Deși atunci când te gândeșți la o persoană bogată și la una prosperă, diferențele par că nu sunt atât de semnificative, ele există totuși, iar azi îți voi arăta care este diferența între conceptul de persoană bogată (rich) vs. o persoană prosperă (wealthy).
Cuvintele prosper și bogat sunt folosite des pentru a descrie același lucru, dar dacă este să ne gândim cu atenție, lucrurile nu sunt atât de asemănătoare pe cât par. Este greu de observat această diferența, dar ea există.
Ce înseamnă o persoană bogată?
A fi o persoană bogata înseamnă a avea suficienți bani sau venituri, acest lucru reducându-se așadar efectiv la câți bani ai în contul tău. Cu toate acestea însă, a fi bogat nu înseamnă a fi și prosper.
A fi bogat înseamnă că și îți cheltui foarte mulți bani și probabil ai și multe datorii. Nu contează câți bani ai dacă ești în situația în care cheltuielile tale sunt mai mari decât veniturile pe care le obții. A avea datorii, nu este ceva la care să aspiri.
Un om bogat poate conduce o mașină de lux și poate chiar să locuiască într-o casă uimitoare situată în cea mai bună zonă a orașului. Dacă însă câștigi 100.000 de euro pe an și ajungi să cheltui 125.000 de euro, atunci doar pari bogat și e posibil chiar să mergi pe drumul catre ruină financiară.
Există numeroase exemple de persoane foarte cunoscute cu o carieră strălucită, dar care s-au ruinat datorită stilului lor de viață bogat.
MC Hammer este unul dintre aceste exemple, el având la un moment dat 30 de milioane în bancă și o casă de 1 milion de dolari, care era îngrijită de 200 de angajați. Acesta a ajuns însă să fie ruinat din punct de vedere financiar de toate aceste cheltuieli, precum și de o serie de procese cu care a avut de-a face. El și-a declarat falimentul în 1996, ajungând la datorii de 13 milioane de dolari.
Ce înseamnă să fii prosper?
Atunci când vorbim despre prosperitate, lucrurile se schimbă puțin. În acest caz, nu vorbim doar de a avea suficienți bani pentru satisfacerea nevoilor, ci de a avea toate pârghiile puse în funcțiune pentru ca banii să lucreze pentru tine.
O persoană prosperă se bazează pe active, făcând ca banii să funcționeze pentru aceasta și având în același timp și o valoare netă semnificativă.
Oamenii prosperi nu doresc să dețină cele mai noi gadgeturi și să organizeze cele mai fastuase petreceri. Ei au în schimb o serie de active cum ar fi proprietățile imobiliare, dar și alte investiții.
De exemplu, dacă ai cheltuieli lunare de 5000 de euro pe lună, dar ai în economii puși deoparte 30000 de euro, atunci ai o avere estimată la șase luni. Dacă investești acei 30000 de euro și ajungi să faci din acești bani 5000 de dolati pe luna, atunci ești un om prosper.
Cei mai prosperi oameni din Statele Unite sunt și cei care dețin afaceri. Jeff Bezos, fondatorul Amazon are o avere de peste 145 de miliarde de dolari, iar Warren Buffet are o avere de peste 80 de miliarde de dolari.
Deși are o avere impresionantă, Warren Buffet locuiește încă în casa sa din Nebraska, pe care a achiziționat-o în 1958. Și-a mai cumpărat o casă de vacanță pe o plajă în California pentru 150.000 de dolari în 1971, dar a ajuns să vândă această casă pentru 7.5 milioane de dolari.
Principalele diferențe între o persoană prosperă și una bogată
Prima diferența o face modul cum își cheltuie aceste persoane banii. Oamneii bogați au tendința de a-și achiziționa mașini de lux, dar și ultimele gadgeturi sau haine la modă.
Pe de altă parte, oamenii prosperi au cu totul o altă mentalitate, pentru aceștia fiind mai important să economisească și să investească majoritatea banilor pe care îi realizează. Oamenii prosperi nu își cheltuie imediat ce își primesc toți banii, iar investițiile și le fac cu o foarte mare atenție.
De asemenea, oamenii prosperi, investesc în active care le aduc mai mulți bani. Oamenii prosperi știu că pentru a-și păstra averea trebuie să-și transforme banii în active.
Diferențe:
- Avere financiară vs. Stare financiară: O persoană bogată este, în primul rând, caracterizată de o avere financiară semnificativă. Acesta poate fi rezultatul unei moșteniri mari, a succesului în afaceri sau a investițiilor de succes. În schimb, o persoană prosperă se concentrează pe starea lor financiară generală, care poate include echilibrul între active și datorii, bugetare eficientă și gestionarea responsabilă a banilor.
- Fericire vs. Avere: Persoanele bogate pot avea o mulțime de bani, dar acest lucru nu garantează fericirea. O persoană prosperă poate experimenta prosperitate financiară, dar pune mai mult accent pe bunăstarea lor generală, care include sănătatea, relațiile, satisfacția în carieră și starea de bine.
- Materialism vs. Calitatea Vieții: Persoanele bogate pot fi percepute ca fiind mai materialiste, concentrându-se pe acumularea de bogății și posesii. O persoană prosperă se concentrează mai degrabă pe calitatea vieții, cu un accent pe bunăstarea lor generală și pe contribuția la comunitate.
- Sursa de Bogăție: Persoanele bogate se bazează adesea pe o sursă principală de bogăție, cum ar fi o afacere sau o carieră înaltă. O persoană prosperă poate avea mai multe surse de venit și poate diversifica sursele de bogăție.
Asemănări:
- Responsabilitate financiară: Atât persoanele bogate, cât și cele prospere, își gestionează finanțele responsabil și fac alegeri bine informate pentru a-și asigura bunăstarea financiară.
- Planificare a viitorului: Atât persoanele bogate, cât și cele prospere, au tendința de a planifica și de a lua măsuri pentru a-și asigura viitorul financiar. Acestea pot implica economisirea, investițiile și gestionarea atentă a riscurilor.
- Valorile personale: Atât persoanele bogate, cât și cele prospere, se pot ghida de valori personale și principii în ceea ce privește banii și bunăstarea. Aceste valori pot include generozitatea, învățarea continuă și responsabilitatea socială.
- Creștere personală: Atât persoanele bogate, cât și cele prospere, pot căuta să se dezvolte și să își îmbunătățească abilitățile și cunoștințele pentru a atinge obiective financiare și personale.
Cum devii prosper?
Dacă vrei să devii prosper, trebuie să ții cont de câteva lucruri. Nu trebuie să te concetrezi pe salariul tău atunci când începi și nu te aștepta să te îmbogățești rapid.
Economisește 10-15% din tot ceea ce faci
O parte din salariu trebuie economisită în fiecare lună, indiferent cât de mult sau de puțin câștigi. Acest lucru trebuie să fie o prioritate și trebuie să te ții de această prioritate lună de lună.
Îți poți face aceste setări, chiar din aplicația bancară și anume că o parte din salariu să fie depus direct în economiile tale. Această modalitate este una foarte ușoară de a economisi, fără a mai te gândi la ea.
Plătește-ți datoriile
Dacă vrei să fii prosper, nu trebuie să ai datorii. Acestea trebuie plătite cu prioritate. Verifică unde ai datorii și plătește toate aceste datorii. Prioritatea ta numărul unu este să scapi de toate aceste datorii.
Depinde puțin și ce fel de datorii sunt. Dacă sunt datorii care produc și mai mulți bani, atunci sunt datorii profitabile.
Este bine să ne îndatorăm dacă cumpărăm active care să ne producă bani pe termen lung.
Investește din timp
Una dintre cele mai apreciate modalități de a-ți crește averea este să investești din timp. Există o mulțime de oportunități de a investi și trebuie să te gândeșți care sunt cele mai potrivite investiții pentru tine.
Indiferent ce te decizi să faci, fă cumva ca banii să lucreze pentru tine. Aceștia nu trebuie lăsăți niciodată într-un cont în bancă pentru că vor ajunge să-și piardă valoarea în timp. Banii trebuie să fie transformați în motoare care îți vor alimenta toate obiectivele.
Nu îți risipi banii cu cheltuieli inutile
Unul dintre principiile pe care persoanele prospere îl aplică este să nu își risipească banii. Ideal ar fi să trăiești sub posibilitățile tale și să reușești în acest fel să aduni mai multe economii.
Renunță la dorința de a achiziționa cel mai nou model de telefon sau cel mai scump articol vestimentar. Fii foarte inteligent în ceea ce privește cheltuirea banilor și cumpără doar lucrurile de care ai nevoie.
Stabilește-ți obiective financiare pe termen lung
Creșterea bogăției nu se întâmplă peste noapte, de aceea trebuie să te pregătești de un angajament pe termen lung.
E posibil să dureze ani întregi până când vei acumula averea pe care ți-o dorești, de aceea atunci când lucrurile devin grele, gândește-te la obiectivele tale pe termen lung.
Te poți gândi și la motivul pentru care îți dorești să fii prosper.
Concluzie
Totul ține de mentalitate. O persoană prosperă, are o mentalitate orientată către acest lucru. Economisește cât poți, scapă de datorii și investește cât mai devreme și cât mai des, astfel încât să atingi prosperitatea dorită.
Gândește-te și la obiectivele tale pe termen lung. Ce înseamnă a fi prosper pentru tine? Scrie aceste lucruri undeva, iar acestea vor fi combustibilul necesar pentru a-ți împlini orice vis.