De-a lungul timpului vizionand filme lansate in decursul aceluiasi an am dat peste tematici asemanatoare dar abordate total diferit. Aceste similaritati cinefile sunt niste coincidente de care intotdeauna am fost fascinat. De aceasta data vreau sa vorbesc despre avortul in filme, dealtfel o tematica actuala in lume, mai ales in Statele Unite ale Americii si Europa desigur de unde urmaresc in general situatia social-politica.
Un subiect sensibil care imparte lumea in doua tabere si mai mult de atat sunt subiecte susceptibile de a atrage atentia prin film si scoaterea lor in fata in cadrul festivalurilor de film. Avem si un exemplu autohton arhicunoscut: filmul romanesc 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile care a atras multe priviri, era cat pe ce sa primeasca o nominalizare la categoria film strain la Oscaruri.
Trecand peste aceasta introducere va aduc in prim plan o comedie (Unpregnant) si o drama (Never Rarely Sometimes Always) care trateaza intr-o maniera diferita tema avortului. Ambele filme transmit un mesaj puternic: Upregnant vrea sa treaca mai usor peste drama personala a personajului pe cand in Never Rarely Sometimes Always vorbim despre o agravare a subiectului dezvaluind din afundarea in propria angoasa. Daca primul este in directia entertainment-ului cel de-al doilea nu este un film de la Hollywood: este povestea autentică, solemnă a unui adolescent din clasa mijlocie inferioară care se confruntă cu o sarcină neașteptată și care face tot posibilul să se ocupe de asta.
Daca primul e mai usor de privit cel de-al doilea este unul ușor vizionabil, dar este un portret necesar, neclintit, al femeilor tinere care încearcă să se descurce singure într-o lume aparent împotriva lor la fiecare pas.