Foarte diferit de felul marilor clasici de a povesti despre iubire, stilul lui Alain Botton m-a tinut putin la distanta in primele pagini ale cartii. Imediat ce am inteles scopul acestui roman, am devenit un atent si entuziat observator al povestii aparent comune a doi oameni care se indragostesc, se casatoresc si fac copii.
Ceea ce e fascinant in "Ce se intampla in iubire" este analiza psiho-filosofica a trairilor membrilor cuplului in fiecare etapa a relatiei lor.
O lectie de longevitate, maturizare si intelepciune in cuplu, evidentiata prin prezentarea detaliata a elementelor care i-au facut sa se indragosteasca, a deciziei de a se casatori, prin analiza certurilor puternice declansate de banalitati, a problemelor reale, a dezamagirilor, a impactului aparitiei copiilor, a indepartarii si in final a regasirii.
Singura constanta din viata cuplului, in ciuda acestor trairi tumultuase, este iubirea.
Totusi, abia dupa saisprezece ani de casatorie, Rabih, personajul principal masculin se simte "gata de casatorie fiindca a renuntat la perfectiune". De asemenea, el si sotia lui "sunt gata sa se casatoreasca fiindca isi dau seama, in forul lor launtric, ca nu sunt compatibili".
Adaugate povestii, insertiile eseistice, ne fac sa reflectam la modul in care iubim, traim si ne proiectam viitorul.?