.

Nu trebuie să fii un trader priceput sau investitor cu zeci de ani de experiență pentru ca tu să dai startul investițiilor.

Putem apela la multe forme de investiții cu comisioane mici care ne oferă dividende sau merg pe strategia de acumulare.

Tot ce trebuie să reții este că acest plan de investiții trebuie să fie pe termen lung și că tu îl vei alimenta continuu.

Un alt factor important este să nu încerci să bați piața și să faci time to market pentru că nu avem cum să știm. Poate vor fi mici momente, pe termen scurt, unde vei beneficia de o mică reducere, dar important este să investești constant, lunar, într-un portofoliu echilibrat.

Investește în INDEX-uri pe termen lung care mereu au avut parte de randamente foarte bune fără să te agiți să bați piața. Așa va fi un proces pasiv care te va ajuta să te concentrezi pe ce este mai important: Creșterea veniturilor.

Poate că nu este o investiție, dar ar fi bine să te gândești și la o asigurare de viață. Trăim vremuri grele iar posibilele probleme de sănătate pot apărea. Ca să nu fii nevoit să umbli la investiții, o asigurare este ideală.

6. PRIORITATEA UNU: CREȘTE-ȚI VENITUL ACTIV CÂT POȚI DE MULT

Da, vorbesc de acel venit activ pentru care tu lucrezi zi de zi. Este venitul pe care îl poți influența cel mai mult și cel mai rapid ca să-ți crești rata de economisire.

Aici sunt 2 direcții:

  • Creșterea venitului la job/afacerea curentă
  • Part time job

Poți să-ți crești veniturile la jobul actual prin: dezvoltarea personală și profesională, schimburi de companii, evoluție personală – pentru toate acestea este nevoie ca tu să nu te plafonezi și să dorești întotdeauna mai mult de la tine.

Al doilea lucru este – dacă ai minimul pe economie (sau un salariu mic) și crezi că este greu pentru tine să-l crești, atunci trebuie să te gândești serios la o reconversie profesională. Ai nevoie de 1-2 ani pentru a schimba domeniul, dar în acest timp vei fi nevoit să lucrezi la jobul actual și extra să înveți un alt domeniu.

Poate te va ajuta metoda IKIGAI în acest demers pentru că este una utilă dacă ești în acest prag.

Dacă îți place ce faci dar vrei un venit mai mare pe care să-l economisești – un part time job, extra job pe care să-l faci în weekenduri sau seara câteva ore, este important.

Cum ziceam – nu este pentru oricine această pensionare timpurie. Necesită multă muncă, disciplinare și sacrificii.

7. FĂ DIN ACEST PLAN UN STIL DE VIAȚĂ PENTRU TINE ȘI FAMILIA TA

Acum că suntem la final de pași, trebuie să știi că toate aceste planuri nu o să fie doar pentru tine.

Toată familia ta sau viitoarea ta familie trebuie să-ți cunoască idealurile și să-și dorească să tragă în direcția dorită de tine.

Nu poți fi singur în familie care își dorește acest lucru, iar partenerul să fie total diferit și să fie mai cheltuitor.

Planul trebuie să fie discutat, setat și acceptat de toate familia – chiar și de copii.

Concluzii

Pensionarea timpurie este un lucru la care mulți dintre noi visăm, dar puțini acționează.

Mai sus este un plan în linii mari care te va ajuta să ajungi la acest obiectiv.

De aici trebuie ca mentalitatea ta să acționeze în direcția aceasta pentru că nu este ceva imposibil.

Eu voi lucra zi de zi pentru acest obiectiv și sper să ajung acolo cât mai curând.

Succes la bani!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente