Avioanele americane atacă milițiile iraniene din Siria

  • Postat în Personal
  • la 03-12-2024 19:59
  • 26 vizualizări
Avioanele americane atacă milițiile iraniene din Siria
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Sorin Drache

Avioanele americane ar fi atacat luptători susținuți de Iran în Siria, în vreme ce un nou război civil amenința să cuprindă țara.

Avioanele – inclusiv ceea ce părea a fi un jet american de atac la sol A-10 Warthog – au fost filmate marți efectuând lovituri la nivel scăzut în provincia de est Deir Ezzor.

SUA au spus că operațiunea a fost efectuată în autoapărare împotriva amenințărilor aduse forțelor coaliției din regiune, adăugând că lovitura nu este legată de conflictul în creștere care se răspândește în nord-vestul țării.

A apărut când Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi, un grup susținut de americani care s-a aliat cu guvernele occidentale pentru a învinge Statul Islamic în 2019, a declarat că a capturat o serie de sate din forțele guvernamentale siriene de pe malul de est al Eufratului. .

Evoluția subliniază multiplele conflicte reaprinse de ofensiva surpriză a rebelilor de săptămâna trecută în nord-vestul țării.

Iranul încearcă să grăbească milițienii din Irakul vecin pentru a-l ajuta pe aliatul său, dictatorul sirian Bashar al-Assad, să respingă alianța rebelă condusă de islamisți din nord-vestul Siriei.

Satele din sud-est atacate de consiliul militar Deir Ezzor, dominat de arabi SDF, au fost folosite de regim și de milițiile susținute de Iran pentru a ataca SDF și bazele din apropiere din SUA, a declarat Charles Lister, directorul programului pentru Siria în Orientul Mijlociu. Institute, un think tank din Washington.

Rebelii, conduși de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) și de Armata Națională Siriană (SNA), susținută de Turcia, au capturat Alep și au atacat provincia Homs într-o ofensivă care a început miercuri săptămâna trecută.

De atunci, rebelii au continuat să facă progrese rapide în țară, agenția de presă a țării raportând marți confruntări între forțele lui Assad și rebelii din zona rurală Hama – o zonă la aproximativ 70 de mile sud de Alep și 110 mile nord de capitala Damasc.

Centrul de Informare Rojava, un serviciu de știri aliniat cu autoritățile din zonele controlate de kurzi, a declarat că zonele din Alep care și-au menținut autonomia de ambele părți sunt acum înconjurate de forțele HTS.

„Turcia stabilește scorurile”

SNA s-a ciocnit, de asemenea, cu SDF, care controlează o porțiune de teritoriu locuită în mare parte de kurzi din nordul țării, ceea ce a dat naștere unor acuzații că Turcia folosea haosul ca o oportunitate de a aranja conturi cu grupul.

Pe 26 noiembrie, Statele Unite au declarat că au atacat o unitate de depozitare a armelor miliției aliniate cu Iranul, ca răspuns la un atac asupra forțelor americane din zonă.

Marți mai devreme, nave ale marinei ruse au fost văzute părăsind portul crucial al Kremlinului din Marea Mediterană, în timp ce războiul civil amenință să-l cuprindă.

Analistul naval HI Sutton a declarat că baza navală rusă Tartus din Siria este acum amenințată de atacurile rebelilor, pe măsură ce linia frontului în mișcare rapidă se închidea.

„Schimbarea dramatică în primele linii din Siria pune acum baza în pericol. Există indicii că Rusia ar putea să-și evacueze navele navale”, a spus el.

O navă de rachete a marinei ruse la baza navală Tartus din Siria în 2019 – AP

Baza navală Tartus este importantă pentru Rusia, deoarece este singurul său „punct de reaprovizionare și reparare” mediteranean. De asemenea, a fost folosit ca punct de plecare pentru forțele speciale ruse pentru a intra în conflictul sirian.

Atât de important este Tartus pentru marina rusă, încât în ​​2017, Putin a ordonat extinderea acestuia.

Dar Sutton a spus că două dintre cele cinci nave navale ale Rusiei părăsiseră acum portul. Rusia are și un submarin bazat la Tartus. Acesta „este primul semn vizibil că Rusia mută bunuri valoroase din țară”, a spus el.

Rusia este aliată cu guvernul central al Siriei din 2015, când a dislocat prima dată soldați, iar luni, Vladimir Putin a făcut primul său comentariu cu privire la intensificarea luptei, spunându-i omologului său iranian că este 100% în spatele dictatorului sirian Bashar al-Assad.

Forțele aeriene ruse au bombardat și pozițiile rebelilor, ucigând sute de luptători, în efortul de a le încetini avansul.

Scriind pe X, fostul Twitter, analistul naval Droxford Maritime a fost de acord că „există o posibilitate realistă” ca plecarea navelor navale rusești să fie legată de reluarea luptei în Siria.

El a mai spus că una dintre navele văzute plecând din Tartus a fost Yelnya, un petrolier din clasa Project 169 Altay, care a fost descris drept „un activ valoros și important pentru menținerea forței Rusiei în Mediterana”.

Portul este, de asemenea, considerat o parte critică a legăturii de aprovizionare pentru sprijinul Rusiei pentru generalul militar Khalifa Haftar, care domină partea de est a Libiei devastate de război.

Jalel Harchaoui, de la Royal United Services Institute, un think tank, a declarat că dacă Kremlinul ar renunța la Tartus, va avea un efect secundar asupra strategiilor sale în Libia, care au fost concepute pentru a rivaliza cu Occidentul.

„Orice potențială pierdere de către Moscova a acestor porturi ar remodela soarta familiei Haftar”, a spus el.

O imagine din satelit a lui Tartus în 2022 – Planet Labs PBC

Înființată ca bază navală sovietică în 1971, Tartus a fost extinsă în 2012, fiind transformată în principala bază navală de peste mări a Rusiei.

De la invadarea Ucrainei din 2022, aceasta a căpătat o importanță sporită după ce Putin a ordonat forțelor sale navale să adopte o postură agresivă pentru a descuraja orice forță NATO să folosească Marea Mediterană pentru a interveni în războiul său.

Sutton a mai spus că, dacă Rusia ar abandona baza navală, i-ar fi complicat să-și aducă navele înapoi într-un port prieten, iar Kremlinul ar putea ordona o „încercare pe ruta Mării Negre din nou”.

„Dacă da, se va expune la dronele de suprafață ale Ucrainei”, a spus el.

Pe lângă faptul că și-au scos navele din baza navală Tartus, forțele ruse s-au retras din alte două baze de lângă Alep, pe care forțele rebele le-au capturat vineri. Una dintre ele este Baza Aeriană Hama, care este văzută ca un punct de vârf.

Putin a demis și generalul care comanda forțele ruse în Siria.

Lărgiți-vă orizonturile cu jurnalismul britanic premiat. Încercați The Telegraph gratuit timp de 3 luni cu acces nelimitat la site-ul nostru web premiat, aplicația exclusivă, ofertele de economisire a banilor și multe altele.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente