Azi e prima zi din maratonul de muzică propus de Festivalul
Vacanţe Muzicale, ediţia 50 din 2025.
Programul de azi, un adevărat regal simfonic, a fost prezentat deja
în Vestea.
Mai jos, programul spectacolelor de la Turn din următoarele 3
zile…
……………..



Luni, 7 iulie 2025, Platoul Curții Domnești, ora
21:00
CONCERT DE JAZZ – „ZÂMBET”
Cu
participarea:
BIG BAND RADIO ROMÂNIADirijor: Simona
STRUNGARUSolist: Adrian
NOUR
BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA (BBRR) este un ansamblu de prestigiu al Radiodifuziunii Române ce reunește unii dintre cei mai înzestraţi și creativi muzicieni ai ţării. Înfiinţat în 1949, a reprezentat un constant liant între public și muzica de jazz sau muzica ușoară, reflectând cultura și viaţa spirituală autohtonă și mondială prin concerte, înregistrări radio și TV, și prezenţă la festivaluri renumite. De-a lungul istoriei sale, maeștri importanţi, dirijori si compozitori, precum Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu sau Ionel Tudor au asigurat de la pupitrul lor contactul cu publicul din sala de concerte și cu ascultătorii radio.
Din 2022, Big Band-ul activează sub conducerea Simonei Strungaru. Orchestra desfășoară o activitate foarte bogată, prezentând bilunar la Sala Radio din București repertorii variate ce aduc în prim plan atât jazz-ul clasic în concerte dedicate lui Duke Ellington, Thad Jones, Chick Corea, Quincy Jones, ș.a., cât și cel contemporan, prin colaborări cu artiști internaţionali precum Stefano Di Battista, Alex Sipiagin, Will Vinson, Tony Lakatos, Tobias Hoffmann, Emiliano Sampaio și artiști autohtoni ca Jazzappella, Adrian Nour, Irina Sârbu, Sorin Zlat, AC Leonte, Cristian Soleanu, Sebastian Burneci, George Natsis, Paolo Profeti, Cătălin Milea, Liviu Negru, Florian Radu sau Simona Strungaru.
Big Band-ul Radio România realizează de asemenea colaborări inedite cu artiști din zona main-stream precum Connect-R, Florin Ristei, Elena Gheorghe, Alina Eremia, Mario Fresh, Irina Rimes, Andia, Alexia, Andrei Ursu, Holly Molly.
SIMONA STRUNGARU este pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare. Din 2022 este dirijoarea Big Band-ului Radio România și membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
În aprilie 2025, dirijează Big Band-ul ICO “Suoni del Sud” în concertul „Omaggio a Charlie Parker” avându-l ca solist pe saxofonistul Stefano Di Battista.
În 2024, a primit premiul prestigioasei reviste Actualitatea Muzicală la categoria muzică clasică pentru proiecte artistice originale și valoroase.
Simona Strungaru a compus muzica pentru filme precum Nosferatu, A Symphony of Horror (regia F.W. Murnau), Malombra (regia: Carmine Galone), Die Puppe, Die Austernprinzessin (regia: Fr. Lubitch) sau Felix the Cat și a dirijat unele dintre cele mai reprezentative orchestre din România în cine-concerte organizate de Transilvania International Film Festival (TIFF), La Rochelle Film Festival sau Animest.
În colaborare cu ansamblul de muzică contemporană SonoMania, Simona Strungaru activează ca dirijor și participă la unele dintre cele mai importante festivaluri precum Festivalul Internațional George Enescu, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN), Meridian sau Innersound.
În 2022, a compus opera de cameră “E vina Ta” pe un libret semnat Mara Căruţașu ce a fost prezentată în regia Elenei Morar alături de ansamblul SonoMania și de opt soliști vocali în cadrul proiectului “Opera in Your Pocket “ susţinut de Institutul Goethe din București.
În 2023, a compus Gates, lucrare pentru Big Band și Orgă ce a avut premiera Absolută pe scena Sălii Radio din București alături de Big Band-ul Radio România și de organistul Eduard Antal în cadrul Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN)
ADRIAN NOUR a absolvit Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Secția Actorie, la clasa Adrianei Popovici. Printre spectacolele în care a jucat se numără: „Burghezul Gentilom” de Molière, „Don Quijote” de Miguel Cervantes, „Justiția nu e întotdeauna oarbă” de M. Rădulescu, „Lecția” de Eugen Ionescu, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Royal fashion”, în regia lui Dan Puric, „Paris, mon amour”, în regia lui Răzvan Ioan Dincă, „Romeo și Julieta” de Gérard Presgurvic.
A avut numeroase participări la workshop-uri teatrale și festivaluri, printre care se numără: Festivalul „Capul… de regizor” de la Buzău, Festivalul de Muzică Ușoară „Mamaia 2004”, Festivalul Național de Teatru „Ion Luca Caragiale”, Festivalul Internațional de Teatru „Butrinti 2000” (Albania) și Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului „Viața e frumoasă”, în cadrul căruia a obținut Premiul pentru cel mai bun moment coregrafic din musicalul „Singing in the rain” (în cadrul Concursului Trofeul „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți).
Activitatea sa artistică include numeroase apariții TV, înregistrări radio și filme („Rien ne va plus”, „Și binele trebuie să aibă margini”, „Echilibrul”). A fost finalist al concursului „Vocea României” în 2013. Cel mai recent rol al său este Fantoma din spectacolul de musical „Fantoma de la Operă”, obținut în urma castingului desfășurat în 2014 la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”.
Adrian Nour are o colaborare de lungă durată cu Simona Strungaru, realizând concerte de succes cu Big Band-ul Radio și „Bucharest Jazz Orchestra”.
……………….
Marți, 8 iulie 2025, Platoul Curții Domnești, ora 21:00
Concert extraordinar
„TRAFFIC STRINGS”
Mircea Grigore LAZĂR (vioara I)
Alexandru George PREOTU (vioara a II-a)
Lucian MORARU (viola)
Eugen Bogdan POPA (violoncel)
Ionuț Florin CRISTEA (contrabas)
Anamaria BIACIU POPA (pian)
Vasile RĂDUCU (nai)
Marian MICU (percuție)
Program:
Antonio Vivaldi (arr. Lucian Moraru): „Anotimpurile” / „Vara”, partea a III-a
Gerónimo Giménez (arr. Lucian Moraru): Intermezzo din zarzuela „La Boda”, de Luis Alonso Baden Powell (arr. Lucian Moraru): „Consolação”
Gerardo Matos Rodríguez (arr. Lucian Moraru): „La cumparsita”
Wayne Shorter (arr. Lucian Moraru): „Footprints”
Lucian Moraru: „Borșa”
Lucian Moraru: „Faculty of Law”
Freddie Hubbard (arr. Lucian Moraru): „Little Sunflower”
George Enescu (arr. Lucian Moraru): üRapsodia Română”, Op. 11 No. 1
Lucian Moraru: Potpuriu – „Take Five” / „Cine iubește și lasă” / „Mission Impossible”
Lucian Moraru: Improvizație pe o temă de Erik Satie
Chick Corea (arr. Lucian Moraru): „Spain”
„TRAFFIC STRINGS”
Grupul instrumental „Traffic Strings” a fost iniţiat de muzicianul Lucian Moraru şi are în componenţă câţiva dintre cei mai valoroşi instrumentişti ai momentului din România.
Muzicienii grupului cântă cu emoţie şi virtuozitate, găsind expresia veritabilă fiecărui gen muzical pe care îl abordează. Folosind aranjamente muzicale inovatoare, dar fidele în seva compoziţiilor originale, „Traffic Strings” şi-a găsit un stil de interpretare unic şi în acelaşi timp profund autentic.
Grupul instrumental are câte ceva pentru fiecare, fie că e vorba de moştenirea muzicală a folclorului românesc, ori de muzica lui Bach şi Vivaldi, sau folosind un cocktail de ritmuri în concertele de jazz, tango şi chiar rock instrumental, „Traffic Strings” transferă publicului o stare de bine contagioasă.
Grupul şi-a căpătat o reputaţie internaţională prin susţinerea unor turnee de concerte în importante săli din Europa şi America de Nord. De-a lungul timpului, „TrafficStrings” a participat la festivaluri interne și internaționale prestigioase, printre ele numărându-se: Festivalul Internațional „GeorgeEnescu”, Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț”, „GaudeMater International Festival” Częstochowa (Polonia), „Craiova Muzicală”, „American Music Festival” – Sibiu, „Summer Music Festival” – București, „Jazz Festival” -Ploiești, „Ljubljana International Festival” (Slovenia).
Primul album al grupului a rezultat dintr-o colaborare prolifică avută cu renumitul naist Gheorghe Zamfir. Alte două albume au fost lansate în 2009 şi 2013 şi sunt „Tango Finesse” şi „Tango Aficionado”. Ele includ unele dintre cele mai seducătoare tangouri autentice, dar înregistrate într-o formă instrumentală inovatoare, prin folosirea naiului.
„Traffic Strings” propune pentru acest concert un „trafic muzical” de cea mai bună calitate. De la „Vara” din „Antotimpurile” lui Antonio Vivaldi, la armoniile jazz-ului american și pasionatul tango argentinian, programul serii va fi completat cu sunetele mistice ale muzicii lui Erik Satie, cunoscuta „Rapsodie Română”, de George Enescu, împreună cu alte piese dinamice, originale, semnate de Lucian Moraru, fondatorul grupului.
Aprecieri critice:
„Al patrulea album al grupului – «Traffic Strings Live in Concert» – creează dependență. Albumul conține piese muzicale renumite dar, datorită manierei noi și inedite de interpretare a muzicii clasice, acesta oferă auditorului senzația de prospețime și strălucirea spectaculoasă a focurilor de artificii. Spectacolul, unul de ţinută, a cuprins piese instrumentale celebre, de la Vivaldi cu a sa «Primăvară» dintre «Anotimpuri» până la muzica stilului baroc cântată în urmă cu secole în palatele regale, urmate de alte capodopere ale muzicii clasice. Un repertoriu pretenţios, dar şi generos, în care au strălucit, prin profesionalism şi dăruire, instrumentiştii ce compun formaţia «TrafficStrings». (Alexandru Cristian Miloș, B.C. Media)
„Anul 2024 aduce pentru «Traffic Strings» trei producții audio importante – «Perpetuum Jazz», «Romania Intemporel» și «Seasons Rendez-vous». Albumele anului 2024 se disting prin abordarea conceptuală aparte a aranjamentului muzical brodat atât pe genuri muzicale diferite, cât și pe timbrul instrumental distinct al ansamblului nostru.
Prezență constantă pe scenele din țară, în festivaluri de mare calibru, în locuri mai puțin convenționale, ansamblul «Traffic Strings» este întotdeauna la înălțime, numele lor fiind sinonim cu măiestria dusă la cel mai înalt nivel, cu sclipirea artistică directă şi pasionantă şi, ceea ce apreciez în mod deosebit, ține de repertoriul extrem de ofertant.
În toată existența sa, ansamblul a parcurs un arc stilistic amplu, de la clasici, la moderni, de la piese cu iz folcloric, la cele de jazz, toate în aranjamentele eficiente şi foarte inspirate semnate de Lucian Moraru.” (Monica Cengher, Radio România Muzical)
………….
Miercuri, 9 iulie 2025, Platoul Curții Domnești, ora 21:00
CONCERT „VIVALDI & PIAZZOLLA: ANOTIMPURI”
ORCHESTRA „CAMERATA REGALĂ”
dirijor: Constantin GRIGORE
solistă: Rebekka HARTMANN (Germania) – vioară
Program:
Vivaldi & Piazzolla – 8 „Anotimpuri”
„CAMERATA REGALĂ”
Prospețime, fantezie fără limite, culori diverse și o extremă versatilitate. Acestea sunt calitățile pe care muzicienii „Cameratei Regale” le-au dobândit în cei peste cincisprezece ani de existență. Numele grupului de muzicieni nu a fost dat întâmplător, orchestra dobândind în anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Însuflețiți de cel mai autentic entuziasm pentru muzică, instrumentiști de cel mai înalt nivel s-au reunit pentru a forma un ansamblu cameral de excelență.
„Camerata Regală” este o prezență nelipsită de pe scenele românești și internaționale, unde desfășoară proiecte inedite. A fost alături de Casa Regală a României la Ceremoniile prilejuite de Aniversarea Jubileului Alteței Sale, Regale Principele Radu al României, de Investirea cu Titlul de Alteță Regală a Principelui Nicolae al României, la momentul Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai, la Ceremonia Decorației Regale „Nihil Sine Deo”, precum și la Aniversările a 25 și 35 de ani de la revenirea în țară a Majestății Sale Margareta.
Începând cu 2011, Camerata Regală este invitată să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, consolidând astfel statutul acestui ansamblu de elită, catalogat de specialiști ca fiind „La creme de l’orchestre de chambre d’ Europe” (Liege 2021).
„Camerata Regală” a fost decorată de către Familia Regală a României cu Medalia „Regele Mihai I” pentru loialitate și a primit din partea Forumului Cultural Român – Premiul „Musica Viva”. La împlinirea a zece ani de existență, apreciatul ansamblu cameral a primit una dintre cele mai înalte distincții ale Familiei Regale a României, Medalia „Crucea Casei Regale a României”.
CONSTANTIN GRIGORE
În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galați sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. A participat la diverse cursuri de dirijat, precum Malaga Philharmonic Masterclass (Malaga 2017 – prof. Manuel Hernandez Silva), Weimar Meisterkurse (Weimar 2016 – prof. Nicolas Pasquet), „International Masterclass for Orchestral Conducting and Phenomenology of Music” (Craiova 2012 – prof. Konrad von Abel), „Wiener Meisterkurse” (Viena 2008 – prof. Salvador Mas Conde), „The Roads of Romanticism” (Varșovia 2006).
Constantin Grigore s-a perfecționat printr-un stagiu de asistență la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski și, ulterior (2012), la Bayrische Rundfunk și Munchner Philharmoniker, unde a participat la repetițiile și concertele susținute de Mariss Jansons, Bernard Haitink, Alain Gilbert, Paavo Jarvi, Lawrence Foster sau Vasily Petrenko, în paralel fiind prezent şi la cursurile de fenomenologie susţinute de Konrad von Abel.
A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, Filarmonica de Stat „Banatul” din Timișoara”, Filarmonica de Stat „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica de Stat din Piteşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului „Nae Leonard” din Galaţi, Orchestra Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța), cât şi de peste hotare (Portugalia – Orchestra Simfonică din Coimbra și ESMAE Orchestra din Porto, Spania – Orchestra Filarmonicii din Malaga, Polonia – Orchestra de Cameră „R-20” din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Filarmonica din Rzeszow, Filarmonica din Zabrze, Filarmonica din Lublin, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova sau Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău).
În 2009, s-a aflat la pupitrul „Bucharest Symphonic Pops”, în concertul extraordinar susținut de Al Bano și Montserrat Caballe în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. În 2013, este ales dirijorul „Evolution Orchestra” în turneul susținut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania și România, iar în anul 2014, susține un turneu de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Oltenia”.
Din 2009, este invitat să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”.
De asemenea, este unul dintre membrii fondatori și dirijorul orchestrei „Camerata Regală”, cu care a susținut numeroase concerte în România și în Albania, Republica Moldova, Austria, Germania și Belgia. La invitația Institutului Cultural Român, susține, în ianuarie 2016, un concert la pupitrul „Cameratei Regale”, în „Mozart Saal” din „Konzerthaus” Viena, în iunie 2018, la pupitrul aceleiași orchestre, un concert la Bruxelles, iar in 2019, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert în Sala Mare a Filarmonicii Regale din Liege.
În anul 2017, a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege, unde a susținut o serie de șapte concerte în Liege (Sala Filarmonicii), Bruxelles, Ath, Ottignes și Namur.
A colaborat cu soliști de renume ai scenei muzicale, precum Shlomo Mintz, Alexandra Conunova, Jonathan Tetelman, Gabriel Croitoru, Nicolae Licareț, Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Daniel Podlovschi, Aura Twarowska, Teodor Ilincăi, Irina Iordachescu, Sergi Gimenez Carreras, Katarzyna Dondalska, Celia Costea, Ruxandra Donose, Ioana Cristina Goicea, Josu de Solaun, Adela Liculescu, Raluca Ouatu, Zlatomir Fung, Laura Nicorescu, Wictor Kociuban, Alessandro Safina sau Corul Național de Cameră Madrigal „Marin Constantin”.
În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei „Camerata Regală” și al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
…………..



REBEKKA HARTMANN
A început să cânte la vioară la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea profesorului Suzuki Helge Thelen. Ulterior, a studiat la München cu prof. Andreas Reiner și la Los Angeles cu prof. Alice Schoenfeld.
Prezența sa în concerte internaționale i-au dat ocazia de a urca pe scenă alături de dirijori notorii, precum Christoph Eschenbach, Esa Pekka Salonen, Enoch zu Guttenberg sau Kent Nagano. A susținut numeroase spectacole ca solist în Europa, Asia și S.U.A., precum și în cadrul unor festivaluri importante: Festivalul de muzică „Schleswig Holstein” sau „Weilburger Schlosskonzerte”.
Repertoriul ei acoperă întregul spectru compozițional, de la baroc timpuriu până la muzica contemporană. A lansat numeroase înregistrări pe compact-disc, inclusiv lucrări solo de J. S. Bach, P. Hindemith și B. A. Zimmermann, cu eticheta „München Farao Classics”. În 2012, Pentru compact-discul „Birth of the Violin” a primit premiul „Echo Klassik” pentru „Cea mai bună înregistrare solo a anului”. În 2015, a lansat un albumul „Views from Ararat” cu lucrări ale compozitorilor armeni și turci, împreună cu duo-ul ei de pian, partener Margarita Oganesjan. În septembrie 2017, a produs un alt album cu soliștii de cameră din Salzburg, dirijat de Lavard Skou Larsen, la Solo Musica.
Rebekka Hartmann este câștigătoarea a numeroase concursuri naționale și internaționale, inclusiv Concursul de vioară „Henri Marteau”, Lichtenberg (2005), Concursul „Pacem in Terris”, Bayreuth (2004) și Bursa „Jascha Heifetz”, S.U.A. (2002).
Rebekka Hartmann cântă pe o vioară „Antonio Stradivari 1675”, care se numește acum „Hartmann Stradivari”.