Sursa foto: https://unsplash.com/photos/bmJAXAz6ads
Supraicalzirea laptopului poate aparea frecvent, mai ales la sistemele portabile pe care sunt instalate si utilizate programe ce necesita resurse puternice pentru locul de munca, mediul educational sau pentru sesiunile de gaming. Astfel, daca te confrunti cu o astfel de problema, este indicat sa descoperi cauzele si factorii de risc pentru a le putea remedia si pentru a putea folosi laptopul la capacitate maxima pentru toate cerintele tale!
Descopera din ghidul nostru care sunt cauzele supraincalzirii laptopului, ce simptome pot aparea, care sunt solutiile potrivite si cum poti sa previi intampinarea acestei probleme.
De ce se incalzeste laptopul
Exista numeroase cauze ce pot duce la supraicalzirea laptopului, de aceea este important sa il folosim pe acesta intr-un mediu curat, llipsit de praf si de fum sau umiditate. Totodata, este indicat ca atunci cand apar primele semne de supraincalzire sa actionezi rapid si sa consulti o echipa de service care te poate indruma catre cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor sistemului tau portabil.
-
Ventilatorul este defect
Ventilatorul stricat va duce de la sine la supraincalzirea laptopului. Ventilatorul ajuta la mentinerea unei temperaturi normale, iar in cazul in care acesta este defect sau infundat, laptopul va avea de suferit. Daca aceasta componenta este factorul negativ pentru buna functionare a dispozitivului, atunci ea poate fi usor de curatat sau de inlocuit.
-
Exista praf in interiorul laptopului
Una dintre cele mai frecvente cauze ce duc la supraincalzirea laptopului este blocajul cauzat de praf. Orificiile de aerisire sunt astupate, iar ventilatia nu poate fi facuta corespunzator, temperatura crescand chiar in interiorul dispozitivului.
-
Temperatura din incaperi este prea ridicata
Alaturi de temperatura crescuta ce poate fi intalnita in interiorul laptopului, supraincalzirea dispozitivului poate fi cauzata si de temperatura din exterior, din camera in care este acesta folosit. Pe perioada verii incearca sa pastrezi un mediu cat mai racoros, atat pentru tine, dar si pentru laptop, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, opteaza pentru un cooler de calitate.
-
Suprafata pe care sta laptopul
Exista suprafete potrivite pe care poti pune laptopul pentru a lucra sau te juca si suprafete care impiedica aerisirea dispozitivului. De exemplu, daca vei tine laptopul pe pat, pe suprafete moi: bumbac, blanuri sau alte tipuri de textile, atunci orificiile de aerisire vor fi blocate. Cu atat mai mult, laptopul trebuie tinut in plan drept, pe un material dur si curat.
-
Probleme cu hardware-ul intern
O alta cauza cu care s-ar putea sa te confrunti in cazul in care laptopul tau s-a supraincalzit tine de componentele interne, de hardware-ul dispozitivului. Astfel, adaugarea de componente noi, precum memoriile RAM, placa grafica sau montarea unui hard disk poate duce la defectiunea laptopului. Unele componente noi nu vor fi compatibile cu cele vechi sau pot fi corupte.
Sursa foto:
https://www.freepik.com/free-photo/technician-clearing-circuit-board-disassembled-laptop_5399804.htm#page=1&query=fixing%20laptop&position=3&from_view=search
Cele mai frecvente simptome
Supraincalzirea laptopului se poate manifesta in numeroase moduri, de la oprirea acestuia pana la miscarea sacadata a imaginilor. Astfel, in functie de factorii de risc si de cauzele ce au provocat supraincalzirea sistemului portabil, exista urmatoarele simptome cu care te poti confrunta!
-
Laptopul isi da restart singur
Daca laptopul se afla la o temperatura crescuta, atunci acesta isi poate da restart singur de mai multe ori. Actiunea respectiva incearca sa previna supraincalzirea, protejand componente interne. De cele mai multe ori, daca vei lasa laptopul o perioada de timp pentru a se raci corespunzator, acesta va porni numaidecat fara nicio problema. Pe de alta parte, sistemul portabil trebuie reparat pentru a evita viitoarele sesiuni de supraincalzire. Laptopul se poate restarta sigur atunci cand temperatura va creste iarasi.
-
Se misca foarte greu sau se blocheaza
De cele mai multe ori iti vei da seama ca laptopul este supraincalzit atunci cand imaginile se misca foarte greu, sacadat sau se blocheaza la cele mai simple actiuni. De exemplu, in jocurile video vei observa cum nu vei mai putea controla caracterul sau cum peisajul din joc se incarca foarte greu. Totodata, laptopul se poate bloca atunci cand vrei sa inchizi programele, sa schimbi tab-urile din browserul de cautare sau chiar cand apesi pe butonul de Start.
-
Carcasa se supraincalzeste
Atunci cand carcasa laptopului este foarte fierbinte, atat cea de la tastatura, dar si cea de la display, inseamna ca sistemul portabil s-a supraincalzit, fie acesta din cauze interne sau externe. Cu o carcasa fierbinte iti va fi greu sa iti desfasori activitatile deoarece vei simti disconfort la nivelul mainilor.
-
Zgomot de la ventilator
Daca auzi un bazait sau un suierat din interiorul laptopului, atunci ventilatorul poate fi blocat sau infundat. In cazul acesta, este important sa il desfaci si sa il cureti cu grija deoarece laptopul se va supraincalzi.
-
Nu functioneaza corespunzator tastatura
Vei observa ca laptopul tau este supraincalzit atunci cand o parte din tastatura nu iti functioneaza corespuzator. In functie de arhitectura sistemului portabil, poti intampina probleme atunci cand vrei sa folosesti tastatura - fie in zona principala sau la numpad. Butoanele nu vor lua comenzile din prima apasare.
Ce solutii exista
Supraincalzirea laptopului poate avea solutii pe termen scurt, dar si pe termen lung. Pentru situatiile urgente, in care ai nevoie sa folosesti imediat laptopul, il poti inchide pe acesta si sa-l lasi sa se raceasca timp de 10-15 minute. Totusi, aceasta solutie nu te va ajuta pe termen lung, de aceea este extrem de important sa actionezi imediat, incercand urmatoarele solutii!
-
Curata ventilatorul de praf si alte depuneri
Ventilatorul este prima componenta pe care ar trebui sa o verifici si sa o cureti de depunerile de praf sau alte reziduuri. Cu atat mai mult, este important sa cureti toate orificiile si porturile de conectivitate, astfel incat aerisirea sa se realizeze corespunzator.
-
Schimba setarile ventilatorului
Pentru noile modele de laptopuri, exista posibilitatea de a schimba setarile ventilatorului, oferindu-i acestuia un „boost” care accelereaza curatarea si aerisirea dispozitivului portabil. Totodata, unele laptopuri pot chiar sa inverseze directia de rotire a elicelor ventilatorului.
-
Inchide si raceste laptopul
O solutie pentru moment sau pentru cazurile izolate este de a inchide laptopul si de a indeparta bateria acestuia pana cand dispozitivul se raceste in intregime. De obicei acest proces dureaza intre 10 si 30 de minute. Totusi, daca situatia se repeta, atunci va trebui sa descoperi alte cauze si alte solutii pentru acestea.
-
Foloseste spray de curatare cu aer
In cazul in care laptopul tau se supraincalzeste la fiecare folosire, deschide carcasa acestuia si aplica spray-ul de curatare cu aer pe intreaga suprafata pentru a elimina reziduurile atat din ventilator, dar si din spatiile dintre componente. Repeta procedura pentru porturile de conectivitate, dar si pentru tastatura.
-
Ai grija la programele si aplicatiile folosite
Supraincalzirea poate fi determinata si de folosirea programelor si aplicatiilor mai puternice decat resursele laptopului. Astfel, exista numeroase platforme online in care poti introduce specificatiile tehnice si programele pe care vrei sa le utilizezi, iar site-ul va face o scurta analiza a celor doua informatii pentru a determina daca dispozitivul tau suporta programele, aplicatiile sau jocurile respective. Totodata, multe dintre aceste produse virtuale ofera deja detalii in descrierea lor, atunci cand vrei sa le cumperi.
Sursa foto:
https://www.freepik.com/free-photo/frustrated-millennial-businessman-having-strong-headache-tired-from-laptop-work_3952553.htm#page=1&query=laptop%20problem&position=11&from_view=search
Cum sa previi supraincalzirea laptopului
Deoarece cauzele supraicalzirii laptopului pot aparea atat la nivel intern, din cauza incompatibilitatii resurselor tehnice: placa de baza, procesorul, placa grafica etc, dar si din exterior: praf, temperatura ridicata sau umiditate crescuta, este important sa iei in calcul urmatoarele informatii si sfaturi utile pentru a preveni aceasta problema.
-
Nu bloca orificiile de aerisire cu diverse obiecte
Orificiile de aerisire, cat si celelalte porturi de intrare-iesire, trebuie sa fie descoperite, astfel incat sistemul de ventilatie sa functioneze corespunzator. Indeparteaza obiectele din dreptul orificiilor si, in cazul in care ai animale de companie, incearca sa nu le lasi pe acestea sa se odihneasca in dreptul spatiilor de ventilare. Ele tind sa se aseze acolo deoarece este cald, insa acest lucru poate duce la supraicalzirea laptopului.
-
Tine laptopul doar pe suprafete drepte
Petru a evita si preveni supraincalzirea dispozitivului, foloseste laptopul doar pe suprafete plane. Daca iti face placere sa lucrezi sau sa te joci din pat, atunci investeste intr-o masuta reglabila, speciala pentru laptop. Unele dintre acestea contin si cooler.
-
Verifica componentele tehnice
Inainte de a investi intr-o componenta noua pentru sistemul tau portabil, asigura-te ca aceasta este compatibila cu restul arhitecturii laptopului pentru a nu cauza supraincalzirea ulterioara a acestuia. Totodata, verifica periodic daca pasta termoconductoare, regasita pe suprafata procesorului, este suficienta. Aceasta ajuta la racirea interna a dispozitivului.
-
Investeste intr-un cooler bun
Cu cat folosesti un cooler extern mai bun, cu atat laptopul tau va fi ferit de temperaturi crescute. In functie de dorintele, cerintele si modului tau de lucru, poti alege dintre mai multe coolere de calitate, fie acestea individuale, care se pun direct sub laptop, sau incorporate in masute reglabile.
-
Curata ventilatorul periodic
Curatarea ventilatorului va preveni cu siguranta supraincalzirea laptopului. Este necesar sa treci prin aceasta procedura periodic, astfel incat aerisirea si ventilatia dispozitivul sa poata functiona la cote maxime. Poti curata componenta cu spray de aer sau cu ustensile speciale.
Chiar daca ai investit intr-un laptop high-end, cu resurse puternice si durabil in timp, este esential sa ii oferi acestuia o ventilatie corespunzatoare, dar si momente de repaus, astfel incat laptopul tau sa nu se supraincalzeasca! Tine cont de sfaturile utile si recomandarile oferite pentru a te bucura de sarcinile de munca si educationale, dar si de sesiunile de gaming fara intreruperi!