Banii lui Măzărianu, la vedere! Colecţie de monede şi medalii, în expoziţie publică…

  • Postat în Mass Media
  • la 21-05-2025 12:08
  • 10 vizualizări
Banii lui Măzărianu, la vedere! Colecţie de monede şi medalii, în expoziţie publică…
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe vestea.net

O interesantă expoziţie de monede, medalii şi seturi de monetărie va fi accesibilă publicului, la Piatra Neamţ, timp de 3 luni. Cel puţin la fel de interesant este că expoziţia care va putea fi văzută la Muzeul de Istorie este formată din piese care aparţin unui proprietar privat, Anton Ioan Măzărianu, mai cunoscut publicului ca patron Comes şi „omul cu banii” de la CSM Ceahlăul.

Expoziţia va fi deschisă vineri, 23 mai, de la ora 16 şi va rămâne în muzeu până pe 24 august.

Această primă expoziţie Măzărianu (pentru că ar putea urma şi altele) este axată pe produse post-90.

„Este vorba de o colecție de numismatică, moneda de circulație și monedă jubiliară emisă de BNR, in perioada post decembrista. Cuprinde piese de circulație și emisiuni jubiliare și comemorative din Aur , argint și tombac. Aceasta ar fi prima ediție. Urmând alte 3 ediții, în următorii ani, ce vor cuprinde alte colecții, cum ar fi: moneda RSR, RPR, regalista, bancnota perioada modernă, Carol I până în prezent, bonuri valorice, cambii, cec-uri”, spune proprietarul bunurilor.

De unde provin aceste bunuri? „Piesele expuse în colecția prezentată în această expoziție, a fost strânse începând din anul 2001 și până în prezent. De la târguri, expoziții, licitații, siteuri de profil și achiziții directe de la alți colecționari și chiar de la BNR”, explică Măzărianu.

Deşi e vorba de piese relativ recente, care nu au cum să fie foarte scumpe, există alte detalii care reprezintă un vino-ncoa pentru cei interesaţi, cum ar fi ediţiile absolut limitate al unor exponate: „Această ediție fiind dedicată numismaticii post decembriste, nu putem vorbi neapărat de o raritate din punct de vedere a vechimii pieselor, dar sunt alte elemente care fac ca o parte din piesele din colecție să fie foarte rar întâlnite și de interes pentru colecționari.
Avem menezi cu tiraje foarte mici, cuprins între 100 și 200 bc. Ceea ce le fac extrem de rare. Sau seturi de monede emise în aur, argint și tombac emise în tiraje de la 150 la doar 35 de seturi.
De asemeni, colecția cuprinde peste 25 de monede din aur de o uncie pe bc, și alte peste 200 de 1/2 uncie, 1/4 uncie, 6,45 grame si 1,2 grame aur”.

De menționat, ca este cea mai completă colecție din perioada post decembristă, care se cunoaște în țara, și care a fost expusă vreodată publicului larg astfel că, în esenţă, se poate vorbi de un subiect de interes nu doar pentru numismaţi ci şi pentru cei preocupaţi de istoria recentă a României, inclusiv de partea financiar-bancară.

 

D.V.