Sursa foto:
https://www.pexels.com/photo/green-and-black-computer-ram-stick-6636474/
Majoritatea persoanelor sunt conectate cotidian la universul virtual, fie pentru job, pentru scoala sau pentru activitatile personale. Un laptop high-end utilizeaza componente tehnice din ultimele generatii, asa ca iti va fi usor cu un astfel de device sa accesezi programe de specialitate, precum AutoCAD, Rhino 3D, Adobe Photoshop, Premiere, CuBase sau chiar jocurile noi aparute: Elden Ring, Tunic, Forza Horizon, Deathloop, Ghostrunner etc. Un notebook de nadejde are totodata nevoie si de spatiu de stocare si memorie RAM generoase!
Ce este memoria RAM si de ce este una dintre componentele esentiale ale unui notebook? Lucrezi cu programe care necesita resurse puternice, insa laptopul nu face fata provocarii sau vrei sa-i imbunatatesti performanta acestuia? Afla din ghidul nostru tot ceea ce trebuie sa stii despre memoriile RAM!
Ce este memoria RAM?
Fiecare dispozitiv digital, laptop, unitate PC, tableta, smartphone sau chiar un smart TV are o memorie RAM incorporata. Cu siguranta te intrebi, insa, ce inseamna acest lucru si de ce este atat de important sa verifici memoria RAM alaturi de celelalte specificatii tehnice inainte de a cumpara un device.
RAM este un acronim din limba engleza si inseamna Random Access Memory, adica, tradus in romana, memorie cu acces aleator. Aceasta componenta reprezinta locul in care ajung toate informatiile si datele, apoi sunt citite si prelucrate de catre microprocesorul laptopului sau al unui alt dispozitiv.
Aceasta componenta este considerata „masa de lucru” a unui notebook deoarece nu vei putea realiza nicio activitate fara ea. De exemplu, filmele, pozele, melodiile, documentele sunt deschise initial prin memoria RAM si de abia apoi acestea ajung la hard disk, fie el HDD, SSD sau SSHD. Informatiile, indiferent de natura acestora, trec mai intai prin memoria RAM deoarece are o viteza mare de procesare.
Care este diferenta dintre memoriile RAM si hard disk? Ei bine, datele si toate celelalte documente sunt stocate definitiv pe un hard disk indiferent daca laptopul ramane deschis sau este inchis. Pe de alta parte, informatiile citite de memoria RAM sunt sterse definitiv atunci cand dispozitivul este oprit.
Importanta memoriei RAM
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/s71GAZsTs-g
Memoria RAM joaca un rol important in buna functionare a laptopului. Este necesar ca aceasta componenta sa se afle in stare buna, sa nu fie corupta, sparta sau zgariata, iar introducerea modulului de memori in slotul special sa fie realizata corect. Cu ajutorul RAM-ului, orice informatie poate fi citita, scrisa si prelucrata rapid.
Asadar, importanta acestei componente se datoreaza vitezei oferite sistemului de laptop, PC, tableta, smartphone etc, dar si experientei de utilizare. Vei putea rula aplicatiile complexe, programe high-end care necesita resurse puternice si jocurile noi aparute in domeniu.
Tipuri de memorie RAM
Primul model de memorie RAM a aparut in anul 1946 si a fost inventat de Frederic Calland Williams. Prototipul era departe de designul actual, avand forma unui tub catodic. De atunci si pana in prezent, memoria RAM a fost modificata, modernizata si updatata la noile tehnologii si cerinte. Asadar, iata cum sunt impartite noile memorii RAM.
Memoria dinamica - DRAM
DRAM, acronim pentru Dynamic RAM, este o memorie specifica laptopurilor, unitatilor PC, tabletelor si altor dispozitive, oferind o buna functionare si viteza mare de transfer. Este important ca aceasta sa functioneze corespunzator si sa fie compatibila cu restul componentelor. In cazul in care laptopul nu functioneaza corect, atunci apeleaza la un service de specialitate pentru a rezolva problemele intampinate.
Primele modele aveau denumirile: Extended Data Out DRAM (EDO DRAM), Fast Page Mode DRAM (FPM DRAM), Burst EDO DRAM (BEDO RAM), Rambus DRAM (RDRAM), Synchronous DRAM (SDRAM), SDR SDRAM, XDR DRAM pana la cel pe care-l folosesc astazi toate dispozitivele: Double Data Rate DRAM. Cel din urma se imparte in mai multe categorii:
-
DDR1 - are capacitatea de maxim 1 GB pe placuta si o viteza de transfer cuprinsa intre 200 si 400 MHz;
-
DDR2 - are capacitatea maxima de 4 GB si viteza de transfer intre 400 si 1066 MHz;
-
DDR3 - are capacitatea maxima de 16 GB si viteza de transfer intre 1066 si 2133 MHz;
-
DDR4 - are capacitatea maxima de 128 GB si viteza de transfer cuprinsa intre 2133 si 3333 MHz.
-
DDR5 - are capacitatea maxima de 512 GB si o viteza de transfer de pana la 7200 MHz.
Memoria statica - SRAM
Memoria statica, SRAM (Static Random Access Memory), este alcatuita din MOS si din cea bipolara. Aceasta ofera o durata de viata indelungata si nu necesita un ciclu periodic de improspatare.
Caracteristicile memoriei RAM
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/nuc3NFB_6po
Ca orice alta componenta pentru dispozitivele digitale si nu numai, memoriile RAM ofera anumite caracteristici de luat in considerare atunci cand vrei sa investesti intr-un produs nou. Unele dintre ele sunt potrivite pentru dispozitivele low- si mid-end, pe cand altele ofera performanta crescuta, fiind excelente pentru utilizat la laptopurile high-end. In acest chip, iata care sunt specificatiile memoriei RAM!
-
Capacitatea
Vei gasi memorii RAM cu o capacitate de la 2 GB, aceasta fiind cea mai mica optiune, pana la module care depasesc 64 GB. Cu cat dispozitivul tau beneficiaza de o memorie mare, cu atat va rula programe mai complicate, intr-un mod rapid si facil.
-
Frecventa de functionare
Exprimata in MHz, frecventa determina numarul de cicluri pe secunda atunci cand datele sunt transferate, citite, prelucrate sau scrise. Asemenea capacitatii, cu cat frecventa de lucru este mai mare, cu atat datele vor fi procesate mai repede.
Dupa cum ai observat, toate tipurile noi de RAM au incorporate in denumire DDR. Acest acronim reprezinta Double Data Rate, referindu-se la transferul datelor crescator si descrescator, in functie de ciclul realizat.
-
Latenta
Timpii de latenta sunt esentiali pentru performanta unui laptop, existand mai multe etape. Latenta reprezinta numarul de cicluri de care au nevoie diferitele operatiuni pentru a putea fi scrise sau citite. O latenta mai mica inseamna un transfer mai rapid de informatii.
-
Numarul de pini
Fiecare tip de memorie RAM are un numar fix de pini, acest lucru influentand compatibilitatea componentei cu restul sistemului. Exista RAM cu 168 de pini (modelele vechi), cu 184 pini (DDR1), 240 pini (DDR2, DDR3) si 288 pini (DDR4, DDR5).
-
Rata de transfer
Aceasta caracteristica este masurata in biti/secunda si reprezinta cantitatea minima sau maxima de informatie pe care o poate transfera memoria RAM a unui laptop intr-o secunda.
Cum iti dai seama daca laptopul tau are nevoie de mai multa memorie RAM?
Daca ti s-a intamplat ca laptopul tau sa functioneze sacadat, greoi sau chiar sa „inghete” (freeze) atunci cand ai intrat intr-un program sau joc complex, inseamna ca aplicatia respectiva necesita resurse puternice, printre care si o memorie RAM extinsa.
Capacitatea memoriei RAM influenteaza modul in care vei folosi laptopul, iar aceasta este aleasa raportandu-te de nevoile si cerintele tale. De exemplu, pentru utilizari obisnuite, muzica, filme, navigare pe internet etc, poti alege o spatiu minim de 4GB, insa recomandarea este de 8GB.
Pe de alta parte, daca iti place sa te joci ocazional pe laptop, sa ai foarte multe taburi deschise pe browserul de internet sau vrei sa editezi poze sau video, atunci recomandarea minima este de 16GB RAM. Folosesti programe de specialitate pentru editare foto-video-audio, CAM/CAD, programare sau jocuri din ultimele generatii? Atunci, orienteaza-te catre o memorie RAM de 32GB, sau chiar 64GB.
Moduri prin care poti imbunatati performanta memoriei RAM
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ING1Uf1Fc30
-
Inlocuieste memoria RAM in cazul in care programele pe care le folosesti necesita resurse mai puternice decat poate oferi componenta. O memorie inferioara nevoilor tale nu va face decat sa cauzeze probleme laptopului, dar si activitatilor tale.
-
Inlocuieste hard diskul clasic–de tip HDD–cu unul SSD sau SSHD pentru imbunatatirea performantelor laptopului. Daca acesta permite, poti pastra atat o memorie de stocare HDD, dar si una SSD.
-
Daca laptopul tau functioneaza sacadat sau greoi, atunci reinstaleaza Windows-ul sau sistemul de operare utilizat. Acest lucru va curata definitiv fisierele de care calculatorul nu mai are nevoie, cele denumite „cache”.
-
Instaleaza un program antivirus pentru a elimina fisierele mentionate anterior: „cache”, in cazul in care laptopul functioneaza corespunzator. Vei aduce un plus de siguranta si performanta dispozitivului si, implicit, memoriei RAM.
-
Regleaza optiunile pentru alimentarea dispozitivului si cele de consum.
-
Foloseste programe care optimizeaza si ofera performanta crescuta notebookului.
-
Sterge periodic praful acumulat in carcasa laptopului intrucat componentele pot fi afectate si din perspectiva hardware, mai ales daca nu mai functioneaza sistemul de racire.
-
Orienteaza-te catre un sistem de racire si ventilatie performant, cu ventilatoare bune si elementele care disperseaza corect caldura.
Memoria RAM este una dintre cele mai importante componente ale unui laptop, alaturi de sursa, placa de baza, placa video etc. RAM-ul influenteaza modul in care folosesti notebookul, dar si activitatile, aplicatiile si programele pe care le poti accesa. Chiar daca folosesti laptopul pentru domeniul profesional, educational sau personal, alege un device performant, care sa-ti ofere intotdeauna cea mai buna experienta!