“Banii: Stapaneste Jocul” de Tony Robbins – una dintre cele mai bune carti de educatie financiara. Afla de ce

  • Postat în Profesional
  • la 06-12-2017 14:25
  • 735 vizualizări

Recenzie scrisă de Monica Mititelu, fondatorul blogului abcdarfinancar.ro.

Fiind o carte aşa de bună, ne aflăm la cea de-a doua recenzie a cărţii pe blog, pe prima o poţi găsi AICI.

Am așteptat cu nerăbdare să citesc cartea Banii: Stăpânește jocul și deși are aproape 800 de pagini, toată cartea este scrisă într-un ritm alert care te face să îți dorești să citești mai departe fără să poți să lași cartea din mână.

Deși poate fi considerată o carte cu multe detalii tehnice și care este în principiu realizată pe baza realității economice din Statele Unite, cea mai mare parte a informațiilor poate fi adaptată și aplicată în orice context economic. Principiile pe care le reți din această lectură sunt importante!

Din această carte poți învăța ceva din fiecare pagină, dar ideile care mi-au plăcut mie cel mai mult și care mi-au atras atenția în mod deosebit sunt următoarele:

  • Nu intra în “Jocul Banilor” sau în lumea investițiilor dacă nu știi regulile jocului. Învață mai întâi noțiunile de bază și principiile fundamentale ale piețelor financiare, după care poți să începi să investești. Nu investi niciodată în instrumente financiare complexe, care nu înțelegi cum funcționează. Asta te poate ruina pentru că nu vei știi cum să reacționezi în condiții economice ieșite din tipare.
  • Înainte de a începe să investești stabilește-ți obiectivele investiționale și crează-ți strategia care te va duce la atingerea lor. Să ai o strategie bine realizată și să o respecți cu strictețe îți poate garanta succesul în investiții.
  • Un alt mesaj foarte important pe care ni-l transmite cartea pe parcursul ei și pe care fiecare investitor ar trebui să îl ia în considerare atunci când investește este să investești simplu, fără a încerca să obții rezultate mai bune decât piața, pentru că nu vei reuși. Dacă ești mulțumit de rezultatele pe care le au indicii investește într-un indice, asta te va scăpa de responsabilitatea de a alege singur cele mai profitabile investiții.
  • Fii atent la comisioane atunci când investești. Interesează-te înainte de fiecare investiție care sunt costurile, taxele și comisioanele pe care trebuie să le plătești pentru investiția respectivă și calculează ce impact pot avea acestea pe termen lung asupra investiției tale. Orice comision în plus care nu este justificat de o creștere a randamentului îți va eroda investițiile, acestea putând face diferențe majore asupra rezultatului final.
  • Puterea capitalizarii. Nu trebuie să investești de la început sume mari, dar trebuie să economisești regulat și să lași câștigurile să se capitalizeze. Fiecare profit reinvestit îți va aduce plus valoare investițiilor tale și vei vedea cum acestea cresc exponențial în timp.
  • Economisește regulat. Încearcă să economisești cel puțin 3% din venituri începând cu vârsta de 30 de ani și să câștigi din investițiile tale cu 3% mai mult decât rata inflației și ai sanse ca investițiile tale să devină de succes. Tony Robbins ne încurajează să economisim mai mult în viitor. Să economisim cu 1% mai mult în fiecare an și deși efortul nominal nu va fi foarte mare, rezultatele vor fi considerabile.
  • O schemă simplă cu potențial mare pe care o regăsim în carte este să căștigăm mai mult ca să economisim mai mult și în cele din urmă să investim mai mult.
  • Importanța diversificării. Diversificarea este foarte importantă în investiții. Mai mult decât diversificarea în instrumente financiare diferite, este important să diversificam pe mai multe niveluri, atât la nivelul activelor, cât și la nivelul piețelor și în timp. Diversificarea în timp se referă la achiziția de active în portofoliu prin metoda prețului mediu ponderat.
  • Alocarea resurselor nu înseamnă împărțirea sumelor disponibile în mod egal între diferite clase de instrumente, ci alocarea sumelor în funcție de risc, astfel încât să avem un portofoliu echilibrat din punct de vedere al riscului și adaptat profilului nostru de risc.

Un capitol foarte interesant care mi-a plăcut mult este acela în care ne sunt prezentate principiile de realizare a “Portofoliului pentru orice anotimp”.

La finalul acestui capitol ne este prezentată structura portofoliului propus de Ray Dalio care să ne ofere randamente sigure indiferent de fluctuațiile economice.

Nu am să vă redau aici alocările acestui portofoliu pentru că este prea interesant să citiți tot demersul prin care s-a ajuns la el. Așa că va încurajez să citiți cartea și să ajungeți să o descoperiți pas cu pas, pagină cu pagină. E o carte care merită aprofundată!

În partea a doua a cărții ne sunt prezentate principiile investitorilor de succes:

  • Să nu pierdem bani din investițiile pe care le facem;
  • Să riscăm în concordanță cu toleranța noastră față de risc;
  • Să anticipăm și să ne diversificăm investițiile;
  • Să continuăm să învățăm și să investim fără să ne oprim niciodată.

Capitolul despre care ni s-a vorbit în toată cartea este cel în care sunt intervievate cele mai importante 12 personalități ale lumii financiare, care ne dezvăluie secretele succesului lor în lumea investițiilor.

După părerea mea este cea mai educativă parte a cărții pe care am așteptat-o cu sufletul la gură și pe care aș recit-o oricând pentru că te inspiră felul cum gândesc și cum și-au construit averea aceste personalități.

O întrebarea foarte interesantă este adresată fiecărui intervievat: Ce principii pentru construirea unui portofoliu le-ar lăsa copiilor lor dacă nu ar putea să le lase bani? Întrebarea este extrapolată până la ce le-ar lăsa copiilor lor dacă nu are putea să le transmită averea?

Din nou, nu am să vă dezvălui cele mai interesante răspunsuri, vă spun doar că merită parcurs fiecare interviu în parte, pentru că rar sunt adunate în aceeași carte recomandările celor mai cunoscute personalități ale lumii financiare și sfaturile lor pentru prosperitate.

Marc Faber, miliardarul căruia i se spune dr. Doom, ne dezvăluie alocarea activelor sale: 25% în numerar și obligațiuni, 25% în acțiuni, 25% în imobiliare, 25% în aur și 25% în petrol, astfel indiferent de evoluția piețelor financiare, portofoliul lui îi aduce cele mai bune rezultate.

Ți se pare că ceva este în neregulă cu alocarea activelor lui, că însumează 125%?

Așa este, dar în lumea investițiilor totul este posibil dacă ai curajul să descoperi secretele diversificării și ale alocării activelor în portofoliu.

În final îți recomand cu căldură să achiziționezi și să citești această carte, merită fiecare bănuț. Este de departe o investițiie cu randament garantat în educația ta financiară.

Cartea o poţi găsi uşor pe:

ActsiPoliton.ro – editura care a lansat cartea

Dacă ai citit și tu această carte, împărtășește-ne părerea ta și spune-ne ce ai învățat și ce ți-a plăcut cel mai mult din ea!

Îți doresc lectură plăcută!

Recenzie de peste 1000 de cuvinte scrisă de Monica Mititelu (ABCdar Financiar)