BAZELE GASTRONOMIEI

Gastronomia este ştiinţa care se ocupă cu aprecierea calităţii preparatelor culinare, respectiv aproduselor alimentare.Omul ia o atitudine de respingere sau acceptare a alimentului în funcţie de însuşirile luisenzoriale (aspect, miros, gust, consistenţă). Acest prim contact conduce, prin intermediul receptorilor, laapariţia senzaţiilor plăcute sau neplăcute.Pilgrim ilustrează modelul componentelor care influenţează acceptarea alimentelor şi care includefiziologia, senzaţiile şi atitudinile. Interdependenţa relaţiilor dintre aceste componente constituie una dinproblemele esenţiale în examinarea senzorială a alimentelor (fig. 1).ACCEPTAREA ALIMENTULUIPERCEPŢIEFIZIOLOGIE SENZAŢIE ATITUDINE(interior) (exterior)FOAME ALIMENT ORGANISM MEDIU(stimul) (receptor)APETIT EDUCAŢIEALIMENTE (stabil, durabil) (aclimatizat, creat) ALIMENTEFig. 1. Modelul componentelor care influenţează acceptarea alimentelorGastronomia moleculară este o ştiinţă mai nou apărută care ...