Zeci şi zeci de cazuri de muşcături de căpuşe, poate chiar sute,
se înregistrează, săptămânal, în Neamţ unde unii medici vorbesc
deja de o invazie de căpuşe.
Vremea caldă îi scoate în natură pe tot mai mulţi nemţeni sau
turişti aflaţi în zonă dar beneficiile vin la pachet cu diverse
riscuri, inclusiv cu cel ca pe haine şi pe piele să ajungă
insectele dăunătoare.
3 tineri care, sâmbătă, au fost într-o pădure de pe marginea Lacului Bicaz relatează că au dat jos de pe ei vreo 30 de căpuşe, o medie de 10 de om. „Am găsit vreo 8 pe haine şi vreo 3 pe piele, deja ajunseseră pe pulpa piciorului, deşi aveam pantaloni lungi pe mine. Una chiar ăşi băga capul în pielea mea când am descoperit-o, am extras/o u;or pentru c[ abia intra”, spune unul dintre cei trei.
Căldura caniculară şi precipitaţiile au creat mediul propice pentru ca acestea să se înmulţească iar plăcerea de a merge prin iarbă poate deveni un calvar pentru cei care au ghinionul de a deveni gazdă pentru o astfel de pocitanie.
Cum scoateți corect o căpușă
O căpuşă ce a pătruns prin piele poate fi scoasă cu ajutorul unei pensete speciale, care face contact într-un singur punct . Cu mare atenție, prindeți între cleștii pensetei gâtul/ceafa căpușei şi, printr-o mişcare de deşurubare, în sens invers acelor de ceasornic, scoateți căpușa. După aceea curățați bine zona mușcăturii și spălați-vă mâinile folosind spirt, alcool iodat sau apă cu săpun.
Daca vă temeți să scoateți singuri căpușa, nu aveți la îndemână instrumentele necesare sau la extracție căpușa s-a rupt, mergeți de urgență la camera de gardă a unui spital, la serviciul de chirurgie de urgență, pentru scoaterea corectă a căpușei și dezinfectarea zonei. În felul acesta, evitați sau limitați infectarea ori reinfectarea cu agenții patogeni purtați de căpușă.
La ce să fiți atenți
1. Evitați să striviți corpul căpușei. Dacă o striviți, agenții
patogeni precum cei ai boreliozei şi arboviruşii pot fi „injectați”
direct în rana înţepăturii.
2. Aveți grijă să nu rupeți căpușa. Ea tinde să se rupă din zona
gâtului, caz în care capul și aparatul bucal rămân în piele.
3. Cât timp se află pe piele, nu stropiți căpușa cu ulei, acetonă,
benzină, lac de unghii etc. și nu încercați să o forțați să se
desprindă de piele prin alte metode „băbești”, cum sunt încălzirea
ei la flacăra unui chibrit sau a unei brichete. Distrugând corpul
căpușei în timp ce e prinsă de piele, nu faceți altceva decât să
împrăștiați agenții patogeni în locul în care s-a produs
înțepătura.
Nu intrați în panică!
Majoritatea mușcăturilor de căpușă sunt inofensive și nu duc la apariția unor probleme de sănătate, ci doar la un discomfort local, de scurtă durată. Căpușele odată infectate cu borrelia devin purtătoare și vector de transmitere a bacteriei, deoarece aceste spirochete se pot dezvolta în organismul lor pentru tot restul vieții lor. Mușcătura de căpușă constituie un risc de transmitere al borreliei, risc ce trebuie investigat!
Căpușele care încă nu s-au atașat de organismul gazdei și nu s-au hrănit se pot îndepărta foarte ușor și fără teama unor complicații ulterioare. Dar rețineți: este esențial ca, dacă descoperiți o căpușă, să o înlăturați rapid și corect, pentru a evita riscul de îmbolnăvire.
Semne ale mușcăturii de căpușă
Insecte hematofage, căpușele se hrănesc cu sângele gazdelor (foto 2). În natură, căpușele se alimentează cu sângele animalelor sălbatice sau domestice. În casele oamenilor, cu cel al oamenilor sau al animalelor de companie.
Cum mușcăturile lor nu provoacă durere, de cele mai multe ori prezența lor nici nu este simțită. Uneori puteți dezvolta diferite simptome imediat, alteori, după mai multe zile sau săptămâni.
În locul înțepăturii, după ce căpușa se satură și cade, sau după ce a fost îndepărtată, poate apărea, din cauza reacțiilor alergice la saliva căpușei, o leziune urticariană cu un centru de necroză (foto 3) și care să creeze senzația acută de mâncărime. Dacă pe piele vă apar leziuni roșiatice, reacții granulomatoase, pustule ulcerate, însoțite de tumefacție locală și dureri sau dacă aveți simptome asemănătoare gripei (febră, cefalee, greață, vomă etc.), este posibil să fi fost mușcați de o căpușă.
Cum recunoașteți o căpușă
Căpușa este o insectă mică și rotundă, cu 4 sau 6 perechi de picioare. Dimensiunile variază, de la cele ale unui bob de mac sau de piper la cele ale unui bob de strugure, în funcție de stadiul de evoluție (larvă, nimfă, adult) și de momentul hrănirii (foto 4). După ce se alimentează, dimeniunea sa crește de 10-15 ori. Corpul este maro-închis (femelele au abdomenul roșu), iar capul are, în general, o culoare mai închisă decât restul corpului, spre negru. Dacă descoperiți o căpușă pe piele, îndepărtați-o cât mai repede posibil, respectând recomandările de mai jos.
T.R.