Toamna este sezonul recoltelor și este momentul ideal să culegi nuci si să le consumi.
NUCILE sunt un aliment complex. Ele sunt hrănitoare si energizante. Consumand nuci proaspete, nu beneficiaţi din plin de toţi nutrienţii pe care îi oferă. Ele conţin si cantităţi de acid fitic care cauzează iritarea tractului gastro-intestinal, lipindu-se de minelale şi cauzând deficienţe nutriționale.
Înmuierea miezului de nucă în apă călduţă cu sare oferă o creştere semnificativă a substanţelor nutritive.
Cel mai important aspect pozitiv al hidratării este neutralizarea fitaţilor şi a inhibitorilor enzimatici.
Se dizolvă 1-2 linguriţe rase de sare pentru o cană de nuci sau seminţe şi se adaugă nucile şi seminţele. Se foloseşte apă destulă cât să le acopere cu 2-3 centimetri şi se păstrează într-un loc călduţ timp de 4 ore. La final se scurge apa şi se clăteşte bine. Se pot folosi ca atare sau se pot usca şi păstra pentru un timp îndelungat folosind un deshidrator sau în aşezându-le într-un singur strat în cuptor la cel mult 50 de grade timp de aproximativ 24 de ore.
Nucile se pot păstra în vasul in care le punem la înmuiat (este important sa nu folosesti un vas de plastic pentru ca substantele din acesta pot interfera cu apa si apoi cu alimentele) şi la frigider. Apa ar trebui însă schimbată constant ca să nu existe riscul formarii mucegaiului.
Beneficii ale consumului de nuci
Se ştie că nuca este un furnizor important de minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod. Conţine vitaminele C, B1, B2, B5 şi nu in ultimul rand caroten.
Consumă cateva nuci hidratate în fiecare zi pentru a-ti regla tensiunea arteriala şi a scădea nivelul de colesterol rău din sange. Asadar, consumul de nuci are multiple beneficii pentru inimă, ajutand la cresterea nivelului de colesterol bun.
Nucile sunt benefice şi pentru creier. Acizii grasi pe care îi conţin sunt esentiali pentru un creier sănătos. Totodată, acizii grasi Omega 3 ajută şi la buna funcţionare a sistemului nervos, dar şi la îmbunăţirea memoriei.
Consumul de nuci poate preveni aparitia cancerului la san. Consumul frecvent de nuci este asociat cu un risc mai mic de apariţie a cancerului la san.
Nucile nu doar că te ajută să faci faţă stresului, dar şi să ai un somn mai bun. Ele se numară printre puţinele alimente care conţin melatonina, un hormon antioxidant cu un rol important în inducerea somnului.
Vezi reteta de nuci cu miere si de ce ar trebui să consumi acest medicament natural în fiecare zi!
Reteta miere cu nuci: Se umple un borcan cu jumătate miez de nucă si jumătate miere. Pentru a-i potenţa propritaţile se pot stoarce si 2-3 lămai sau se poate adăuga scortisoară. Amestecul de nucă şi miere se lasă la macerat timp de 2-3 zile intr-un borcan închis ermetic undeva la întuneric. Se ia în fiecare dimineaţă o lingură din aceste amestec pe stomacul gol şi se lasă să acţioneze o jumătate de oră. In această perioadă de timp nu se consumă nimic.
Amestecul de miere cu miez de nucă tratează anemiile, durerile de cap, induce o stare generală de bine, combate hipertensiunea şi funcţionează ca un pansament în cazul ulcerului sau afecţiunilor gastrice.
Citeste si: Cand te ingrijorezi de durerile de cap?
Articolul Beneficii ale consumului de nuci. Vezi reteta de nuci cu miere! apare prima dată în Biosinergie.ro.