Care sunt beneficiile unui cuptor cu aburi si de ce ai nevoie de un holdomat

  • Postat în Personal
  • la 15-02-2017 13:49
  • 458 vizualizări
Care sunt beneficiile unui cuptor cu aburi si de ce ai nevoie de un holdomat
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe deliricant

Cuptoarele cu aburi au devenit un trend in bucatariile care se respecta, preluand practic o tehnica de a gati cunoscuta de secole. Prima consemnare despre prepararea mancarii pe baza de aburi dateaza din China Antica, cand cosurile din trestie cu alimente erau asezate deasupra unui wok cu apa fierbinte. Mai tarziu, francezii au inventat aparatele de gatit sub presiune, care au devenit in anii 50 un mod avantajos de preparare a carnii si legumelor.

In vremurile noastre, restaurantele care se respecta folosesc cuptoare cu aburi pentru a prepara rapid si intr-un mod mai sanatos alimentele, care isi pastreaza astfel proprietatile nutritive.

Cele mai multe cuptoare cu aburi sunt prevazute cu un rezervor care se alimenteaza cu apa. Modelele profesionale sunt insa conectate direct la sursa de apa. Cuptorul are o valva care elimina presiunea aburului. Sunt ideale pentru preparate delicate precum scoicile sau croissante, dar si pentru legume, peste, carne, carora le confera fragezime. Adaosul de grasime nu mai este necesar, mancarea obtinuta fiind mai sanatoasa pastrandu-se in acelasi timp aroma, culoarea si vitaminele ingredientelor. Chiar si banalele legume fierte devin acum pline de savoare pentru ca vitaminele nu se vor elimina o data cu apa in care au fost fierte. Rezultate spectaculoase se mai obtin si la gatirea pestelui sau a orezului.

Un alt beneficiu al cuptoarelor cu aburi este ca puteti gati pe mai multe niveluri, pregatind in acelasi timp mai multe tipuri de mancare fara a amesteca aromele.

Cele mai performante sunt insa cuptoarele cu aburi combi, model ce combina aburul cu convectia. Acestea sunt intr-adevar varful tehnologiei, integrand toate functiile cuptoarelor clasice si cuptoarelor cu aburi, dar ofera si un mod mixt aburi si convectie ce va va permite sa obtineti rezultate desavarsite (moduri de gatire precum: sous vide; confiat; sterilizare; coacere in temperatura joasa; coacere peste noapte, delta T, etc).

Holdomatul pastreaza preparatele in conditii optime

Pe langa aparatura profesionala de gatit, esential este deseori modul in care pastrezi preparatele la temperaturi optime pentru a le putea servi. De aceea bucatariile de top sunt echipate cu holdomate care pot pastra mancarea calda pe farfurie pentru un timp lung. Un holdomat profesional este prevazut si cu functii de gatit specifice echipamentelor „cook & hold”.

Cu ajutorul unui holdomat preparate aflate pe farfurie nu isi vor pierde greutatea si proprietatile initiale, fiind pastrate ore intregi in conditii optime. Este suficient sa introduci friptura gatita in holdomat si aceasta va ramane suculenta si calda, in timp ce tu vei putea folosi in continuare grillul pentru alte preparate.

Gratie functiilor sale, un holdomat este ideal pentru petreceri si catering.