Maratonul de voluntariat Cutia Bebelușului la Piatra Neamț:
100 de cutii echipate în timp record au plecat către mamele din județ
- La eveniment au participat 80 de voluntari dornici să ofere timp și implicare comunităților din care fac parte
6 februarie, Piatra Neamț. Maratonul de voluntariat Cutia Bebelușului, inițiat de Asociația SAMAS, a reunit astăzi la Piatra Neamț 80 de voluntari. Într-un timp record, de o oră, aceștia au reușit să echipeze 100 de Cutii ale Bebelușului, care vor ajunge la mamele înscrise în program.
Maratonul este conceput ca o serie de acțiuni de voluntariat, o provocare adresată comunităților de a participa la efortul de a duce Cutia Bebelușului la mamele și bebelușii lor care au nevoie de sprijin. În urmă cu două zile, o acțiune similară organizată la Suceava a adunat 100 de voluntari care au echipat tot 100 de cutii destinate mamelor din județ.
Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul Cutia Bebelușului a fost introdus pentru prima dată în România de către Asociația SAMAS, în anul 2018. Programul are ca scop reducerea mortalității infantile și constă în: sprijin material pentru familiile vulnerabile, creșterea numărului de vizite la medic în perioada sarcinii și după naștere, informare despre soluțiile terapeutice în situații de risc, despre măsurile corecte de îngrijire a bebelușilor, prezentarea beneficiilor alăptării și ale unei alimentații corecte, promovarea activității personalului medical în comunitate.
Cutia Bebelușului conține peste 60 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, forfecuță de unghii pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii, dar și articole de îngrijire pentru mamă. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele 3 luni de viaţă, când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat.
În județul Neamț, programul se derulează pentru al doilea an consecutiv. Până acum, au fost înregistrate 903 solicitări; 660 de cutii au ajuns deja la mamele și bebelușii beneficiari. Asociația SAMAS este prezentă cu programul Cutia Bebelușului în 53 de comunități din județ.
„Voluntarii cu ajutorul cărora am echipat azi cutiile sunt în cea mai mare parte asistenți medicali comunitari. Ei sunt coloana vertebrală care susține derularea acestui program, interfața dintre noi și mame în teritoriu. Ei cunosc cel mai bine realitatea din familiile vulnerabile și utilitatea programului nostru, care le-a adus pe mame mai aproape de actul medical și le-a oferit informația necesară în sarcină și în perioada de creștere a copilului mic. Și, la fel de important, le-a arătat acestor mame vulnerabile că nu sunt singure”, a declarat Sînziana Ioniță-Ciurez, director executiv Asociația SAMAS.
Programul Cutia Bebelușului, derulat de Asociația SAMAS și finanțat de o fundaţie a unei mari companii din România, a ajuns până acum la 5.300 de mame și nou-născuții lor în comunități din 10 județe din România. Parteneriatul strategic cu Direcția de Sănătate Publică din județele Neamț, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Constanța, Dolj, Gorj, Mehedinți și Suceava face posibilă implicarea a peste 450 cadre medicale, asistenți medicali comunitari, care duc în casele familiilor înscrise Cutia Bebelușului. Aceasta este oferită părinților împreună cu obiecte esențiale în primele 3 luni de viață ale bebelușului și cu informații importante despre siguranța și îngrijirea celui mic.
Mesajul Maratonului de voluntariat Cutia Bebelușului de la Neamț este unul despre generozitate și implicare.
„Sunt foarte mândră de colegii mei care au participat astăzi la acțiunea de voluntariat și au echipat Cutia Bebelușului, care aduce atât de multă bucurie în comunitățile unde ei lucrează. Hăinuțele, scutecele, cutia în sine, folosită ca pătuț sigur pentru cel mic, toate le sunt de mare ajutor mamelor”, spune Vasilica Gavriliu, asistentă medicală comunitară în comuna Pipirig, care a distribuit deja peste 50 de Cutii ale Bebelușului, din 2023, când s-a înscris în program. Ea va oferi chiar astăzi manelor din comunitate două dintre cutiile echipate la acțiunea de voluntariat.