Ce ERP să aleg?

  • Postat în Profesional
  • la 21-04-2018 16:54
  • 278 vizualizări

Dacă sunteți în căutare de ERP clar știți și ce înseamnă în linii mari. ERP e prescurtarea de la Enterprise Resource Planning și simplu, pe românește e un sistem care integrează o multitudine de alte sisteme necesare planificării afacerii și derulării ei.

Soluții ERP sunt tot mai multe pe piață. Modul în care își denumesc modulele sau componentele e diferit și confuzia în alegerea unui ERP corect e mare. De asemeni, sunt pe piață și soluții ERP nepregătite sau neadaptate pieței Românești și asta e iar frustrant că nu vă spune nimeni la negocieri asta.

În genere un sistem ERP e „placa de bază” pentru mai multe componente care pot fi necesare afacerii cum ar fi: modul personal, modul vânzări, modul CRM, modul magazin online, modul contabilitate, modul de BI, etc. Câte module poate integra e greu de spus acum întrucât acestea sunt „văzute” diferit de producătorii lor.

Important este să țineți cont că un sistem ERP este costisitor și dacă analiza anterioară nu e serioasă și corectă ERP-ul poate deveni o cheltuială nicidecum o investiție.

Ce ar trebui să facă sistemul ERP în general? Păi ar trebui să centralizeze afacerea și să optimizeze totul într-o firmă. Nu mai ai soft de comenzi, soft de producție, soft pentru online, soft de personal etc, ci ai un sistem care înglobează totul putând oferi rapid informații din orice domeniu al firmei și eficientizînd fluxul operațional, reducând și cheltuielile de personal pentru că poate automatiza multe din operațiuni.

Cum să aleg un sistem ERP?

Păi cred că este nevoie ca cel ce face alegerea să cunoască bine afacerea cu toate punctele slabe și cele tari. Trebuie să cunoască logica afacerii și modul de desfășurate al diferitelor operațiuni. Pentru asta e necesară consultare internă și planificare. O analiză SWOT e obligatorie înainte de a căuta un sistem ERP pentru că pe baza consultărilor și analizei se pot identifica criteriile care stau la baza selecției ulterioare. Nu iau modul de producție dacă nu am producție la fel nu iau modul de transport dacă nu am așa ceva. Cu aceste nevoi identificate trecem la căutări.

Care sunt cele mai importante elemente ce trebuiesc avute în vedere la alegerea unui sistem ERP?

Utilitatea sistemului ERP. Cu cât identificăm mai bine nevoile cu atât se va mula mai bine pe profilul afacerii și angajații vor relaționa mai bine cu el. Trebuie găsit acel sistem care se suprapune cel mai bine cu modul de funcționare al afacerii din mai multe motive. Dacă un ERP nu ușurează munca, dacă nu e „asimilat” de angajați poate deveni foarte neproductiv.

Prețul sistemului ERP e mare în genere și fiind multe oferte e necesar să se analizeze ce conține acel preț. Unii au plată sub formă de abonament și e mai avantajos de pornit, alții pentru a nu eșua vor toată plata în avans oferind reduceri substanțiale, alții au plate pe rate iar alți furnizori de sisteme ERP oferă și soluții de finanțare.

Cerințele tehnice pentru un sistem ERP nu sunt de sărit la analiză. Deși se poate lega de punctul anterior am evidențiat separat asta. De cele mai multe ori e nevoie de minim un server (excepție fac soluțiile găzduite de furnizor). În funcție de dimensiunea afacerii acel server e recomandat să aibă anumite caracteristici tehnice. Dacă vorbim de un server cu sistem de operare windows server deja discutam de 4-5000 lei numai sistemul de operare plus UserCAL sau DevCAL în funcție de necesități iar un server cu un raid de SSD Enterprise nu e chiar ieftin. La asta adăugăm cerințe hardware pentru stațiile de lucru, da și aici am văzut firme care au impus un minim deloc de neglijat în condițiile în care firmele au infrastructură veche (pentru contabilitate de regulă nu se iau calculatoare puternice) au solicitat minim procesor i5 cu 8 GB memorie și Windows versiunea pro.

Implementarea sistemului ERP. E un proces în sine și de obicei e o cheltuială suplimentară întrucât nu e parte din soft și poate fi o chestiune de o săptămâna sau un an. Cine preia datele, cine face instructajul. Cât costă personalizarea șabloanelor, cine face configurările pentru contabilitate, producție, analiza manageriala?

Suportul pentru sistemul ERP. Iar e cheltuială adițională sub formă de abonament. Abonamentul poate include de la actualizare legislativă permanentă la actualizare de curs valutar, nomenclatoare de produse și standarde etc. Tot aici aș încadra personalizările ulterioare, pentru că veți descoperi multe chestii de ajustat sau adăugat pe parcurs e necesar să vă interesați cât costă aceste dezvoltări pentru că doar acel furnizor le poate face nefiind platforme open source.

Experiența furnizorului ERP în tipul dvs de afacere. Deși cei mai mulți insistă că se adaptează, că pot face din sistemul lor unul perfect mulat pe afacerea dvs am constatat că nu e chiar așa, sau dacă e așa costă mult. Punctul cel mai ok de pornire, chiar dacă poate nu e cel mai confortabil, este „spionarea” concurenței Implementarea unui sistem ERP e greoaie și rar am văzut afaceri cărora „le-a ieșit din prima”. Am discutat de ceva vreme cu cineva care avusese nu mai puțin de 10 implementări în câțiva ani. Asta a însemnat mare consum financiar și pierdere de oameni buni. De aia cel mai bun punct de pornire este concurența.

După cum se vede în scurtul meu material, implementarea de sisteme ERP nu e o alegere a unui program de facturare unde pentru câteva sute de lei pierduți te lași păgubaș și treci la altul, nici măcar ca un soft de contabilitate unde poți migra cu efort la încheierea exercițiului financiar. Implementarea unui sistem ERP poate să fie ori un eșec serios ori un succes care va propulsa afacerea la următorul nivel asigurând o infrastructură pentru dezvoltarea ulterioară.

Succes și inspirație în alegeri.

Sursa: Visteria

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente