Aparate de aer condiționat ca acestea, provenind de la branduri internaționale redutabile, ce se gasesc in anul de gratie 2017 in magazinele online de specialitate, probabil ca si-ar fi dorit si orasenii romani de acum zece, douazeci de ani, ce se luptau din greu contra caniculei, folosindu-se de prozaicele ventilatoare, echipamente de racorire care, de cele mai multe ori, sfarseau prin a fi rapuse de agresivitatea gradelor ridicate din termometre.
Tipuri de aparate de aer conditionat
1) Aparate de aer conditionat monobloc
Sunt acele aparate de climatizare realizate dintr-o singura bucata. Foarte populare in trecutul apropiat, mai ales in birouri, ele produc de regula aer conditionat doar pentru incaperi mici sau medii, avand un randament destul de redus si un zgomot greu suportabil la functionare.
2) Aparate de aer conditionat SPLIT
Sunt acele aparate de climatizare compuse dintr-un echipament exterior si unul sau chiar mai multe echipamente interioare conectate intre ele.
Sunt cele mai folosite in prezent, deoarece au un foarte bun raport pret/calitate. Nivelul de zgomot pe care il produc este mult mai redus decat la climatizatoarele monobloc, iar consumul de energie este in cote acceptabile, de aceea este o varianta buna daca va orientati spre un produs de acest gen provenit de la un brand cu notorietate.
3) Aparate de aer conditionat mobile
Dupa cum le spune si numele, sunt echipamente de climatizare portabile, ce prezinta facilitatea de a putea fi mutate la nevoie dintr-o incapere in alta.
Ce putere trebuie sa aiba aparatul de aer conditionat?
Pentru a alege corect aparatul de aer conditionat este nevoie ca sa cunoastem suprafata camerei unde acesta va fi instalat.
Clasificare:
– pentru camere de pana la 20 de mp –
echipamente de aer conditionat de 9000 btu;
– pentru camere de pana la 30 mp – echipamente
de aer
conditionat de 12000 de
btu;
– pentru camere de pana la 40 de mp –
echipamente de aer conditionat de 18000 btu;
– pentru camere de pana la 50-60 mp – echipamente de aer
conditionat de 24000 btu.
Ce inseamna BTU?
Puterea de racire sau incalzire a echipamentului de climatizare este cunoscuta sub denumirea de „BTU” sau „BTU/h”(British Thermal Units/hour).
Pe eticheta produsului este inscrisa, de regula, puterea in kW, de
aceea, ca sa facem conversia, trebuie ca sa o impartim la 3412 (de
exemplu, 12000 BTU/h impartit la 3412 = 3,51 kW
termic).
Pentru a ne bucura de o climatizare buna, asa cum ne dorim, nu trebuie neglijat faptul ca este nevoie si de o izolare temeinica a imobilului respectiv, in general, precum si a camerei in care este instalat aparatul de producere de aer conditionat, in special. Doar astfel vom putea ca sa avem parte de racoare in timpul verii si sa nu aruncam acest aer, atat de pretios pe canicula, afara, pe geam.